Zaterdag 28/01/2023

Black Power is nu gewapendverzet

Het dodelijk geweld tegen politieagenten in Dallas, Texas, was een tragedie die helaas voorspelbaar was. Een zwarte militie van de nieuwe Black Panther-beweging bewapende zich er al een tijdje als reactie tegen politiegeweld. Hun acties waren al een opstapje naar het drama van gisteren. maarten rabaey

De zwarte militie in Dallas wordt geleid door 'kolonel' Babu Omawale, die minstens vijftig, zwaarbewapende en geüniformeerde, Afro-Amerikaanse mannen en vrouwen regelmatig laat marcheren door de wijk Dixon Circle als antwoord op ongeoorloofd politiegeweld. Ze werden eerder dit jaar een tijd gevolgd door de Britse regisseur Dan Murdoch, die er de documentaire Black Power: America's Armed Resistance over maakte voor BBC Three. Het is nog onduidelijk of de gedode moordenaar van de vijf agenten, ex-militair Micah Xavier Johnson, banden heeft met de militante groep. Maar hun publieke oproepen tot 'gewapende zelfverdediging' tegen de politie - breed gedeeld op sociale media - kunnen gezien worden als teken aan de wand voor het drama dat zich donderdagnacht in Texas afspeelde.

In een gesprek met De Morgen zegt een "geschokte" regisseur Murdoch dat hij "verbaasd" zou zijn als leden van de zwarte militie uit Dallas betrokken zouden zijn. "De aanval van donderdagnacht leek een gecoördineerde aanslag. Ik zie de groepsleden die ik volgde dat niet doen, omdat het niet in hun voordeel is. De mensen die ik portretteerde, zou ik omschrijven als politieke activisten die wapens tonen om aandacht te vragen voor de situatie van hun gemeenschap. Ze benadrukten ze enkel uit zelfverdediging te zullen gebruiken. Deze aanslag is net het ergste wat er kan gebeuren voor de burgerrechtenbeweging."

Tegelijk erkent Murdoch dat de militieleden een diepe haat hebben voor de politie. "Ze zien de politie als terroristen tegen wie ze zich moeten beschermen. Dat viel me op: ze scandeerden altijd 'protect yourself', omdat ze niet het gevoel hebben door agenten te worden beschermd, maar te worden aangevallen."

Eén keer vreesde hij tijdens het filmen ook voor een echte schietpartij. "Ik herinner me een zenuwslopend moment tijdens de jaarlijkse Martin Luther King Day Parade (afgelopen januari, MR) toen ze in het centrum van Dallas oog in oog te staan kwamen met een groot aantal agenten. Als twee tot de tanden bewapende groepen tegenover elkaar staan onstaat er altijd ruimte voor een tragedie die kan gebeuren."

Murdoch ontmoette de militieleden voor het eerst toen hij vorig jaar berichtte over de nasleep van de Emanuel Church-massamoord in Charleston, South Carolina, waar rechts-extremist Dylan Roof negen zwarte kerkgangers executeerde. In Dallas, Texas, organiseerden ze zich vanuit de Huey P Newton Gun Club, genoemd naar een medestichter van de radicale Black Panther Party, die zich in tegenstelling tot het vreedzaam protest van Martin Luther King in de jaren zestig, gewapend organiseerde tegen het toenmalige politiegeweld.

Wapen als microfoon

Omawale en veel van zijn medestanders zijn nu lid van de hedendaagse People's New Black Panther Party. Net zoals vijftig jaar geleden verwijzen ze tijdens manifestaties en op sociale media naar de politie als de pigs - varkens.

Murdoch zegt dat hun wereldbeeld gevormd is door dagelijkse confrontaties op straat. "Als de politie aankomt, escaleert de situatie altijd. Zelfs bij tussenkomsten voor een echtelijke ruzie worden mensen meteen geboeid. Er vallen ook doden tijdens interventies."

Zoals Rakem Balogun, een van de stichters van de wapenclub, hem vertelde in de documentaire: "Het is alsof je als zwarte chauffeur een misdaad begaat door met je wagen te rijden. Als ik in mijn auto zit en een agent zie krimp ik ineen. Het is alsof je een alligator ziet in een moeras, en je bént in het moeras. Zo leef ik", zei hij. "Door onszelf te bewapenen worden we onafhankelijk van overheidsinstellingen die niet onze belangen in gedachten hebben. Ons wapen is een werktuig, een microfoon die ons helpt om onze boodschap te verkondigen."

Toch wordt Omawala's groepering gedoogd door de lokale autoriteiten, omdat ze door de liberale wapenwetten van Texas zonder problemen vergunningen kregen - onder meer voor AR13-geweren die gebruikt worden door het Amerikaanse leger. "De makkelijke toegang tot zware wapens is een belangrijk thema", erkent Murdoch, "maar je hebt vooral een mentaliteitsprobleem: vijf blanke mannen met wapens worden in Texas beschouwd als vrienden die gaan jagen, vijf zwarten in dezelfde situatie als een drugsbende.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234