Dinsdag 28/03/2023

VooruitblikOverlegcomité

Binnenkort met meer dan 4 op café en later dan 23.30 uur? Dit ligt morgen op tafel van het Overlegcomité

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wanneer mogen we thuis meer dan 4 gasten ontvangen, als er straks 75.000 man samen op een festivalweide mogen? En wanneer mag het sluitingsuur van cafés en restaurants op de schop? Het overlegcomité bekijkt morgen hoe de sociale contacten en de horecaregels deze zomer - of toch zeker in juli - kunnen evolueren. Een overzicht van wat op tafel ligt.

Fleur Mees

Met een Amerikaans president op bezoek, een milieuschandaal en het EK voetbal, zou men bijna durven vergeten dat er vrijdag ook nog een overlegcomité op de agenda staat. De meest spraakmakende vergadering belooft het niet te worden - zowat alles is ondertussen op z’n minst gedeeltelijk open - maar de politiek zou morgen wel de details van het Zomerplan - toch tenminste voor de maand juli - verder uitspitten.

Zo is het nog heel erg vaag hoe de sociale contacten en de regels in de horeca deze zomer zouden evolueren. Nu mag je op café of restaurant met 4 personen aan één tafeltje zitten. Wat verderop op een plein of een park mag je in groepjes van 10 zitten. En op privéterrein, zoals in een grote tuin, mag dan weer een openluchtfeest gegeven worden met 50, al is het aanbevolen om net als in de horeca per 4 te zitten. Binnenshuis mag je ook 4 mensen buiten het gezin opvangen. Bij een koppel mogen dus legaal 6 personen in het salon zitten, meer dan in de horeca momenteel.

Niet met 75.000 op een festival en maar met 4 op café

“Het moet gewoon logisch zijn”, vindt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen, die het liefst meer dan vier couverts legt. “Bij de heropening vorig jaar mocht er 10 man bij elkaar zitten. Dat zou een tussenoplossing kunnen zijn, totdat er helemaal geen maximumaantal meer nodig is.”

Ook binnen de politiek beseft men dat de regel van vier binnenkort onhoudbaar dreigt te worden. “Het zou absurd zijn dat in augustus 75.000 mensen op een festival tegen elkaar mogen aanschurken, maar je op café maar met 4 personen aan een tafeltje mag zitten. Zeker omdat op dat moment elke Belg de kans heeft gekregen om minstens één prik te laten zetten”, klinkt het op een Vlaams kabinet.

En dan komt logischerwijs ook de vraag wanneer er weer gedanst mag worden en de discotheken weer mogen heropenen. Ook het sluitingsuur van de horeca is één van de belangrijke discussiepunten. Nu moeten cafés en restaurants om 23.30 uur de deuren sluiten, maar zeker met de finalerondes van het EK in zicht, willen heel wat horeca-uitbaters liefst een later sluitingsuur, bijvoorbeeld 1 uur ‘s nachts zoals vorige zomer, of het uur zelfs helemaal zien verdwijnen. Ook Bart De Wever (N-VA) - toch de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen - wil het liefst geen sluitingsuur meer, omdat het nu gewoon voor overlast op straat zorgt. En dan zijn er nog wat kleinere agendapunten, zoals de beperkingen tijdens kermissen, markten en braderieën. Ook wordt mogelijk bekeken of de regels voor huwelijksfeesten niet wat losser mogen.

1 september wordt dag van het 'normale leven’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet woensdag in het parlement verstaan dat hij ten laatste op 1 september ‘naar een zo goed als normaal leven’ wil terugkeren. “Het loslaten van social distancing en mondmaskers zie ik in dat perspectief.”

Maar voor de één mag het wat rustiger gaan dan voor de ander. “De cijfers zijn nu éindelijk goed en de meeste mensen hebben toch het gevoel dat de vrijheid terug is. Waarom zouden we nu opeens àlle teugels moeten vieren?”, is op een federaal kabinet te horen. Niet iedereen wil dus al tot en met september in de glazen bol kijken. “Stel dat de Indische variant (Deltavariant, red.) toch dominant wordt in België. Dan moet je de sociale contacten bijvoorbeeld niet té veel versoepelen.” Het blijft dus afwachten of de politiek vrijdag al tot het najaar een evolutiepad gaat uittekenen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234