Bitcoin gaat dieperik in
Grote zorgen in bitcoinland. De waarde en het vertrouwen in de virtuele munt kelderde nadat Mt. Gox, een van de grootste onlineruilplaatsen voor de digitale munt, offline gehaald werd. Het gevolg van een schandaal waarbij hackers met 255 miljoen euro aan bitcoins aan de haal zouden zijn gegaan.
Bitcoin zit middenin de zwaarste crisis in zijn bestaan. Bitcoincharts.com, de site die de koersen van bitcoin op verschillende tradingplatforms bijhoudt, kleurt bloedrood, met koersdalingen tot meer dan 60 procent. Eind vorig jaar klokte op het omstreden Mt. Gox de waarde van één bitcoin nog af op meer dan 1.000 dollar, enkele weken geleden was die teruggevallen tot 91 dollar. Nu schommelt de waarde weer rond 500 dollar.
Vaste waarde
Eerder deze maand liet het Japanse bedrijf geen transacties meer toe, hoewel de prijs van bitcoins fel schommelde. Dat was volgens het bedrijf toen te wijten aan een bug in het systeem dat het bedrijf handenvol geld heeft gekost. Uit een ongecontroleerd document dat circuleert op het internet moet blijken dat MtGox onopgemerkt het slachtoffer is geworden van een jarenlange hack.
Hackers zouden liefst 744.408 bitcoins hebben gestolen, met een duizelingwekkende waarde van 350 miljoen dollar (255 miljoen euro). Het document kreeg geen officiële bevestiging, maar de site van Mt. Gox ging maandagnacht offline en ook alle tweets werden gedeletet. Samen met de site verdween het geld van alle gebruikers. Het zorgde voor opmerkelijke taferelen, waarbij gedupeerden voor de kantoren van Mt. Gox in Tokio protesteerden.
"Als je populair bent en je hebt geld, dan krijg je inbrekers. Online kan dat anoniem en vrij ongemerkt. Hacken is de achillespees van dit soort systemen. Niets is onkraakbaar", zegt Pieter-Jan Van Leemputten, redacteur bij vakblad Datanews. "Al zul je zien dat systemen zichzelf verbeteren. Banken werden in het begin overvallen, nu gebeurt dat nog amper. Het is een kinderziekte, een ernstige zelfs. Je kunt dit het Lehman Brothers van bitcoin noemen. Bitcoin is een jonge technologie, dan kun je dat hebben. Gevolgen voor de reële economie? Er zijn mensen die geld verloren hebben, maar verder gaan die gevolgen niet."
IT'er en bitcoinenthousiasteling Filip Maertens heeft aan de forse koersdaling zijn broek gescheurd. "Ik lig hier niet meteen wakker van. Iedereen die bitcoins koopt, weet dat hij aan het speculeren is. Het erge is dat Mt. Gox een vaste waarde en een baken was in het bitcoinlandschap, die al enkele crisissen overleefd had. Dat ze van de ene dag op de andere verdwijnen, is een heel slecht teken. Ik vermoed dat er nu meer regulering kan komen. Zowel de Bitcoin Foundation als de Amerikaanse overheid hebben al aangegeven dat ze daar open voor staan."
Kinderziekte
Zes bitcoinbedrijven - Coinbase, Kraken, Bitstamp.net, BTC China, Blockchain.info en Circle - haastten zich in een gezamenlijke verklaring te benadrukken dat het falen van één onderneming niets zegt over de waarde of de weerbaarheid van bitcoin of van de industrie van de digitale valuta in het algemeen. "Er zijn honderden betrouwbare en verantwoordelijke bedrijven die zich met bitcoin bezighouden. Die ondernemingen zullen blijven bouwen aan de toekomst van geld, door bitcoin veiliger en makkelijker in gebruik te maken voor consumenten en handelaars. Zoals bij elke nieuwe industrie zijn er slechte bedrijven die er uit moeten en dat is wat we vandaag meemaken."
Pieter-Jan Van Leemputten beaamt: "Dit is zeker niet het einde van bitcoin. Het is een kinderziekte, een zeer ernstige zelfs, maar mensen zullen het blijven gebruiken."
Filip Maertens: "Het jammere hiervan is dat het koren op de molen is van tegenstanders die zeggen dat bitcoin volatiel is en weinig toekomst heeft. Iedereen heeft een klap gekregen, maar het vertrouwen zal zich op termijn herstellen."