Maandag 01/03/2021

Wonen

Binnenkijken in een waanzinnige boomhut

null Beeld Jan Jacob Borstlap
Beeld Jan Jacob Borstlap

Hun huis, gebouwd tegen een rotswand bij het Duitse Wuppertal, heeft een woonkamer die uit de berg steekt. Anke Bernotat en Jan Jacob Borstlap kijken uit op het groen en dat geeft hen een echt boomhutgevoel.

Als je vanaf de straat naar boven kijkt, zie je de woonkamer uit de bergwand ­steken. Maar boven in dit merkwaardige huis merk je niets van wat er beneden gebeurt, van de stad die verderop in het dal ligt. Hier heerst absolute rust.

Door de grote ramen kijken Anke en Jan Jacob vanuit hun zetel aan tegen de groene ­boom­toppen. Het is een van de vele bijzondere ­ruimtes die de Duitse architect Hans-Jürgen Schmidt in 1972 in dit ontwerp van zijn ­droomhuis verwerkte, een soort boomhut meets seventies hippiehuis. Met binnen veel hout en de buitenkant vol kleur.

null Beeld Marleen Sleeuwits
Beeld Marleen Sleeuwits

Wie?

Anke Bernotat (54) en Jan Jacob Borstlap (51). Zij is productontwerper, hij tentoonstellingsontwerper. Samen vormen ze Bernotat&Co Design Studio. Zo wonen aan de rand van Wuppertal, Duitsland.

Precies voor die grandioze gekkigheid vielen Anke en Jan Jacob ruim twee jaar geleden als een blok. “De architect is losgegaan met de ­bijzondere ruimtes”, vertellen ze. “Er zijn enorm veel fijne hoekjes. We zitten overal waar de zon binnenkomt. In de winter ontbijten we in de woonkamer en zien we door het ­panoramaraam de zon opkomen. Feestjes geven we bij de zitkuil en ’s zomers barbecuen we op het terras, dat zich onder de woonkamer bevindt. En onze slaapkamer zweeft dan weer boven de woonkamer.

De ruime woonkamer is de perfecte plek voor Radiolaria-lampen. 
 Beeld Marleen Sleeuwits
De ruime woonkamer is de perfecte plek voor Radiolaria-lampen.Beeld Marleen Sleeuwits

“Maar vooral: vanuit elke kamer wandel je zo de tuin van maar liefst 800 vierkante meter in, die vanaf het huis de steile helling afloopt. Het is echt een jungle met veel groen en wilde ­bloemen. We willen de natuur zijn gang laten gaan, dus doen er vrijwel niets aan.”

Ook aan het originele ontwerp van het huis wordt zo weinig mogelijk geraakt. “We proberen alle keuzes en veranderingen te maken met de geest van het huis in ons achterhoofd”, legt Anke uit. “De kleuren van het huis zouden we waarschijnlijk nooit zelf hebben gekozen, maar we hebben ze wel zo gelaten, gewoon omdat het past.”

'Hier zitten we onder de woonkamer.’ Beeld Marleen Sleeuwits
'Hier zitten we onder de woonkamer.’Beeld Marleen Sleeuwits

Jan Jacob: “Het huis is gebouwd in de stijl van de traditionele Duitse vakwerkconstructie, maar dan uiteraard op een moderne manier. De vorige bewoner, met name de dochter van de architect, had de grote ruimtes met allerlei wandjes opgedeeld en op de vloer lag overal grijs tapijt. De tussenwandjes waren makkelijk weg te halen, en een mooie houten vloer deed de rest.”

Verder veranderen ze slechts af en toe nog wat ­zaken. Het interieur is een samenstelling van prototypes van hun eigen ontwerpen – zoals de ­relaxversie van de Triennial Chair voor Gispen of hun Radiolaria-lampen die als ­ballonnen in de lucht lijken te zweven – en het integreren van meubels op maat van het huis, zoals de ­boekenkast die ook fungeert als ­afscheiding, zodat je niet in het trapgat valt.

“We willen zeker niet gelijk alles in één keer verbouwen en veranderen”, besluit Jan Jacob. “Het moet hier allemaal groeien op een natuurlijke manier.”

De ligging van het huis van Anke en Jan Jacob is werkelijk uniek. Anke: ‘We zitten ter hoogte van de boomtoppen. Soms zien we eekhoorns.’
 Beeld Marleen Sleeuwits
De ligging van het huis van Anke en Jan Jacob is werkelijk uniek. Anke: ‘We zitten ter hoogte van de boomtoppen. Soms zien we eekhoorns.’Beeld Marleen Sleeuwits
De open schappen, zelf gebouwd uit eenvoudige multiplex, doen niet alleen dienst als boekenkast, maar ook als afscheiding met de trap. 
 Beeld Marleen Sleeuwits
De open schappen, zelf gebouwd uit eenvoudige multiplex, doen niet alleen dienst als boekenkast, maar ook als afscheiding met de trap.Beeld Marleen Sleeuwits
Aan kleur geen gebrek, mede dankzij deze groene Moroso-zetel. Beeld Marleen Sleeuwits
Aan kleur geen gebrek, mede dankzij deze groene Moroso-zetel.Beeld Marleen Sleeuwits

Tekst: Lotte Stig

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234