Zondag 29/11/2020

ReportageBinnenkijker

Binnenkijken in een droomhuis dat ín een berg werd gebouwd

Het huis in de berg werd gebouwd met respect voor de omgeving en gaat op in het landschap.Beeld Luc Roymans

Twee jaar geleden verruilden Mieke Berendsen en haar man de drukte van de stad voor een plek in het groen. Hun huis voor de toekomst zit veilig verborgen in de Mont de l’Enclus, met fantastisch uitzicht over de vallei in Henegouwen. Weg van de wereld was nog nooit zo dichtbij.

Vanop straat – of in dit geval: doodlopend zandweggetje – is er van het onzichtbare huis niet veel meer te zien dan een groendak dat organisch opgaat in het glooiende landschap van de Pays des Collines, de Waalse uitloper van de Vlaamse Ardennen. De moderne grotwoning van Mieke en Dirk vormt een ­complete stijlbreuk met de typische Ardense huizen, die met hun puntdak wel voldoen aan de strenge bouwvoorschriften die gelden in het natuurgebied van Mont de L’Enclus, de Franstalige kant van de Kluisberg. 

De grote raampartijen in de leefruimte volgen de helling van de berg en lopen over in brede inloopkasten van notelaar die discreet weggewerkt zijn in het interieur.Beeld Luc Roymans
Vanuit elke ruimte heb je zicht op de glazen patio, die de slaapkamers voorziet van natuurlijk daglicht en de natuur binnenbrengt in huis.Beeld Luc Roymans

Uiteindelijk kon het basale back to nature-ontwerp van het jonge architectenkantoor Studio Okami de dienst stedenbouw toch overtuigen. Maar door het administratieve oponthoud liepen de ­werken al voor de start de nodige vertraging op. Het is maar een van de vele anekdotes uit een buitengewoon bouwavontuur.

Achter het tuinpoortje dat tegelijk dienstdoet als alternatieve voordeur, leidt een bakstenen trap naar het verzonken woongedeelte. Vanop het overdekte terras met bakstenen zuilengalerij kijk je uit op het strakke zwembad dat op het laagste punt ingeplant werd en haaks op het huis staat. Achter de betonnen keermuur die noodzakelijk was om het aflopende terrein bij elkaar te houden, zit nog een geheime moestuin verscholen. 

Maar de grootste wow-factor is het weidse uitzicht op de vallei en de omliggende heuvels. In het Waalse dorpje Amougies, waar de provincies Henegouwen, Oost- en West-Vlaanderen geografisch samenkomen, vond het koppel twee jaar geleden de rust die ze allebei zochten.

Een meterslang keukeneiland eindigt in een eet- en werktafel. Multifunctionaliteit is het codewoord in deze open woning.Beeld Luc Roymans
Het groendak op straatniveau lijkt te versmelten met het landschap. De boom op de patio strekt zich uit door de opening in het dak.Beeld Luc Roymans

Mieke: “Ik ben afkomstig uit Antwerpen, Dirk uit Gent. Deze streek was voor ons een blinde vlek op de kaart, een stukje onbekend terrein om samen te ontdekken. We hadden al een weekendhuisje op de berg, maar het was nooit de bedoeling om ons hier te settelen. Tot we vijf jaar geleden een onmogelijk stukje ­bouwgrond te koop zagen staan in de straat van ons vakantiehuisje. Het terrein was totaal ­overwoekerd en slecht bereikbaar, maar er kon niets op tegen het unieke uitzicht.”

Mieke en Dirk lieten hun uitdagende project over aan het Antwerpse architectenduo Hans Vanassche en Bram Van Cauter van Studio Okami. Dirk: “We hadden maar één verzoek: geef ons een grote, loftachtige living. Met het oog op de toekomst wilden we alles plat en zo multifunctioneel mogelijk. Voor de rest gaven we hen creatieve carte blanche.”

