Donderdag 22/08/2019

Biografie Jef Tavernier

Beeld UNKNOWN

Jef Tavernier (Aalter, 1 november 1951) stond in 1981 mee aan de wieg van de politieke partij Agalev (Anders Gaan Leven), de voorloper van Groen!. Tavernier was in de periode 1991-2009 achtereenvolgens senator, kamerlid, federaal minister van Volksgezondheid en Leefmilieu, Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking en tot slot Vlaams parlementslid.

Onderwijzer
Jef Tavernier is licentiaat in de economische wetenschappen en in stedenbouw en ruimtelijke ordening. Achttien jaar lang onderwees hij in het secundair onderwijs in Aalter economie en aardrijkskunde.
Tavernier sloot zich in 1981 aan bij Agalev. In 1983 werd hij gemeenteraadslid in Aalter. Daar zetelt hij, na verschillende onderbrekingen, nog steeds in de gemeenteraad.

Boekhouding en financiën
Naast zijn gemeentelijke activiteiten was Tavernier lang lid van de politieke raad en het partijbestuur, waar hij zich bezig hield met de boekhouding en de partijfinanciën. Ook als parlementslid boog hij zich vooral over fiscale, economische en technische dossiers.

Parlementaire stappen
Tavernier zette eind 1991 zijn eerste stappen in het parlement, meer bepaald in de Senaat, waar hij meteen fractieleider werd. In 1995 maakte hij de overstap naar de Kamer. Ook daar leidde hij de fractie van Agalev. Van 1997 tot 2001 zat hij de gezamenlijke Agalev-Ecolo-fractie voor.

Vicepremier
In 2002 volgde hij even Magda Aelvoet op als federaal vicepremier en minister van Milieu en Volksgezondheid in de paarsgroene regering Verhofstadt I. Twee jaar later, na het ontslag van partijgenoot Ludo Sannen uit de Vlaamse regering, werd Tavernier nog enkele maanden Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking. Tussen 2004 en 2009 zetelde hij nog als Vlaams parlementslid.

Op zaterdag 16 januari 2010 diende Tavernier zijn ontslag in uit onvrede met de werking en besluitvorming in de partij. (belga/edp)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden