Woensdag 23/09/2020

BinnenkijkenInterieur

Binnenkijken in een tiny house van amper 20 vierkante meter

De voordeur geeft rechtstreeks toegang tot de compacte keuken en eetruimte. Architect Koen Schoukens probeerde met een minimum aan ingrepen alles uit elke ruimte te halen. Beeld Johnny Umans

Een beetje handigheid en heel veel geduld, meer had architect Koen Schoukens niet nodig om een arbeidershuisje van amper twintig vierkante meter te veranderen in een eigentijds verticaal appartement. Een lesje ruimtelijk inzicht voor gevorderden.

Leven op 20 vierkante meter, het klinkt als een slogan waar een Zweedse meubel­keten een patent op heeft. Maar occasioneel wat inspiratie opdoen in een showroom of ­permanent in een tiny house wonen, is toch een wereld van verschil. Een oefening in klein­schaligheid waar Koen Schoukens (37) met glans in slaagde. In 2013 kocht de architect met een ­passie voor monumentenzorg een afgeleefd arbeidershuisje uit 1940, rustig gelegen binnen de oude stadsmuren van Geraardsbergen. 

“Ik vond het belangrijk om een stukje historisch ­erfgoed te bewaren”, vertelt Koen. “Die ­authentieke geveltjes vormen juist de ziel van een stad.” Laat dat geveltje nu net het laatste klusje op Koens to-dolijstje zijn. De erker op de eerste verdieping is afgewerkt met cimorné, een sierpleistertechniek uit het interbellum waarbij gekleurde glasscherven in de natte cement gegooid worden voor een schitterend licht­effect. “Doorheen de jaren zijn er stukken ­afgebrokkeld en weer opgelapt. De gevel zou dringend gerestaureerd moeten worden, maar vind maar eens iemand die dat nog kan.”

Het rijhuisje met een gevelbreedte van 3,50 meter dateert van 1940. De originele elementen, zoals het schrijnwerk en de erker, bleven bewaard.Beeld Johnny Umans
Een nieuwe gashaard verwarmt de zitkamer op de eerste verdieping. Om het ruwe karakter te accentueren bleven sommige stukken binnenmuur onafgewerkt en liggen de buizen bloot op de muur. Beeld Johnny Umans
Achter het dennenhouten deurtje zit het toilet verstopt. Beeld Johnny Umans
Beeld Johnny Umans
Beeld Johnny Umans
Beeld Johnny Umans
Beeld Johnny Umans

Via de voordeur stap je rechtstreeks de keuken annex eetkamer binnen. Eerste indruk: piepklein, maar reuzegezellig. Het interieur: Bokrijk meets hippe koffiebar, met rode cementtegels op de vloer, houten balken tegen het plafond en zelf ontworpen donkergroene keukenkastjes aan de muur. Op sommige plaatsen bleven de ruwe bakstenen opzettelijk onafgewerkt of lopen de leidingen bewust zichtbaar op de muur. Allemaal stijlelementen die bij­dragen aan het brute karakter van het huisje. 

Tuinfeest zonder tuin

Om de compacte woonruimte te ­comprimeren tot een leefbaar geheel, was een doordacht plan nodig. “Ik noem het een ­verticaal appartement”, legt Koen uit. “Het huisje bestaat uit drie woonlagen met elk een eigen functie. Boven de keuken is er een zithoek en onder het dak nog een slaapruimte met een ronde, op maat gemaakte douche in roze ­polyester.”

Koen Schoukens

architect / werkte bij Eugeen Liebaut, LOW architecten en Dierendonckblancke / runt samen met zijn collega Maarten Thys kantoor MARCEL / meer info op ­marcelarchitecten.be

“Het was alleen puzzelen om nog ergens een toilet te installeren.” Dat kwam uiteindelijk in een verloren nis in de ­achterwand van de keuken, op het smalste en laagste punt van het huis. “Mijn vrienden weten het intussen: oppassen voor je hoofd tijdens het plassen”, lacht Koen. “Het verlaagde plafond is de fundering van een hogergelegen café op de markt.”

Beeld Johnny Umans
De ronde douche van roze polyester werd in het midden van de slaapruimte geplaatst om de vier hoeken vrij te houden.Beeld Johnny Umans
In het dak kwam een nieuwe, ambachtelijk gemaakte dakkapel van gepolijste inox. Beeld Johnny Umans
Beeld Johnny Umans

Wie dacht dat een miniatuurhuisje renoveren in een knip is gebeurd, is eraan voor de moeite. Twee jaar lang werkte Koen elk weekend aan zijn renovatieproject. In de eerste fase werd het huisje grondig gestript met respect voor de authentieke elementen. “Het guillotinevenster in de keuken sluit niet perfect, maar dergelijk schrijnwerk vervangen is bijna onbetaalbaar. In de keuken zijn ook de vloertegels uitgebroken die in de zavel lagen. In de nieuwe grondplaat heb ik een bierkelder voorzien. Zo heb ik geen koelkast nodig.”

Voor alles is er een oplossing. Zoals ­tuinfeesten zonder tuin. “In de zomer zet ik geregeld de plooitafel en de barbecue buiten op straat. Op die manier heb ik tijdens de lockdown ook mijn buren beter leren kennen.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234