Zondag 16/05/2021

Stroomstoring

Black-out: ontdek hier welke initiatieven jouw gemeente neemt

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Om het hoofd te bieden aan het nakende stroomtekort, worden er heel wat inspanningen van de inwoners gevraagd. Heel wat campagnes moeten ervoor zorgen dat Belgen hun elektriciteitsverbruik verminderen. Ondertussen werd ook duidelijk welke dorpen en steden nu juist gevaar lopen bij een eventuele stroomonderbreking. Gelukkig zijn de 308 Vlaamse gemeenten goed voorbereid: zo gaat 1 op 3 geen of minder kerstverlichting hangen of worden er kleinschalige initiatieven georganiseerd. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 bij alle 308 gemeenten. Ontdek hier welke initiatieven er in jouw provincie worden georganiseerd.

76 procent van de Vlaamse gemeenten denkt na over hoe ze nu juist energie kunnen besparen tijdens de wintermaanden. Zo kan het wel eens een donkere kerst worden: 1 op 3 gaat gemeenten gaat geen of minder kerstverlichting hangen of LED-verlichting gebruiken. Wel zijn heel wat burgemeesters bang voor verhoogde criminaliteit en verkeersproblemen tijdens een black-out. Daarom zien heel wat initiatieven het licht, maar hoe zit het in jouw provincie?

Antwerpen
In Antwerpen lopen 55 van de 70 gemeenten gevaar bij een stroomonderbreking. Wel hebben alle gemeenten, op Geel na, een duidelijk plan en zijn ze erg goed voorbereid: acht op tien gemeenten zijn nu al aan het besparen op hun elektriciteit.

- In Bonheiden zullen de inwoners naar elkaar omkijken. Zo wordt er gevraagd om tijdens een black-out eens langs te gaan bij een oudere buurman of -vrouw.

- Inwoners van Edegem zullen wat minder ijsplezier beleven. De gemeente zal geen schaatsbaan plaatsen omwille van de stroomonderbreking.

- Essen heeft geluk en kan rekenen op steun uit Nederland, meer bepaald uit Roosendael. Wanneer de stroom uitvalt, kunnen inwoners onderdak vinden in twee opgerichte opvangcentra.

Limburg
In de provincie Limburg zijn 29 van de 44 gemeenten bedreigd. Uit solidariteit met de bedreigde gemeenten, doven veertien gemeenten hun verlichting om een afschakeling te vermijden.

- In Tessenderlo zal het even schrikken zijn wanneer de inwoners het water inspringen: de thermostaat van het zwembad wordt bewust een graad kouder gezet.

- Het bestuur van Hasselt weet dan weer dat sociale media populair zijn. Inwoners kunnen energiebesparende tips delen op de Facebook-pagina van de stad.

- Herstappe, de kleinste gemeente van ons land, hoeft gelukkig niet te vrezen voor verkeersproblemen bij een afschakeling. Verkeerslichten zijn namelijk niet aanwezig in het dorp.

Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant is het lot van 55 gemeenten onduidelijk bij een stroomstoring. Driekwart van alle 65 gemeenten heeft gelukkig een nood- en interventieplan klaar of legt er de laatste hand aan.

- In Overijse zal de wildwaterbaan van het Begijntjesbad worden uitgezet wanneer de gemeente wordt afgeschakeld.

- Boeren in Gooik en Herne zijn ongerust over hun inkomen wanneer er een black-out plaatsvindt. De koeien worden er elektronisch gemolken waardoor ze heel wat geld verliezen wanneer ze met elektronisch melken moeten stoppen. Er wordt momenteel nog naar een oplossing gezocht.

- Dancing Cosmo in Tielt-Winge wordt bij een stroompanne omgetoverd tot een crisiscentrum.

Het kan wel eens donker worden tijdens Kerstmis. Beeld PHOTO_NEWS
Het kan wel eens donker worden tijdens Kerstmis.Beeld PHOTO_NEWS

Oost-Vlaanderen
In Oost-Vlaanderen riskeren 54 van de 65 gemeenten afgesloten te worden van het stroomnet. Gent spant een kort geding aan tegen afschakelpan om de haven te beschermen. Ook in deze provincie zal het wat donkerder zijn tijdens de feestdagen.

- Inwoners van Deinze zullen op zondagmiddag iets anders moeten doen dan sporten. Er wordt onder meer gevraagd om niet meer te trainen op zondag en op weekavonden.

- Oosterzele zet in op probleemloze medische interventies en heeft ervoor gezorgd dat er aan beide kanten van de overweg interventies plaats kunnen vinden wanneer er een black-out is.

- Bewoners van het zorgcentrum Ter Gauwen in Maarkedal krijgen nu al een zaklamp. De gangen worden voorzien van speciale verlichting zodat er geen onnodige ongevallen plaatsvinden.

West-Vlaanderen
28 van 64 West-Vlaamse gemeenten lopen gevaar. 45 gemeenten hebben wel al een noodplan klaar. Verder zal vooral de straatverlichting tijdens de nacht worden gedoofd.

- Kinderen die naar school gaan in Waregem zullen om 16 uur naar huis mogen.

- Inwoners van Mesen zullen dit jaar zelf hun kerstboom moeten kopen. De vorige jaren kregen de inwoners hun boom cadeau van de gemeente maar die vreest dat er daardoor te veel lampjes aangestoken zullen worden.

- In Oudenburg zullen vijf bruggen worden dichtgelaten zodat de inwoners zich veilig kunnen verplaatsen over het kanaal.

De volledige lijst van gemeenten vind je hier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234