Wonen
Binnenkijken in de eclectische droom van twee lefgozers
Na vier keer verhuizen in amper vijf jaar tijd, vonden Thijs (48) en Nigel (47) eindelijk hun droomlocatie in een pand dat meer dan een eeuw dienstdeed als kantoor. Een strak plan voor de renovatie was er niet, veel lef wel. Hun gouden raad? ‘Ga extreem in de mix.’
De Amstel is hun voortuin waar ze tijdens hete zomerdagen een verfrissende plons kunnen nemen, of tijdens gure, koudere dagen vanuit hun leeshoek naar kunnen turen. Maar dat is absoluut niet de enige troef van het historische pand uit 1900 waar Nigel en Thijs twee jaar geleden verliefd op werden. “De zee aan ruimte en de royale lichtinval zijn vrij uniek naar Amsterdamse normen, waar de appartementen eerder klein en donker zijn”, vertelt Nigel. “Het pand was meer dan een eeuw lang kantoor. Wij zijn de eersten die het gebruiken als woning. Het is ooit heel basic gerenoveerd – eigenlijk was het volledig leeg. Dat gaf de mogelijkheid om het helemaal naar onze eigen smaak te renoveren.”
En die smaak mag je gerust eclectisch noemen. “Wij zijn zeker geen minimalisten, integendeel”, lacht Nigel. “Hoewel de meubels die Thijs in de loop der jaren heeft gekocht eerder modern zijn en die van mij meer vintage of antiek, werkt die mix wonderwel. Je vindt hier spullen uit verschillende tijdperken en eeuwen.”
Thijs: “Wij zijn verzamelaars, maar zeker geen hoarders. Er is een groot verschil. (lacht) Wij koesteren alles wat hier staat: van de 18de-eeuwse kist die mijn ouders in de jaren 60 in Spanje kochten, tot het Mariabeeldje van drie euro dat we in de Xenos vonden.”
Hun gouden raad voor een interieur waar je ogen tekortkomt? Lef hebben. Kleuren en materialen mixen, maar ook oud en nieuw. En daar ook extreem in durven gaan.
Lef was zeker nodig in dit totale renovatieproject. Zonder interieurarchitect of zelfs nog maar een aannemer onder de arm, leidden Nigel en Thijs de verbouwingen helemaal zelf. Een masterplan was er niet. Ideeën borrelden on the spot op. Nigel: “Voor onze werkmannen was elke werkdag een verrassing. Na verloop begonnen zij ook mee te denken en ideeën voor te stellen. Het is een heel andere, maar fijne manier van samenwerken. Uiteraard liep niet elk plan altijd even soepel.”
Thijs: “De lambrisering in de slaapkamer komt uit het oude directeurskantoor in het gebouw dat ze volledig aan het strippen waren. Het plaatsen en schilderen leek ons aanvankelijk een klus van enkele dagen. Uiteindelijk zijn ze er weken mee bezig geweest.”
Er is geen hoekje in het huis dat aan hun aandacht is ontsnapt. Doorheen de hele ruimte zijn ze voornamelijk aan de slag gegaan met tweedehandsmaterialen: klinken, scharnieren, deuren, vloertegels…
Nigel en Thijs: “We hebben er het hele internet voor afgespeurd. Stresserend? Zeker en vast, maar we zouden het zo opnieuw doen. Alles klopt. Alsof het huis altijd al zo was.”