Dinsdag 18/05/2021

Wonen

Binnenkijken in een knap verbouwd vakantiehuis aan zee

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans

Voor Naomi en haar ouders is hun vakantiehuis in Knokke meer dan zomaar een tweede verblijf. Het is de plek waar ze hun roots weer opzoeken. Ook voor architecten De Clercq + Declercq was dit project een thuismatch. ‘We werden verliefd op de deurklinken.’

“Toen mijn ouders enkele jaren geleden vertelden dat ze een vakantiehuis in Knokke gingen kopen, was ik niet verbaasd”, ­vertelt Naomi (28), de jongste telg van een gezin met vier kinderen. “Mijn mama is hier opgegroeid en ook papa bracht hier in zijn jeugd vele vakanties door. Sinds oma gestorven is, hadden we geen vaste stek meer om te verblijven ­wanneer we familie bezochten. Ik merkte ook hoe hard mama de zee miste. Wij allemaal, eigenlijk. De liefde voor de Noordzee heeft ze zeker aan ons doorgegeven.”

Geen zeedijkappartement, wel een villa, weg van de massa. Beeld Luc Roymans
Geen zeedijkappartement, wel een villa, weg van de massa.Beeld Luc Roymans

Toch is Naomi blij dat ze geen appartement op de dijk kochten. “Het uitzicht vanuit die appartementsblokken is machtig, maar je voelt toch sneller de drukte van de toeristenmassa. Bovendien waren ze op zoek naar iets wat een familiestek kon worden. Waar wij ons allemaal thuis zouden voelen, waar we kunnen komen en gaan wanneer we willen en vooral een plek die familie kon samenbrengen. Het moest dus groot genoeg zijn.”

Liefde op het eerste gezicht: de deurklinken. Beeld luc Roymans
Liefde op het eerste gezicht: de deurklinken.Beeld luc Roymans

Naomi was erbij toen haar ouders dit huis voor het eerst bezochten en was ook betrokken bij een groot deel van het ­verbouwingsproces. Het was niet het potentieel van de woning dat hen overstag deed gaan, maar juist iets heel banaals waar ze allemaal verliefd op werden. “De deurklinken.” (lacht) “De vorm­geving ervan is zo uniek en ­verrassend. Een detail dat toch onmiddellijk in het oog springt en dat we zeker wilden behouden. De rest van het huis kon wel een ­grondige renovatie gebruiken.”

Architecten Sofie en Katrien wilden meer licht naar binnen halen. Missie geslaagd. 
 Beeld Luc Roymans
Architecten Sofie en Katrien wilden meer licht naar binnen halen. Missie geslaagd.Beeld Luc Roymans
De keuken kreeg pootjes, waardoor de vloer eronder doorloopt. Zo creëerde DC-DC een open gevoel. De kleuren van de terrazzovloer komen terug in de pootjes, kasten en handvatten. Beeld Luc Roymans
De keuken kreeg pootjes, waardoor de vloer eronder doorloopt. Zo creëerde DC-DC een open gevoel. De kleuren van de terrazzovloer komen terug in de pootjes, kasten en handvatten.Beeld Luc Roymans

Daarvoor schakelden ze Sofie de Clercq en Katrien Declercq in, die samen het architectenbureau De Clercq + Declercq vormen. Geen onbekenden voor Naomi en haar gezin. “Ik ben ook afkomstig van Knokke en onze families zijn altijd goed bevriend geweest”, legt Sofie uit. “We realiseerden ook al ­eerdere projecten voor hen, zoals het appartement van Lynn, de ­oudste dochter. Doordat ze onze stijl en werkwijze al kenden, was het vertrouwen onmiddellijk groot. Ze hebben ons carte blanche ­gegeven, wat een enorm cadeau is. We hebben vooral gekeken naar hoe we het huis levendiger konden maken en de ruimtes konden ­optimaliseren.”

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans
De zolder is een open ruimte. Door te spelen met verschillende tinten blauw wordt de badkamer toch gescheiden van de slaapkamer. 
 Beeld Luc Roymans
De zolder is een open ruimte. Door te spelen met verschillende tinten blauw wordt de badkamer toch gescheiden van de slaapkamer.Beeld Luc Roymans

De opeenvolgende kleine kamertjes die samen het achterste deel van de benedenverdieping vormden, maakten plaats voor een ruime leefkeuken die door de grote ramen meer in contact staat met de tuin. De structuur van de eerste verdieping werd dan weer grotendeels behouden. Sofie: “Een zolder was er oorspronkelijk niet. Die ruimte hebben we helemaal opengebroken. We hebben er bewust ook geen ­afgesloten kamer van gemaakt. Het licht dat via de dakramen binnenvalt, bereikt op die manier ook de traphal een verdieping lager.”

Blikvanger van het huis blijft het kleur­gebruik waar Sofie zich naar hartenlust kon in uitleven. Sofie: “Ik word zelf heel gelukkig van kleur en ik hoop de bewoners ook. Soms passen we color-blocking toe waarbij we werken met ­com­ple­mentaire kleuren, maar in de badkamer op zolder hebben we bijvoorbeeld analoge kleuren gebruikt die verschillen in toon. Het hoeven ook niet altijd ­gigantische kleurvlakken te zijn. Kleur kan ook schuilen in de ­afwerking, zoals in de handvatten van de keukenkasten.”

 De gele tegels in de badkamer kwamen er na een impulsieve beslissing van de architecten en bewoners. Daar zijn ze nu ontzettend blij mee.  Beeld Luc Roymans
De gele tegels in de badkamer kwamen er na een impulsieve beslissing van de architecten en bewoners. Daar zijn ze nu ontzettend blij mee.Beeld Luc Roymans

De gele badkamer was dan weer een idee van Naomi: “Mijn ouders hadden oorspronkelijk gekozen voor roze tegels en een donkergroene vloer. Last minute ben ik uiteindelijk toch voor een volledig gele betegeling gegaan. Ja, dat was wel een beetje spannend, maar we hebben er nog geen moment spijt van gehad. Het is alsof de zon hier altijd schijnt.”

dc-dc.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234