Zaterdag 01/04/2023

NieuwsNoodweer

Binnenlandminister Verlinden: ‘Voor een waterbom als deze bestaat geen draaiboek’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Tijdens een persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum gaven binnenlandminister Annelies Verlinden en enkele vertegenwoordigers van de hulpdiensten een huidige stand van zaken weer na de overstromingen in ons land. De directeur-generaal van het Crisiscentrum had het zichtbaar moeilijk maandagmiddag.

Redactie

“De ravage wordt zichtbaar nu het water langzaam wegtrekt”, zo zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden tijdens een persconferentie van het Crisiscentrum. “En de ravage is enorm. Het is een van de grootste natuurrampen in ons land ooit.”

De minister heeft gisteren met eigen ogen gezien hoe immens de ravage wel is. Ze is in gedachten bij iedereen die getroffen werd, bij de mensen die een geliefde zijn verloren of nog in zware onzekerheid leven. “Mensen die al hun hebben en houden en vaak ook hun inkomen kwijt zijn.”

De FOD Binnenlandse Zaken roept de Belgische bevolking op om morgen op de nationale dag van rouw, om 12.01 uur, een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de overstromingsramp en hun naasten. De nationale vlag zal dan ook halfstok hangen en hulp- en interventiediensten laten hun sirenes loeien.

Lees ook

‘Hou op, ik kan niet meer!’ In het zwaar getroffen Ahrdal liggen de tranen dicht aan de oppervlakte

‘Wist u dat een mazouttank kan kraken door de kracht van het water?’ Slachtoffers meten waterschade op

“Ook is dit het moment om onze helden te herdenken, zoals de hulpverleners. Met gevaar voor eigen leven hebben ze zoveel burgers gered”, aldus Verlinden. Het gaat om leden van de brandweer, Civiele Bescherming, politie en Defensie.

“Voor een waterbom als deze bestaat geen draaiboek”, stelt de minister.

Verlinden uit ook een woord aan dank aan de hulpverleners uit heel wat Europese landen die de afgelopen dagen in de weer zijn geweest in de rampgebieden. De laatste ploeg heeft zondag het land verlaten.

Hulpverlening

“Na de eerste fase van de hulpverlening, onder meer de evacuatie en redding van mensen in nood, stabiliseert de toestand nu het terrein opnieuw bereikbaar wordt”, zegt Bart Raeymaekers, directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum.

Raeymaekers licht toe wat de doelstellingen in de huidige fase van de hulpverlening zijn: “Vermisten opsporen, schade aan de infrastructuur opmeten en eerste herstellingen opstarten. Zo zullen sommigen al kunnen terugkeren naar huis.”

Directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum Bart Raeymaekers kreeg het zichtbaar moeilijk. Beeld Photo News
Directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum Bart Raeymaekers kreeg het zichtbaar moeilijk.Beeld Photo News

Het officiële dodental in ons land staat nu op 31. “Maar wellicht zal dat nog oplopen in de komende dagen”, zegt een geëmotioneerde Raeymaekers. 19 van die dodelijke slachtoffers zijn intussen geïdentificeerd. 54 mensen zijn nog steeds gehospitaliseerd en 127 vermoedelijk vermist of onbereikbaar. Volgens de directeur-generaal zijn veel mensen hun gsm kwijtgespeeld in de chaos, op verschillende plaatsen is er ook nog steeds geen gsm-netwerk beschikbaar. “De hulpdiensten zijn druk in de weer om hier zo snel mogelijk duidelijkheid in te scheppen.”

Gestructureerde zoektocht

De politiediensten concentreren zich vanaf nu op de gestructureerde zoektocht naar slachtoffers in het puin, vertelde commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker. Daarbij worden sinds vandaag/mandaag ook speurhonden ingezet, uit België maar ook uit Nederland. De zoektocht spitst zich op dit moment toe op de plaatsen waar tot nog toe de meeste slachtoffers zijn aangetroffen: in de vallei van de Vesder, vooral in Pepinster en op een camping in Esneux. Waar de komende dagen nog wordt gezocht wordt later verder bepaald. “We doen het dag per dag”, aldus De Mesmaeker.

Volgens de commissaris-generaal gaat het om een moeilijke, atypische opdracht. Dat komt omdat de stroom lichamen kilometers ver kan meesleuren en het water zo krachtig was dat de kans groot is dat er ook delen van lichamen worden aangetroffen, zei hij. Bovendien gaat het om een gigantisch zoekterrein met weinig aanknopingspunten, is er een groot aantal potentiële slachtoffers en zijn de plaatsen waar gezocht moet worden mogelijk erg gevaarlijk voor de hulpverleners.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234