Binnenkijken in 3 designateliers
Drie hoofden vol ideeën, drie paar handen die mooie dingen creëren en drie werkplekken waar het bruist van creativiteit. Goesting nam een blik achter de schermen bij drie West-Vlaamse ontwerpers die interieurs aller lande net dat tikkeltje unieker maken.
product designer Cas Moor
Een paar vierkante meter achter in de tuin, een houten werkblad en een paar stukken goed gereedschap. Meer heeft Cas Moor (24) uit Zwevezele niet nodig om te creëren.
"Veel product designers maken een leuk ontwerp op de computer en trekken daarna pas naar een atelier. Ik doe het andersom, want de vorm van een meubel is belangrijk, maar hoe het gemaakt wordt óók. Als ik een idee voor een meubel heb test ik in mijn atelier meteen uit wat met welke materialen mogelijk is. Ik werk graag met mijn hoofd, maar ik denk dat ik toch nog net iets liever met mijn handen werk.
Ik heb op school houtbewerking en lassen geleerd én ben een autodidact. Op Youtube bekijk ik heel veel tutorials. Ik wil gewoon zo veel mogelijk zelf kunnen en elke stap in het productieproces begrijpen. Een paar jaar geleden heb ik bijvoorbeeld zelf een 3D-printer in elkaar gestoken. Omdat het me interesseert en omdat ik wil weten hoe dat werkt."
"Ik heb mijn atelier, maar ik heb ook nog mijn bureau- en computerruimte. En het is die combinatie van ontwerpen en maken die het voor mij zo leuk maakt. Als kind zat ik al vaak in de garage van mijn ouders machines en gereedschap vast te nemen en te bekijken, enorm fascinerend vond ik dat. Ik wilde vroeger eigenlijk uitvinder worden, maar omdat dat niet iets is wat je echt kan studeren, heb ik voor interieurarchitectuur gekozen met als optie product design. Later heb ik er nog een master autonome vormgeving bij gedaan, en in mijn laatste jaar ben ik al zelfstandige ontwerper geworden."
"Mijn eerste ontwerp was Tjirp, een eiken deurstop die ik hier in mijn atelier maakte. En ondanks het feit dat het een 'gewone' deurstop moest worden, wilde ik er ook een esthetisch mooi object van maken dat in elk interieur past. The Honest Stool is ook een van mijn eerste ontwerpen. Ik ben toen naar een doe-het-zelfzaak gereden achter één standaard houten plank en wilde daaruit een kruk ontwerpen."
"Ik ontwerp echt van alles, ik werk nu bijvoorbeeld aan een brillencollectie. Maar of ik nu met metaal of hout of een ander materiaal werk, ik probeer altijd de grenzen van het mogelijke af te tasten en een zo eerlijk mogelijk product af te leveren."
www.casmoor.com.
Jools pent en verft
Het atelier van Jools, alias Julie Vercruysse (33) moet warm zijn, gezellig en huiselijk, en daarom werkt ze het liefst in haar woonkamer in Izegem.
"Ik werk het best als ik alleen ben, en het een beetje gezellig is. Thuis dus, in onze woonkamer. Mijn vriendin maakt er gelukkig geen probleem van. Ik gooi hier dan ook niet met verf zoals Pollock deed. (lacht) Ik ben eigenlijk een heel propere kunstenaar, dus in dat opzicht werkt dit perfect."
"Thuis werken vind ik heel inspirerend. Mijn papa is ook kunstenaar en heeft al voorgesteld om samen een atelier te delen, maar voorlopig houd ik de boot af. Thuis is perfect. Ik hou van een atelier waarin geleefd wordt. Thuis krijg ik ook de beste ideeën. Meestal komt dat net voor ik in slaap val. Dan heb ik weer een nieuw plan in mijn hoofd en de volgende dag moet ik daar 's morgens direct aan beginnen. Zo had ik het idee om kubussen te maken als salontafel. 's Morgens schoot ik meteen in gang. Ik belde een timmerman en begon gewoon te zagen."
"Ik ben gestart met schilderijen en pentekeningen, maar maak ondertussen wel zo'n beetje van alles en experimenteer met verschillende materialen. Ik maak gewoon graag dingen zelf. Dat kunnen schilderijen, tafels, bedrukte sweaters of beschilderde koffiekopjes zijn, zolang ik maar creatief bezig ben. Ik heb misschien een kleine voorliefde voor hout, maar ik teken op alles: muren, stoelen uit de kringloop, truien, ramen, geboortekaartjes,... En ik teken of schilder wat ik denk. Ik ben niet zo iemand die voorontwerpen maakt of zo. Ik experimenteer gewoon. Zo heb ik laatst nog schilderijen afgedrukt op houten planken. Benieuwd welk zot idee het morgen weer wordt!"
'JOOLS pent en verft' op Facebook.
metaalkunstenaar
Maarten Schaubroeck
Zijn atelier in Houthulst is een betonnen hangar vol stukken staal. Chaos voor een buitenstaander, voor kunstenaar Maarten (36) een magische plek die inspireert.
"Mijn atelier staat vol. En dat moet. Ik wandel graag rond tussen de chaos, om me te laten inspireren. Onafgewerkte stukken kunnen weer nieuwe ideeën geven. In het atelier kan ik me uitleven, spelen met staal, me weer even een klein jongetje voelen."
"Het gevoel van macht is verslavend. Die robuuste en loodzware stukken metaal omvormen tot producten die er toch licht en luchtig uitzien is een uitdaging. Of het afgewerkte stuk nu een boekenkast, trap of tuintafel is, altijd maak ik iets waar een verhaal achter zit: een creatieve zoektocht naar het evenwicht tussen brute kracht en verfijnde ambacht."
"Ik zit hier elke dag. Me terugtrekken in mijn atelier is ontspanning. Zit ik 's avonds in de zetel, dan heb ik mijn schetsboek bij. Ik ben de zoon van een architect en ben altijd geboeid geweest door ruimtes en tekenen. Ik begon op mijn 18de met lassen en werkte daarna bij een zelfstandige, waar ik mocht experimenteren. Dat experimenteren doe ik nog elke dag. Ik creëer graag, zie graag vormen groeien. Het roeste staal geniet mijn voorkeur. Onafgewerkt. Puur. Een grondstof die leeft en waar ik als ontwerper en kunstenaar alle kanten mee uit kan."
www.izr.be en www.zinnt.com