Zondag 11/04/2021

AchtergrondCoronacrisis

‘Binnen 48 uur zijn we stuk wijzer over nieuwe variant’: professor Herman Goossens over virusuitbraak in het VK

Lange files nu het Verenigd Koninkrijk op slot is Beeld AP
Lange files nu het Verenigd Koninkrijk op slot isBeeld AP

De Europese lidstaten leggen een dam rond het Verenigd Koninkrijk na de uitbraak met een nieuwe variant van het coronavirus. Steeds meer landen verbieden verkeer met het Britse eiland in afwachting van meer duidelijkheid. ‘Binnen 48 uur zullen we veel nieuwe info hebben’, zegt professor Herman Goossens.

Binnen het Europese crisisresponsmechanisme IPCR, het overlegorgaan van Europese wetenschappers, virologen en vertegenwoordigers van de verschillende lidstaten, lijkt het moeilijk om een eensgezind advies uit te vaardigen. Het overlegorgaan werd samengeroepen om een aanbeveling te doen. Steeds meer landen bannen alle verkeer van en met het Verenigd Koninkrijk. Dit om de verdere verspreiding van de nieuwe coronavariant in te dijken. Een gecoördineerde aanpak zou meer duidelijkheid kunnen bieden, want nu is het een wirwar van maatregelen.

In ons land heeft het kernkabinet intussen beslist om het huidige verbod op alle passagiersvervoer met het Verenigd Koninkrijk nog 24 uur aan te houden. Het vrachtverkeer blijft toegelaten. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal later vandaag hiertoe het Ministerieel Besluit publiceren. Vanaf 23 december zullen enkel personen die in België hun hoofdverblijfplaats hebben, tot ons land worden toegelaten. Er zal extra controle gebeuren op het Passenger Location Form. Een strikte quarantaineplicht van zeven dagen is van toepassing.

Verbod op passagiersvervoer

Tot 31 december 2020 blijft het geldende verbod op rechtstreeks passagiersvervoer per vliegtuig, trein of boot gelden voor personen zonder hoofdverblijfplaats in België. Vanaf 1 januari 2021 zullen ook personen zonder hoofdverblijfplaats in België worden toegelaten, enkel mits het voorleggen van een recente negatieve test bij check-in.

De nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk gedetecteerd is, leidt tot uiterst strenge maatregelen. Nochtans wil dat volgens microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) niet zeggen dat die variant daarom daar het meeste voorkomt. “Het Verenigd Koninkrijk heeft veel onderzoek gedaan naar mogelijke mutaties. Dat is alvast een les die we hieruit kunnen trekken. Deze nieuwe variant is in september al opgedoken in het VK. Men is erop uitgekomen omdat ze in bepaalde regio’s grote uitbraken hadden, ondanks de strenge lockdowns.”

Momenteel wordt keihard gewerkt in de Europese labo’s om deze variant te identificeren, weet Goossens. “Men vermoedt dat dergelijke mutaties vooral optreden bij personen die langdurig besmet zijn met dit virus. Binnen de 24 tot 48 uur zullen we veel meer extra info hebben.” Dat er niet meteen een Europees advies op tafel ligt begrijpt Goossens. “De impact op het VK is gigantisch, en dergelijke maatregelen van isolatie neem je niet zomaar.”

Extra tijd kopen

Het verspreiden van varianten kan wel vertraagd worden door niet te reizen, zegt professor Goossens. “We moeten dit nauwlettend in de gaten houden, en door de grens te sluiten kopen we even wat extra tijd. Maar om een volledig beeld te krijgen van de verspreiding van deze variant in Europa ben je toch al snel een tweetal weken bezig. Je kan het Verenigd Koninkrijk toch niet gedurende zo’n lang periode isoleren. Via gerichte controles en verplichte quarantaines kan je wel werken.”

Zondag hadden verschillende Europese, maar ook niet-Europese, landen al een tijdelijk reisverbod opgelegd voor passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. De variant die vorige week werd ontdekt in het VK is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook bij negen mensen in Denemarken, een in Nederland en een in Australië gevonden. Ook in ons land is de variant eind november en begin deze maand al vier keer ontdekt in een steekproef van 2.000 stalen.

Eerder op zondag was er al topoverleg tussen Duits bondskanselier Angela Merkel, Frans president Emmanuel Macron, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel over de situatie. De Europese Commissie liet weten dat ze in contact staat met de lidstaten om het uitwisselen van informatie te vergemakkelijken en de coördinatie te verbeteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234