Dinsdag 20/10/2020

WonenBinnenkijken

Binnenkijken in een tot speeltuin omgetoverde loods

Soms een voetbalveld, dan weer een bioscoop. Deze open ruimte is voor Sara en Pieter de grootste troef. De geupcyclede vloer vonden ze bij Rotor Deconstruction in Brussel. Beeld Delphine Mathy

Verborgen achter een drukke steenweg vonden Sara en Pieter een hoop steen en puin, maar ook: een zee aan ruimte. Ze toverden de puinhoop om tot een groen eiland waar ook hun drie kinderen zich ongestoord kunnen uitleven.

‘Wees niet bang van wat je niet kent’, prijkt er in koeien van letters op de muur naast de poort die naar het huis van Sara en Pieter leidt. Een leuze die het koppel spotte bij het werk van de Gentse illustratrice helen b. Toepasselijk om er in coronatijden, bij wijze van hart onder de riem voor voorbijgangers, het straatbeeld mee op te fleuren.

PIETER EN SARA

Hij is buurtwerker, zij psychologe / ze wonen met hun drie kinderen in de buurt van Gent / kochten een dikke drie jaar geleden een loods en ­verbouwden die tot hun ­droomhuis.

Maar deze wijze woorden zijn evengoed van ­toepassing op de intensieve verbouwing die Sara en Pieter twee jaar geleden hebben afgerond. Vanop een berg in Frankrijk, met een labiele telefoonverbinding, deden ze een bod op een loods die in het verleden ook dienstdeed als paardenstal, maar ooit hun droomhuis zou moeten worden.

“Ons vorige huis hier wat verderop werd met drie ­kinderen te klein”, vertelt Pieter. “Maar een bestaande woning met meer ruimte, meer groen en dicht bij de stad viel helaas niet in ons budget. Een kennis tipte ons om op zoek te gaan naar industriële panden die in de eerste plaats geen woonfunctie hebben. Zo zijn we bij potentiële percelen in de buurt briefjes in de bus gaan steken, met de vraag of het misschien te koop stond.”

Beeld Delphine Mathy
De gevel is een lappendeken van verschillende soorten baksteen.Beeld Delphine Mathy

Verbouwen was voor hen niet helemaal onbekend ­terrein, maar een loods die uit niet veel meer dan steen en puin bestond, was toch een iets groter project dan hun rijhuis. “We waren in het begin heel optimistisch”, lacht Sara. “Ons doel was om alles in een halfjaar te­ ­verbouwen. Totaal onrealistisch, zo bleek al snel. Het werd anderhalf jaar. En daar was een ijzersterk team voor nodig, dat onder anderen bestond uit de architecten van OUEST, de ­aannemer van Bovore én onze handige vaders.”

Liever mensen dan meubels

Het geraamte van bakstenen muren en steunbalken ­waaruit de loods werd opgebouwd, bleef behouden en accentueert het industriële karakter. Ook de openheid bleef bewaard en is verder uitgebouwd naar de eerste verdieping toe door het originele plafond voor een stuk uit te breken. “Hierdoor vloeien de ruimtes in elkaar over”, legt Sara uit. “En wordt er veel licht, rust en ruimte gecreëerd. Ook de grens tussen binnen en buiten vervaagt als we de ramen en deuren openzetten.”

Beeld Delphine Mathy
Beeld Delphine Mathy
De stalen balken waarop de loopbrug rust, zijn gerecupeerde tramsporen. Beeld Delphine Mathy

De openheid van het huis sluit ook aan bij hun ­levensstijl. Van kinderfestivals tot ‘friet & vuur’ op ­vrijdagavond. Liever dan met meubels, vullen Sara en Pieter hun huis met mensen. Pieter: “We hebben plek genoeg voor een gigantische mooie zetel of een grote boekenkast, maar daar ligt niet onze prioriteit. En laten we eerlijk zijn: ons budget was ook op. (lacht) Het is ­leuker om te zien hoe onze kinderen en hun vrienden plek hebben om boven te voetballen, The Voice Kids na te spelen, indoor te picknicken met frietjes of rond te sjezen van binnen naar buiten en weer terug. Terwijl de ouders uiteraard in de tuin een glas wijn drinken.”

Sara: “En ja, soms vind je dan bicky­saus op je houten vloer. (lacht) Voor veel mensen zal dit huis niet perfect zijn. Het is niet overal tot in detail afgewerkt en meestal is het hier een heerlijke chaos. Maar dat maakt voor ons dit huis juist wel perfect. Net omdat het gemaakt is om voluit te leven.” 

Beeld Delphine Mathy
19 binnenkijkenBeeld Delphine Mathy
De bedoeling was om het betonnen trapje ooit door te trekken naar boven, maar Sara en Pieter vinden de functie als boekenrek eigenlijk leuker.Beeld Delphine Mathy
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234