Zaterdag 27/02/2021

Billy Bragg in de AB: Wijsheid in een theebuiltje ****

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

"Cynisme is de grootste vijand", bezweerde Billy Bragg in Brussel. De Britse protestzanger bood zelf een sterk tegengif, met een concert dat kwinkslagen met mokerslagen afwisselde en de punkfolkie van zijn tederste kant toonde.

Toeval bestaat niet. Op dezelfde dag dat het AB-concert van Billy Bragg in voorverkoop ging, werd Margaret Thatcher begraven. Een kleine triomf? Tijdens de jaren tachtig gold de radicaal-linkse toondichter in de muziekwereld als één van de scherpste critici van de Iron Lady.

Dertig jaar na zijn eerste soloplaat is het regime van Thatcher dan wel verworden tot een vage herinnering. Maar nog altijd staat Bragg als een bard - met baard - op de barricades. En wrang genoeg klinken zijn songs over ongelijkheid, oorlogszucht geen minuut gedateerd.

Grimmiger nog: zelfs sinds de Grote Depressie die zijn lichtend voorbeeld Woody Guthrie bezong, blijkt er niet knap veel veranderd in de wereld. Naar aloude gewoonte van Bragg passeren ook diens songs de revue in Brussel. Vertellingen over arme drommels die hun huis kwijtraken aan de banken, of stumperds die moeten vechten om een schamel leefloon bij elkaar te harken.

Vrolijker wordt een mens hier niet van. Maar misschien wel béter?

Bragg biedt namelijk ook antwoorden met zijn groep: in 'No One Knows Nothing Anymore' stelt hij voor om het systeem tot op de grond af te breken, kapitalistische hebzucht de kop in te drukken en met een blanco lei te beginnen. Net als die song zélf, klinkt de zanger vandaag nog steeds even strijdbaar als in zijn beginjaren.

Humor en hoop
Maar zwartgalligheid wint het nooit van humor of hoop. Na een bloedmooi 'Tank Park Salute' legt hij achteraf grinnikend uit aan de jonge generatie hoe je een cd afspeelt en drukt de zanger iedereen op het hart dat cynisme de grote vijand blijft. "Niet eens het cynisme dat (conservatieve Amerikaanse tv-zender) Fox en consorten aan de dag leggen, maar onze eigen verbitterdheid." Hij bezweert dat het enige terzake doende activisme "goed doen voor elkaar" is.

Akkoord: op papier oogt zo'n filosofie wat wollig. Maar na een set waarin zelfs de zachtmoedigste americana en de tederste teksten van zijn laatste plaat 'Tooth & Nail' als een mokerslag bleven aankomen, omarm je zo'n warm advies. Net als een handig gecamoufleerd liefdesliedje als 'New England' of zijn kwinkslagen tussen twee songs door.

Overigens: zelfs in de theebuiltjes van Billy Bragg bleek wijsheid te schuilen. "Your choices will change the world" las zo'n zakje, dat achteraf in de zaal bleef rondslingeren.

De keuze om zijn concert maandag niét aan je te laten voorbijgaan, leek alvast een mooi begin.

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234