Dinsdag 06/12/2022

Bizarre aanslagen beroeren Corsica

Premier Lionel Jospin had er een halszaak van gemaakt: vóór er sprake kon zijn van de overheveling van Franse bevoegdheden naar het naar separatisme neigende Corsica, moest er een eind komen aan het nationalistische geweld op het eiland. Ook al verklaarde de Assemblée zich in mei akkoord met ruimere autonomie voor de Corsicanen, aan de feiten van de jongste dagen te zien is de terreur verre van geweken: twee vooraanstaande nationalisten kregen een bombrief in de bus en ontsnapten nipt aan de dood. Vraag is wie achter de aanslagen zit: concurrerende nationalisten, de Franse staat, of nóg iemand anders.

Brussel / Ajaccio

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

'Zij die me hebben willen doden, zijn geen nationalisten." Dat verklaarde de leider van de partij Corsica Nazione en aanvoerder van de decentralisatiegesprekken met Frankrijk, Jean-Guy Talamoni, woensdagavond in het Corsicaanse parlement. Een dag eerder was in Franse en nationalistische kringen veel opschudding ontstaan toen Talamoni naar buiten bracht dat hijzelf en Marie-Hélène Mattei, een collega-advocate, allebei een bompakket ontvangen hadden. De spijkerbommen, verstopt in boeken maar tijdig ontmijnd, kwamen er luttele dagen nadat in de stadjes Furiani en Borgo ook Franse politiediensten het doelwit van aanslagen geworden waren. Conclusie: iemand is gediend met nieuw geweld op Corsica en met vertraging of blokkering van het huidige 'vredesproces'. Maar wie?

Door elke beschuldigende vinger naar zijn politieke vijand en ultranationalist François Santoni achterwege te laten - volgens de Franse media nochtans de meest voor de hand liggende mogelijke dader en vermoedelijke leider van de terreurbeweging Armata Corsa - wilde Talamoni nogmaals onderstrepen wie volgens hem wél achter de aanslag zit: "We hebben slechts één vijand die naam waardig: het Franse kolonialisme." "Niemand uit de nationalistische beweging", stelde hij in de krant Corse Matin, "is zo gek om dit soort daden te begaan."

Met zijn traditie van clans en vendetta's geniet het mediterrane eiland Corsica anders een meer dan ruige reputatie, waar ook de immer verdeelde nationalisten (in totaal betwist een vijftiental groepen er de politieke hegemonie) niet aan ontsnappen. Toch is de terreur die Corsica al sinds '75 treft doorgaans aan het adres van de Franse staat of haar vertegenwoordigers op het eiland gericht. Begin deze week nog eiste het Front de Libération Nationale de la Corse (FLNC) zeven bomaanslagen op die gepleegd werden tussen maart en juli. Maar van de bombrieven of van de feiten in Furiani en Borgo maakt het FLNC geen melding. Armata Corsa al evenmin. Ook aan de zijde van de Franse overheid is hooguit kennisgenomen van de feiten.

"De recente pogingen tot aanslagen zijn enigszins onrustwekkend", zegt Fabienne Giovannini, hoofdredactrice van de krant Arritti ('Rechtop'), aan De Morgen. "En ik geloof Talamoni als hij zegt dat de Franse staat erachter zit. Parijs heeft op dit eiland altijd een verdeel-en-heerstactiek gebruikt, en kennelijk zijn er ook nu weer krachten aan het werk die het prille proces van Matignon (over de overheveling van regeringsbevoegdheden aan een executieve in Ajaccio, LD) in de kiem proberen te smoren. Maar de nationalisten de schuld geven? Nee, want van de nationalistische hoogspanning waarvan in de Franse pers sprake is, valt hier niets te merken. Nogal wat bewegingen proberen de koppen juist bij elkaar te steken." Toch geeft Giovannini, die beklemtoont dat de Corsicaanse zaak alleen met democratische en vredelievende middelen gediend is, toe dat de vetes tussen de diverse groepen niet louter aan Parijse strategieën te wijten zijn. "In de loop der jaren heeft Parijs zijn paarden weliswaar afwisselend op de clandestiene nationalisten en op de geweldlozen ingezet, maar ik moet bekennen dat Corsica zelf ook boter op zijn hoofd heeft. Dat komt ervan als je met een paar honderdduizenden op één eiland zit. Iedereen kent hier iedereen, iedereen wil de baas spelen. Als we met enkele miljoenen geweest waren, waren we allang onafhankelijk."

Wie heeft het op nationalist Talamoni gemunt: andere nationalisten of de Franse staat?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234