Dinsdag 22/10/2019

Bitcoin

Bitcoin: Nobel initiatief, gekaapt door geldwolven

Beeld REUTERS

De hysterie rond de virtuele munt bitcoin verblindt ons voor wat die in de eerste plaats is: een waanzinnig project waar we heel wat van kunnen leren voor de toekomst.

Satoshi Nakamoto, de man die in 2008 de bitcoin ontwierp, heeft die uitgedacht als een veilig en alternatief betalingssysteem waarbij geen bank of overheid meer nodig is om een munt uit te geven. Verschillende experts bevestigen dat het initiële document, of white paper zoals dat in jargon heet, waarin Nakamoto zijn idee uitlegt, ingenieus in elkaar zit. Alleen kon hij in 2008 een aantal zaken niet voorzien.

"Zo was het de bedoeling dat mensen bitcoins zouden gebruiken om goederen en diensten te kopen, maar je zou gek zijn om dat nu te doen", zegt Roderik van der Veer van softwarebedrijf SettleMint.

"Betalingen met bitcoins horen snel en goedkoop te zijn, iets wat het vandaag niet meer waarmaakt", zegt Van der Veer. "Je kunt bitcoins vandaag beter vergelijken met digitaal goud of een veilige haven waar beleggers geld stallen als alternatief voor valuta die door centrale banken zijn uitgegeven, of aandelen van grote bedrijven." Met alle risico's van dien.

Een perfect voorbeeld van dat falen is het gameplatform Steam, waar je tot dinsdag online games kon aankopen met bitcoins. Niet alleen stegen de transactiekosten van 17 eurocent naar 17 euro, het kon ook zijn dat een klant door de enorme volatiliteit tijdens het uitvoeren van de transactie ineens meer moest betalen. En daar kwamen dan weer hoge transactiekosten bij kijken.

Rijk worden

Van der Veer verwacht dat daar in de toekomst verandering in zal komen. "Het Lightning Network, in mensentaal een extra laagje software, zal ervoor zorgen dat bitcointransacties ook los van het overbevraagde netwerk kunnen gebeuren, waardoor die transactiekosten opnieuw zullen dalen."

Iedereen die maar iets weet over virtuele munten, krijgt tegenwoordig maar één vraag: "Moet ik nu ook bitcoins kopen om rijk te worden?" Op dit moment springen heel wat mensen die bitcoins niet begrijpen, op de kar. Het is voor hen gewoon een nieuwe manier van investeren die veel lijkt op te brengen.

En dat is een probleem. Het impliceert dat al die investeerders een beroep moeten doen op een tussenpersoon die hen helpt om bitcoins aan te schaffen. Enter de exchangebureaus. Dat zijn plekken waar je euro's of dollars kan inwisselen tegen cryptomunten.

"Wanneer je bitcoins koopt via zo'n wisselkantoor en die daar ook opslaat, neem je een groot risico. Als zo'n bureau de deuren sluit, ben jij je munten kwijt", zegt Van der Veer. In die exchanges zit heel wat macht gecentraliseerd. Een pijnlijke vaststelling voor idealisten die in de bitcoin de perfecte gedecentraliseerde munt van het volk en de toekomst willen zien. Al zijn er vandaag al initiatieven die gedecentraliseerde wisselbureaus willen uitbouwen.

Al die groeipijnen ontgaan ook Gerrie Smits niet. Hij verdiept zich vooral in blockchain, de technologie die bitcoins mogelijk maakt. "Ik zie de bitcoin als een eerste stap in een evolutie waar we doorheen moeten."

Hij verwijst daarvoor naar andere technologische fenomenen die we allemaal allang vergeten zijn, maar die een grote impact hebben gehad op hoe we onze wereld vandaag organiseren. "Zo heeft Napster de hele muziek- en entertainmentindustrie veranderd, en zonder MySpace was er waarschijnlijk geen Facebook geweest."

Hebzucht

Hij ziet in zogenaamde bitcoin 2.0- en bitcoin 3.0-initiatieven die stilaan het levenslicht zien, hoe programmeurs rekening houden met de hebzucht van de mens. "Ze denken na over hoe ze die hebzucht in hun model kunnen gebruiken om het algemeen belang te dienen. Dat is bij de bitcoin nog niet gelukt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234