Maandag 30/03/2020

Bitsige campagne om de gunst van de kiezer

Algemeen wordt voorspeld dat Likoedleider Benyamin Netanyahu volgende week de nieuwe Israëlische premier wordt en een uitermate rechtse regering zal vormen. Maar de twee andere kanshebbers op het premierschap, Tzipi Livni (Kadima) en Ehud Barak (Arbeiderspartij) willen hun vel duur verkopen.

Door Frank Schlömer

JERUZALEM l De campagne is bitsig, de verbale vuistgevechten hard en de voorraad modder groot. De afwikkeling van de militaire invasie in Gaza is tot maandagavond de inzet van de campagne. Wie hier de scherpste stellingen poneert, hoopt dat dit zich in sympathie bij de kiezer vertaalt.

"De job van eerste minister is veel te zwaar voor haar." Dat is wat Benyamin Netanyahu over Tzipi Livni denkt en zegt. Ehud Barak denkt hetzelfde, maar zegt het niet. Tenminste niet openlijk. "Ik zal een betere premier zijn dan zij", zegt Livni daarop en voegt er smalend aan toe: "Beide heren hebben een karakterieel probleem; ze zijn allebei al eens mislukt als regeringsleider." Dat zijn nog de meest beschaafde uitlatingen die dezer dagen op meetings in Israël worden gepleegd.

Verbale krachtpatserij

Inzet is 10 februari, de dag van de waarheid, die een inzicht moet geven hoe het nu verder moet met Israël in het post-Olmert- en post-Gazatijdperk. Nergens worden verkiezingscampagnes met fluwelen handschoenen gevoerd, zeker in Israël niet, waar wie geen verbale klappen kan uitdelen, telt al gauw niet meer mee. De vooruitgeschoven parlementsverkiezingen kregen door het militaire avontuur op de Gazastrook dan ook nog eens een extra spanningsveld.

Gaza moet electoraal verzilverd worden, daar zijn alle kemphanen het over eens en dat wil de verbale krachtpatserij wel eens aanzwengelen. Labourleider Ehud Barak, tevens de hoogst gedecoreerde militair van het land, haalt alles uit de kast om de concurrenten voor te blijven. Hij sleurt er zelfs Vladimir Poetin bij om de honderdduizenden 'Russische' kiezers te overtuigen dat hij de betere is.

Op een Russischtalig radiostation van de ingeweken Joden uit de voormalige Sovjet-Unie schilderde hij wat met Hamasstrijders zoal dient te gebeuren. "Ze moeten afgemaakt worden als ze op het toilet zitten." Zo had Vladimir Poetin, toen hij nog president van Rusland was, eens de toekomst van de rebellen in Tsjetsjenië beschreven. Of zoiets stemmen opbrengt zal nog maar moeten blijken.

Het discours van Netanyahu laat ook aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij laat overal horen wat men met hem als premier vooral niet moet verwachten: overdracht van een stuk Jeruzalem en teruggave van de Golanhoogte. Wat de kiezer van hem als premier wel mag verwachten is ook zonneklaar: vernietiging van Hamas en nog meer Joodse nederzettingen bouwen.

Bovendien onderstreept hij graag dat hij onlangs de speciale gezant van VS-president Obama, George Mitchell, op bezoek kreeg. Volgens zijn aanhangers is dat omdat men in Washington ook wel weet "wie de nieuwe Israëlische premier wordt".

Tzipi Livni zit een beetje gewrongen tussen al dat machogeweld, maar ze bijt dapper van zich af. Noodgedwongen stapt de 'duif' voor de kiezersgunst van het ene radicale standpunt naar het andere en zwijgt zij over wat er onder haar als premier van het vredesproces moet geworden.

Vredesvoorstellen in de ijskast

Vredesvoorstellen brengen nu in Israël geen stemmen, dus kan een politicus ze beter laten waar ze zijn: in de ijskast. Het enige wat ze momenteel durft te zeggen is dat zij de gesprekken wil voortzetten, maar enkel met de regering van president Abbas.

In Israël komt het traditioneel tot coalitieregeringen, wat maakt dat geen enkele partner zijn zin kan doordrukken. Met een andere samenstelling onder een nieuwe eerste minister zal dat niet anders worden. "In alle andere democratieën wordt ernaar gestreefd interne meningsverschillen te overbruggen, alleen in de onze hebben de debatten, decennium na decennium, niet tot een werkbare consensus geleid over de contouren van ons land", schreef columnist David Horovitz onlangs in The Jerusalem Post.

Labourleider Ehud Barak:

Hamasstrijders moeten afgemaakt worden als ze op het toilet zitten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234