Donderdag 18/08/2022

Bill Gates over Steve Jobs: "Ik speelde nooit op zijn niveau"

Steve Jobs in 2008, bij de presentatie van de Macbook Air. Beeld ANP
Steve Jobs in 2008, bij de presentatie van de Macbook Air.Beeld ANP

De ene een flamboyante visionair, de andere een zakelijke programmeur: grotere uitersten dan het overleden Apple-opperhoofd Steve Jobs en Microsoft-oprichter Bill Gates vind je niet in het technologiewereldje. Maar ondanks hun kritiek op elkaar was er ook heel wat respect, zo blijkt uit de onofficiële Steve Jobs-biografie 'Becoming Steve Jobs'.

Als het ging over Jobs' gevoel voor show en de manier waarop hij opwinding kon creëren rond zijn producten, had Bill Gates een diepe bewondering voor Steve Jobs. "Ik speelde nooit op zijn niveau (letterlijk: 'I was never in his league')", zo stelt de voormalige Microsoft-topman ootmoedig in 'Becoming Steve Jobs', de officieuze biografie van Jobs, die in 2011 overleed aan de gevolgen van pancreaskanker. Het boek is geschreven is door Brent Schlender van de Wall Street Journal en Fast Company en Rick Tetzeli van Fast Company.

Vooral grote productpresentaties door Jobs waren immer geweldig, vond Gates. "Het was gewoon verbazingwekkend te zien hoe precies hij repeteerde. En als hij op het punt stond het podium op te gaan, en de mensen die hem ondersteunden de zaken niet op orde hadden, dan was hij heel erg hard voor hen." Gates merkte dat ook Jobs zenuwachtig was voor zo'n keynote. "Maar dan gaat hij op en gebeurt er iets wonderbaarlijks. Ik bedoel: zijn hele spel van exact weten wat hij gaat zeggen, maar het op het podium zo zeggen dat het lijkt alsof hij het terplekke verzint."

Bill Gates. Beeld PHOTO_NEWS
Bill Gates.Beeld PHOTO_NEWS

Shit of geen shit

Gates omschrijft in het boek ook raak het verschil tussen hemzelf en en iemand als Steve Jobs. "Hij verwachtte superlatieven in zijn eigen werk en in de producten die ze zouden creëren. Steve was gericht op design. Wanneer ik ergens kom, zeg ik niet: 'Oh, als ik deze auto ontwikkeld had, zou ik dit en dat gedaan hebben'. Mensen als Jony Ive en Steve Jobs kijken altijd op die manier naar dingen."

"Weet je, ik kijk naar code en zeg: 'Oké, dit is goed uitgetekend', maar het is gewoon een andere manier om de wereld te begrijpen. Zijn meest natuurlijke, aangeboren aanvoelen was een instinct van wereldklasse over de vraag of een object aan bepaalde standaarden voldeed. Hij had extreem hoge standaarden voor wat 'shit' was en wat geen 'shit' was."

Die citaten zijn een parafrasering van wat Bill Gates ooit zei op de D5-conferentie in 2007, tijdens een dubbelgesprek met Steve Jobs: "Ik zou veel geven om Steve's smaak te hebben." Hij verwees daarmee ook naar een scherpe quote van Jobs, een decennium eerder, waarin Jobs het probleem van Microsoft had omschreven als "ze hebben absoluut geen smaak".

Conciërge

Overigens zijn niet alle citaten in het boek een lofzang op Jobs. Zo leggen de auteurs van 'Becoming Jobs' uit hoe de Apple-baas de grote softwareboeren van zich vervreemdde toen hij de Mac aan het ontwikkelen was. In die periode deed hij enorm uit de hoogte, om het te doen uitschijnen alsof het een groot privilege was om voor zijn nieuwe computer software te ontwikkelen.

Voormalig Lotus-CEO Eric Bedel omschrijft zo hoe toplui van softwarebedrijven door "Jobs en zijn bende" eerst werden uitgenodigd naar Cupertino, om er vervolgens compleet genegeerd te worden. "Ze negeerden niet alleen mij, maar ook Bill (Gates, nvdr). Ze behandelden Bill alsof hij verdomme de conciërge was." Ook Gates herinnert zich hoe neerbuigend Jobs toen deed, maar ook hoe weifelend hij de volgende dag dan weer overkwam. "Dan zei Steve plots: "Oh, shit, is dit ding eigenlijk wel goed? Oh God, kan je ons hiermee helpen?"

Gates houdt het al bij al minzaam in het boek: "Steve was een moeilijk karakter. Maar hij richtte zijn boosheid niet al te vaak op mij.

De jonge Steve Jobs en Bill Gates in 1984. Beeld GETTY
De jonge Steve Jobs en Bill Gates in 1984.Beeld GETTY
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234