Zondag 02/10/2022

Coronacommissie

Björn Rzoska (Groen) pleit voor aanstelling van ‘ouderenrechtencommissaris’

Björn Rzoska (Groen), voorzitter van de coronacommissie in het Vlaams Parlement. Beeld Photo News
Björn Rzoska (Groen), voorzitter van de coronacommissie in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

Björn Rzoska (Groen), voorzitter van de coronacommissie in het Vlaams Parlement, pleit voor de aanstelling van een ‘ouderenrechtencommissaris’, naar analogie van de kinderrechtencommissaris. Aanleiding is een erg kritisch rapport van Amnesty International over de woon-zorgcentra.

Roel Wauters

Amnesty International zegt dat de mensenrechten van de bewoners in de Belgische woon-zorgcentra zijn geschonden tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. Terecht?

Rzoska: “We moeten erkennen dat dat is gebeurd. De vaststellingen van Amnesty International liggen grotendeels in de lijn van het rapport van de ombudsdienst van het Vlaams Parlement dat wij bestelden. Ook toen was al duidelijk dat er fundamentele rechten onder druk zijn komen te staan. Tijdens de eerste golf was er geen bezoek mogelijk, werden mensen op kamerisolatie geplaatst zonder enige inspraak. Ook gelijkaardige schrijnende verhalen zoals die uit het rapport van Amnesty kwamen aan bod in het parlement. Virologen hebben in de commissie verklaard dat er allicht evenveel mensen gestorven zijn aan eenzaamheid als aan corona zelf.”

Welke actie kan de politiek hiertegen ondernemen?

“Ik pleit voor de aanstelling van een ouderenrechtencommissaris, naar analogie van de kinderrechtencommissaris. Naast de Vlaamse Jeugdraad bestaat er een Vlaamse Ouderenraad. Die waakt over voldoende inspraak van die groepen. Maar de ouderen hebben niemand die specifiek opkomt voor hun rechten, in tegenstelling tot kinderen en jongeren. Johan Leman (die begin jaren 90 aan de wieg stond van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, het huidige Unia, RW) pleit hier al langer voor. Vanuit het werkveld is hier vraag naar en ik hoor ook duidelijk in de wandelgangen dat het politieke draagvlak hiervoor groeit. We moeten het momentum grijpen om hier werk van te maken.”

Wat zou de taakomschrijving zijn van zo’n ouderenrechtencommissaris?

“Zijn werkterrein moet veel ruimer zijn dan rechten in woon-zorgcentra. Ik denk bijvoorbeeld aan toegankelijkheid van het openbaar vervoer of consumentenbescherming, om maar twee voorbeelden te geven. Net zoals de kinderrechtencommissaris zou hij in brede zin waken over de rechten van ouderen. Vanaf welke leeftijd de doelgroep start? Daar zullen we wel uit geraken. Sommigen beschouwen 55-plussers al als ‘ouderen’, anderen voelen zich op hun 75ste nog altijd erg jong.”

Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) geeft aan dat de nodige lessen getrokken zijn uit de eerste golf. Klopt dat?

“Ik kijk daar toch genuanceerd naar. Als woon-zorgcentra onder druk komen te staan vanwege een coronabesmetting sneuvelt nog steeds al te vaak het bezoekrecht, hoor ik op het terrein. Tegelijk worden nog altijd perfect gezonde mensen op kamerisolatie geplaatst. Het gebeurt gelukkig niet op dezelfde schaal als tijdens de eerste golf, maar een ouderenrechtencommissaris zou er meteen zijn werk mee hebben.”

Kan Beke aanblijven na een zoveelste kritisch rapport?

“Het is aan de minister en zijn partij zelf om dat uit te maken. Ik heb het al eerder gezegd: als ik op zijn stoel had gezeten, was ik al lang weggeweest en had ik mijn politieke verantwoordelijkheid genomen. Ik hoop vooral dat hij nog de kracht vindt om eindelijk een sociaal akkoord te sluiten met de zorgsector, want daar wachten ze nog altijd op duidelijkheid.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234