De slaapkamers en de badkamer in het intimistische achtergedeelte zitten verzonken in de berg en liggen in een lus rond de patio. Beeld Luc Roymans

Een vlakke woning realiseren op een steile helling klinkt tegenstrijdig, maar was voor de architecten de logica zelve. Het tijdloze ontwerp is geïnspireerd op het archetype van de grot­woning. Om de helling maximaal in het plan te integreren, werd de woning opgesplitst in twee zones. Vooraan is er een grote, open leefruimte met kook- en werkfunctie. 

Vanuit het bad kijk je uit op de boom die boven het groendak uitsteekt. Een verborgen schuifpaneel schermt de badkamer af van de slaapvertrekkenBeeld Luc Roymans

Dieper in de berg treed je het intimistische privégedeelte binnen met slaapvertrekken en een badkamer die rond een glazen patio liggen. Alle ruimtes vloeien harmonieus in elkaar over en zijn slechts van elkaar gescheiden door twee verborgen schuifpanelen. Ruwe bakstenen benadrukken het aardse karakter, terwijl de immense raampartijen het buitengevoel naar binnen brengen.

Mieke: “De natuur is hier overal aanwezig, zelfs in bad kijken we uit op de boom op de patio. Dit huis nodigt uit om buiten te leven. ’s Ochtends drinken we koffie op het terras en ’s avonds zitten we uren te genieten van de lichtjes in de verte. Er hangen geen gordijnen voor de ramen, we hebben toch geen inkijk van buren.”

Het zwembad kreeg een plekje op het laagste punt van het terrein. Achter de betonnen keermuur zit nog een moestuin verborgen. Beeld Luc Roymans

Anderzijds vergt zo’n open space ook wat meer organisatie. Mieke: “Je kunt niets laten liggen of je ziet het. Het huis dwingt je om op te ruimen, maar we hebben gelukkig niet zoveel spullen, dat helpt. Door de open indeling hebben we ook maar één binnenmuur en dus geen plaats om kunstwerken op te hangen. Onze schilderijen liggen voorlopig opgeslagen bij Shurgard.”

Aan opbergruimte nochtans geen gebrek. In het plan werden brede inloopkasten van ­notelaar voorzien die subtiel in het interieur zijn weggewerkt. Voor het raam in de zithoek staat een op maat gemaakt boekenrek van gelakt staal met eiken legplanken, een ontwerp van dochter Elisabeth van interierarchitectuur Bruut.

De verhuis naar ‘de berg’ betekende voor het gezin een nieuwe start. De drie dochters hadden net het nest verlaten, voor Mieke en Dirk het moment om hun ultieme droomhuis voor zichzelf te realiseren. Mieke: “Zo’n open huis laat weinig ruimte voor privacy. Ideaal voor ons als koppel, maar niet praktisch met pubers die behoefte hebben aan een eigen plekje. Als een van de kinderen komt logeren, trekken we gewoon het bed uit de kast en verandert het bureau in een logeerkamer.” 

Mieke Berendsen: ‘Zo’n open huis laat weinig ruimte voor privacy. Ideaal voor ons als koppel, maar niet praktisch met pubers die behoefte hebben aan een eigen plekje.’Beeld Luc Roymans

Door de voorbije lockdown was er opeens extra veel tijd om te genieten van de stilte in de natuur. Mieke: “We leven hier echt op ons eiland. Het was een zegen om op deze plek ‘opgesloten’ te zitten. We zijn urenlang met de hond gaan wandelen in het Kluisbos, op enkele stappen van ons huis, en Dirk heeft er zelfs een nieuwe hobby bij. Hij is tegenwoordig helemaal into tuinieren, terwijl ik nog geen tomatenstruik van een aardappelplant kan onderscheiden.”

BIO * Mieke Berendsen werkt al haar hele carrière in de media, net als haar man Dirk / toen hun drie dochters het huis uit waren, beslisten ze de rust op te zoeken in het Waalse dorpje Amougies / sinds twee jaar genieten ze van de natuur in hun huis op de berg / hun hond Kamiel heeft hier alle vrijheid 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234