Zaterdag 19/10/2019

Binnen een maand reconstructie ontvoering An en Eefje

Eind deze maand of begin oktober houdt het parket in Neufchâteau een reconstructie van de ontvoering van An en Eefje. Het onderzoek naar de ontvoering van en de moord op Julie en Mélissa moet nog beginnen, zo bevestigde het parket gisteren. Paul Marchal laat intussen weten dat hij, net zomin als Carine en Gino Russo, aanwezig zal zijn op het proces-Dutroux.

BRUSSEL / NEUFCHâTEAU.

BELGA / EIGEN BERICHTGEVING

De raadkamer in Neufchâteau heeft gisteren de aanhoudingsmandaten tegen Marc Dutroux, Michèle Martin en Michel Lelièvre met een maand verlengd. Dutroux en Martin verschenen voor de raadkamer, Lelièvre niet. Hij ging zijn dossier maandag inkijken. Na afloop van de zitting raakte bekend dat het onderzoek van de ontsnapping van Dutroux, op 23 april, zo goed als beëindigd is. De zaak zou nog voor het einde van het jaar in Neufchâteau door de correctionele rechtbank behandeld worden.

Voor het eerst sinds juni was Dutroux opnieuw aanwezig tijdens een zitting van de raadkamer. Wekenlang weigerde hij dat te doen "uit protest tegen de detentievoorwaarden" in de gevangenis van Aarlen. De enige toegeving die hij blijkbaar kon bekomen, bestaat erin dat de ketting tussen zijn handboeien wat langer is dan voorheen. Luidens de advocaten Julien Pierre (Dutroux) en Philippe Darge (Martin) werd op de zitting een stand van zaken gemaakt van het basisonderzoek-Dutroux. Er zouden nog steeds tachtig speurders permanent in de weer zijn met dit dossier. Hun werkzaamheden spitsen zich de komende maanden toe op drie assen. De eerste is het opstellen van een globale synthese om de reconstructie van de ontvoering van en moord op An en Eefje voor te bereiden. De reconstructie is gepland voor eind september of begin oktober. De tweede as is een grondig onderzoek van de 17.000 bewijsstukken die tijdens het Dutroux-onderzoek verzameld werden. De derde as is de analyse van de telefonische getuigenissen die eind 1996 binnenliepen via de groene lijn van onderzoeksrechter Connerotte. Die hebben tot een totaal van 476 processen-verbaal geleid.

Voorts moet ook nog de ontvoering van en de moord op Julie en Mélissa worden onderzocht. Carine en Gino Russo, de ouders van Mélissa, bekloegen zich vorige maand in De Morgen over het feit dat het parket in Neufchâteau op dat domein blijkbaar nog nergens staat. Zij ergeren zich aan het feit dat onderzoeksrechter Jacques Langlois al tot de eindconclusie is gekomen dat Dutroux "een geïsoleerde pervert" was, terwijl het misschien wel belangrijkste deel van het onderzoek nog moet beginnen. Dutroux ontkent nog steeds dat hij iets te maken heeft met de ontvoering van Julie en Mélissa. Luidens Pierre "bestaat er op dit vlak nog geen enkele zekerheid". Volgens de Russo's, die een beperkt inzagerecht in het dossier hebben, bulkt dat nu al van de aanwijzingen dat Dutroux wel degelijk hun kind ontvoerde en er bovendien meer medeplichtigen zijn dan tot nu toe bekend is. Zij beschuldigen Langlois ervan dat hij weigert een aantal pistes in die richting te onderzoeken. Om die reden laten ze nu al weten dat ze niet aanwezig zullen zijn op het assisenproces, dat ten vroegste kort na de start van het nieuwe millennium kan beginnen. Ook Paul en Betty Marchal, de ouders van An, zijn van plan om thuis te blijven. Zij hebben eveneens een beperkt inzagerecht en stelden vast dat een pistes in de richting van medeplichtigen genegeerd worden.

Marc Dutroux moet intussen op zoek naar een bijkomende advocaat. Pierre houdt zich niet bezig met het dossier over diefstallen en autozwendel (87/96) dat Connerotte in augustus 1996 opende en dat inmiddels werd overgeheveld naar het parket van Nijvel. Wellicht zal de balie in Nijvel de komende weken een advocaat voor Dutroux aanstellen. (DDC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234