Maandag 29/05/2023

Binnen 48 uur uitsluitsel of chemo aanslaat?

Een nieuwe techniek moet artsen in staat stellen binnen 48 uur te weten of een chemokuur aanslaat. Hoe? Via een lichtgevende stof die dode kankercellen opspoort.

Vele kankerpatiënten leven vaak wekenlang met de vrees dat de chemokuur met zijn vele bijwerkingen uiteindelijk geen soelaas brengt. Moleculair celbioloog Clemens Löwik van het Rotterdams Universitair Ziekenhuis Erasmus wil die wachtperiode inkorten tot amper twee dagen.

Hij ontwikkelt momenteel een fluorescerende, radioactieve stof die zich vasthecht aan dode kankercellen en oplicht tijdens een scan. "Hoe meer lichtgevende cellen verschijnen, hoe effectiever de chemo", klinkt het. "Verschijnt er geen licht, dan werkt de behandeling gewoonweg niet."

De eerste tests met dieren zijn hoopgevend. In 2016 wil Löwik zijn techniek toepassen op een groep patiënten die alvleesklierkanker hebben. "Bij zo'n 2 op de 3 patiënten met die kanker werkt de chemo niet", weet Löwik, die hoopt dat zijn nieuwe techniek over twee jaar in heel Nederland gebruikt zal worden.

Professor Jacques De Grève, voorzitter van de vereniging van Belgische oncologen, nuanceert het Nederlandse enthousiasme. "Het klopt dat er nood is aan een snellere detectie van de effectiviteit van chemotherapie", vertelt De Grève. "Momenteel is er al de PET-scan, die binnen 2 à 4 weken uitsluitsel geeft of een behandeling een gezwel goed bestrijdt."

Spontane dood

Of de Nederlandse lichttest ook voor mensen hetzelfde resultaat zal hebben, laat De Grève in het midden. "Het signaal dat gebruikt wordt bij de nieuwe methode werkt goed bij muizen, maar zal mijns inziens niet toe te passen zijn bij dieper gelegen kankers in het menselijk lichaam. Daarnaast is het probleem ook dat heel wat cellen van kankers spontaan sterven en dat het aantal dode cellen na de eerste behandeling vaak slechts amper stijgt."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234