Woensdag 16/10/2019

Antizwart racisme

Black Speaks Back: "Je gaat toch ook geen wit persoon de standpunten van alle witte mensen laten vertolken?"

Emma-Lee Amponsah. Beeld De Morgen

Neen, niet elke zwarte vrouw houdt van Beyoncé. Het Brusselse initiatief Black Speaks Back wil komaf maken met vooroordelen en de zwarte gemeenschap een stem geven in het publieke debat. "Dit is geen aanval op wit, het gaat om bewustwording."

“Antizwart racisme is overal.” Aan het woord is de Nederlands-Ghanese Emma-Lee Amponsah, de initiatiefneemster van Black Speaks Back. Amponsah wil aan de hand van flitsende online video’s de plaats van zwarte personen in de samenleving bevragen. Zo laat ze in een van de filmpjes vier Afro-Belgische en -Nederlandse vrouwen de prent Black van Adil El Arbi en Billall Fallah bespreken. Hun verdict is niet mals: "De regisseurs mogen dan wel een migratieachtergrond hebben, het is stuitend hoe simplistisch ze zwarte Afrikanen neerzetten."

Black Speaks Back wil net de veelzijdigheid binnen de zwarte gemeenschap tonen. "Er bestaat niet zoiets als de zwarte", legt Amponsah uit, "Als je naar televisie kijkt, zie je vaak een opiniemaker die alle zwarte mensen zou moeten representeren, maar dat is lachwekkend. Je gaat toch ook geen wit persoon de standpunten van alle witte mensen laten vertolken?" 

Anderzijds wil Black Speaks Back zwarte mensen in alle tinten en met alle verschillende perspectieven verbinden en versterken. "Het is belangrijk dat we als zwarte mensen solidair zijn met elkaar", vindt de initiatiefneemster. "De verdeeldheid binnen Afrika doet ons geen goed. Vanuit de Europese identiteit zou je denken: leuk, jij komt uit Ivoorkust en ik uit buurland Ghana. Maar mijn vader denkt daar helemaal anders over. Die heeft zelfs nog vooroordelen over andere stammen in Ghana. De jonge generatie moet de ouderen verlichten."

Publiek gevild

De video’s worden in Brussel gefilmd, om het project die Europese dimensie te geven. Volgens Amponsah is er nog steeds veel antizwart racisme in Europa: "Als we tegenwoordig over diversiteit praten, gaat het bijna uitsluitend over de islam, of het beperkte beeld dat we van de islam hebben. Daardoor is er nu heel weinig oog voor hoe zwarte mensen ook aan vooroordelen en racisme onderworpen worden. Kijk maar wat de Nederlandse politica Sylvana Simons overkomt. In Nederland hebben we het heel lang gehad over 'kutmarokkanen', maar wanneer een zwarte vrouw een uitspraak doet over Zwarte Piet, wordt ze publiek gevild en moet ze 'toch maar snel weer in haar bananenboom klimmen'."

Beeld De Morgen

Amponsah is trots op haar huidskleur, al worstelde ze een tijdje met de vraag of dat haar niet antiwit maakte. "Op het moment dat je onderdrukt wordt, is trots zijn op je huidskleur een politieke daad", weet ze nu, "Black Speaks Back is geen aanval op wit, het gaat om bewustwording."

Een belangrijk onderdeel van die bewustwording in België ligt volgens Amponsah bijvoorbeeld in het onderwijs, waar jongeren amper bijleren over de Belgische kolonisatieperiode in Congo. "Onze koloniale geschiedenis komt nog veel te weinig aan bod in het onderwijs. Belgen beseffen niet welke rol Afrika heeft gespeeld in haar eigendommen, en de grote economische achterstand die landen onderworpen aan het kolonialisme hebben ondervonden. Er is heel veel weerstand in de politiek om daar verandering in te brengen. Dat is ontoelaatbaar. Als we geen verandering realiseren, zal de maatschappij zwarte mensen altijd blijven zien als afhankelijke, inferieure en onwetenschappelijke wezens."

Benieuwd naar meer? Hier vindt u de Facebookpagina van Black Speaks Back.

Beeld De Morgen
Beeld De Morgen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234