Zaterdag 19/06/2021

Wonen

Binnenkijken in een strakke, slim ingerichte flat in hartje Gent

Het keukenblok zit verstopt in een compact volume dat rechtstreeks in verbinding staat met de eetkamer. Alle toestellen kunnen handig weggestoken worden achter een schuifpaneel.  Beeld Johnny Umans
Het keukenblok zit verstopt in een compact volume dat rechtstreeks in verbinding staat met de eetkamer. Alle toestellen kunnen handig weggestoken worden achter een schuifpaneel.Beeld Johnny Umans

Een verrassend samenspel van slimme volumes, zuivere lijnen en karakteristieke materialen: in het Gentse appartement van architect Tom Debaere gaat historisch erfgoed hand in hand met hedendaagse huiselijkheid.

Parijse charme met zicht op de Gentse Sint-Baafskathedraal: het luchtige ­hoekappartement van Tom Debaere combineert het beste van twee werelden. Na een intense huizenjacht viel de medeoprichter van Tab Architects tien jaar geleden op deze ­bijzondere stek met een rijke geschiedenis. De ‘oude jeugdrechtbank’, zoals het statige bouwwerk vandaag wordt genoemd, dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Na de verhuis naar het nieuwe justitiepaleis kreeg het gebouw een herbestemming als wooncomplex. De ­historische voorgevel werd gerestaureerd en de inkomhal met z’n originele marmeren vloer, messing deurklinken en imposante trap weerspiegelt nog steeds de grandeur van vroeger.

Tom zag in het casco appartement van 98 m2 een lege doos boordevol mogelijkheden. “Ik was meteen weg van de hoge plafonds en de grote ramen waar het daglicht op elk moment royaal binnenstroomt. Het was alleen jammer dat de authentieke elementen verloren gingen tijdens de afbraakwerken. Het heeft geen zin om die te proberen reproduceren, dat zal altijd fake aanvoelen. De uitdaging bestaat er voor mij net in om de erfgoedcontext te vertalen naar iets moderns. Daarbij moet elk detail aanvoelen alsof het er altijd is geweest.”

De binnenmuur evenwijdig met de buitengevel werd volledig bekleed met messing, een materiaal dat refereert aan het historische karakter van het gebouw. Onzichtbare deuren leiden naar de inkom, de keuken en de badkamer.   Beeld Johnny Umans
De binnenmuur evenwijdig met de buitengevel werd volledig bekleed met messing, een materiaal dat refereert aan het historische karakter van het gebouw. Onzichtbare deuren leiden naar de inkom, de keuken en de badkamer.Beeld Johnny Umans

Die ‘vanzelfsprekende aanwezigheid’ ­probeert Tab Architects toe te passen in al hun projecten. In het geval van dit appartement werden de ­oorspronkelijke materialen als messing, hout en marmer organisch geïntegreerd in het interieur. Eyecatcher is de geelkoperen binnenmuur met onzichtbare deuren als extra verrassings­element. Tom: “Ik wil ­kunnen spelen met ruimte. Door de deuren open of dicht te laten, creëer je ­telkens een andere sfeer. De reflectie van het zonlicht die het appartement in een ­gouden gloed hult, blijft iets magisch. In de zomer zet ik alles ­wagenwijd open en kan ik zelfs vanuit mijn bad van de zon genieten.”

Om de banaanvormige oppervlakte optimaal te benutten was een duidelijke visie nodig. Voor die architecturale denkoefening nam Tom ­uitgebreid de tijd. “Alles opdelen in aparte, kleine kamertjes was voor mij geen optie. Ik wilde de ruimtelijkheid en de connectie met de buiten­gevel absoluut behouden. Door de ­speciale vorm van het appartement was het bovendien niet evident om rechte hoeken te creëren, ­terwijl die net voor een gevoel van rust in de ruimte zorgen.”

Uiteindelijk vond Tom de oplossing in twee multifunctionele volumes waarin de badkamer en de keuken verborgen zitten, met daartussen een rechte sas die dienstdoet als inkom annex geheime berging. “Alles wat ik uit het zicht wil hebben, steek ik weg achter schuifpanelen. Dat geldt zowel voor de apparaten in de keuken en de wasmachine in de badkamer als voor de ­televisie in de living, die verstopt is in de ­boekenkast.”

De zuivere vormen en uitgepuurde lijnen getuigen van een cleane esthetiek die volgens Tom niets te maken heeft met minimalisme. “Ik houd niet van dat woord. Het klinkt zo kil en afstandelijk, terwijl ik mijn interieur net warm en huiselijk wil maken. Ik woon zeker niet in een showroom, hier wordt écht geleefd.”

De badkamer van groene polyester zit in een apart volume. Ook hier is de opbergruimte verstopt achter een geheime wand.
 Beeld Johnny Umans
De badkamer van groene polyester zit in een apart volume. Ook hier is de opbergruimte verstopt achter een geheime wand.Beeld Johnny Umans
Aan de muur hangt werk van de Gentse kunstenaar Max Kesteloot.  Beeld Johnny Umans
Aan de muur hangt werk van de Gentse kunstenaar Max Kesteloot.Beeld Johnny Umans
Architectuur en interieur vormen een organisch geheel in dit appartement. Alles werd op plan ­ontworpen en op maat gemaakt. Achter het schuifpaneel van de boekenkast zit de tv verborgen.

 Beeld Johnny Umans
Architectuur en interieur vormen een organisch geheel in dit appartement. Alles werd op plan ­ontworpen en op maat gemaakt. Achter het schuifpaneel van de boekenkast zit de tv verborgen.Beeld Johnny Umans
Geelkoperen gordijnen van zacht fluweel brengen gezelligheid in de sober ingerichte slaapkamer.
 Beeld Johnny Umans
Geelkoperen gordijnen van zacht fluweel brengen gezelligheid in de sober ingerichte slaapkamer.Beeld Johnny Umans
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234