Maandag 20/09/2021

"Binnen beperkte ruimte toch sociale begroting"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Ook dienstdoend minister van Begroting Jo Vandeurzen is tevreden met het akkoord over de begroting. Via zijn woordvoerder benadrukt hij dat er opnieuw een evenwicht is, waardoor er volgend jaar 1 miljard euro minder moet worden uitgegeven aan rentelasten. "Binnen de beperkte ruimte is het toch een sociale begroting geworden", luidt het.

Koopkracht
"Binnen de beperkte ruimte is het toch een sociale begroting geworden met nadruk op de koopkracht van de gezinnen, het activeringsbeleid en de bescherming van de zwaksten. Dit alles zonder de concurrentiekracht van onze bedrijven in het gevaar te brengen, want er komen geen nieuwe lasten", stelt woordvoerder Peter Poulussen vanmorgen.

Minimumpensioenen
Hij verwijst onder meer naar de verhoging met 2 procent van de minimumpensioenen, de inkomensgarantie voor ouderen en de laagste invaliditeitsuitkeringen. De solidariteitsbijdrage wordt geleidelijk aan afgeschaft, te beginnen met de laagste categorieën. Daarnaast wordt het inkomensplafond voor gepensioneerden die werken en die genieten van een overlevingspensioen opgetrokken. Daarvoor wordt 7 miljoen euro voorzien.

Schoolpremie
Poulussen benadrukt ook dat de schoolpremie voortaan wordt vervangen door een jaarlijkse leeftijdsbijslag op de kinderbijslag. De premie gold tot nu toe enkel voor kinderen tussen 6 en 18 jaar. Dat wordt vanaf dit jaar een leeftijdsbijslag van 25 euro voor kinderen tussen 6 en 24 jaar. Dat bedrag wordt op termijn opgetrokken tot 100 euro. Vanaf 2009 wordt het systeem uitgebreid tot alle kinderen tussen 0 en 24 jaar.

Dienstencheques
De prijs van de dienstencheques gaat lichtjes de hoogte in, van 6,7 naar 7 euro. Met de opbrengst daarvan wordt de loonsindexering van de werknemers gefinancierd. Aan de fiscale aftrekbaarheid van de cheques wordt niets gewijzigd. Bovendien is er de invoering van een maximaal aantal cheques per jaar (750).

Overheidsgebouwen
Poulussen preciseert ook nog dat de verkoop van overheidsgebouwen voor de begroting 100 miljoen euro oplevert. De maatregel verloopt wel volgens het principe "steen voor steen". Dat betekent dat de 100 miljoen euro die wordt gegenereerd door de verkoop van leegstaande of niet gebruikte gebouwen of gronden moet worden geherinvesteerd in patrimonium. Het geld kan bijvoorbeeld gaan naar de bouw van gevangenissen. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234