Zaterdag 04/12/2021

Binnenkort geen frisdrank en snoep meer op school

De onderwijskoepels en voedingsindustrie hebben een overeenkomst bereikt om suikerrijke dranken en ongezonde tussendoortjes uit scholen te bannen. Op termijn worden enkel nog melk, water, fruit en groenten aangeboden op middelbare scholen. Basisscholen zijn al frisdrank- en snoepvrij. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Vandaag ondertekenen het onderwijs en de koepelorganisatie van de voedingsindustrie, Fevia, een pact om ongezond eten en drinken uit scholen te verbannen. Het pact, dat gebaseerd is op de aanbevelingen van Vigez, is er op vraag van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) gekomen na maanden onderhandelen. Het is de eerste keer dat alle partijen zich gaan inzetten om suikerrijke producten uit het onderwijs te weren.

"De geesten zijn eindelijk rijp", zegt het Vlaams ­Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) blij in Het Nieuwsblad.

"Zal gezondheid van jongeren ten goede komen"

"Samen werken we aan een gezond basisaanbod op elke school in Vlaanderen", aldus Crevits. "We streven tegen het schooljaar 2020-2021 om in een evenwichtig en gevarieerd aanbod dranken en tussendoortjes in de scholen te voorzien."

"Dat overheid, onderwijspartners en spelers uit de voedingsindustrie een engagementsverklaring over gezonde drankjes en tussendoortjes op school ondertekenen, zal de gezondheid van onze jongeren ten goede komen", aldus Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. "Gezonde voeding is ook een thema dat uitgebreid aan bod zal komen op de gezondheidsconferentie op 16 en 17 december."

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van GO!-onderwijs, ondertekende de verklaring in naam van de onderwijspartners. "De onderwijsverstrekkers willen gezondheidsbevorderend werken. Kiezen voor ongezond is vaak veel te gemakkelijk. Op school kunnen we onze leerlingen stimuleren en motiveren om te kiezen voor gezonde voeding en dranken. Met deze engagementsverklaring willen we de scholen, centra en academies hierbij ondersteunen", aldus Verdyck.

"Het belang van een evenwichtig voedingspatroon leer je best aan op jonge leeftijd", aldus Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie. "Voedingsbedrijven investeren in innovatie en kleinere portiegroottes zodat ook jongeren kunnen kiezen uit producten die passen binnen dit engagement."

Gezonde alternatieven

Concreet worden de producten in vier categorieën opgedeeld. Water, melk en vers fruit behoren tot het aanmoedigingsbeleid en zijn steeds ruim beschikbaar. Producten uit het gedoogbeleid, zoals fruitsap en yoghurt met fruit, zijn beperkt beschikbaar. De scholen kiezen zelf in welke mate die producten beschikbaar zijn.

Voedingsproducten die tot het uitdoofbeleid behoren, zoals gesuikerde frisdrank en worstenbroodjes, zijn beperkt beschikbaar. De scholen kiezen ervoor dat aanbod af te bouwen tegen 2020-2021. Producten uit het verbodsbeleid worden ten slotte helemaal niet aangeboden op school. Het gaat dan om bijvoorbeeld energiedranken en alcohol.

Le­veranciers van automaten zullen nu gezonde alternatieven aanbieden en promoten. Er komen termijnen waarop de automaten gevuld moeten zijn met fruit en rijstwafels.

Slechts een engagementsverklaring

Op dit moment staan in 65 procent van de middelbare scholen nog frisdrankautomaten. Het pact dat vandaag wordt gesloten is slechts een engagementsverklaring, waardoor de beslissing om de maatregelen ook echt te implementeren bij de scholen zelf blijft liggen. "Maar als sommige scholen de ­am­bitieuze doelen niet halen, zullen we kijken of er ­bijkomende maatregelen nodig zijn", zegt Loes Neven van het Vigez in Het Nieuwsblad.

Extra centje

Voor veel scholen waren de automaten ook een manier om een extra centje bij te verdienen: jaarlijks haalden ze al gauw enkele duizenden euro's aan extra inkomsten op aan het geld dat de leerlingen in de automaten stopten in ruil voor frisdrank of snoep. Verwacht wordt dat die inkomsten dalen wanneer de fruit- en rijstwafelautomaten hun intrede doen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234