Zondag 27/11/2022

Bill Gates

Bill Gates houdt het definitief voor bekeken bij Microsoft: ‘Al mijn tijd naar goede doelen’

Bill Gates. Beeld REUTERS
Bill Gates.Beeld REUTERS

Na het sluiten van Wall Street vrijdagavond kondigde Bill Gates (64) via zijn LinkedIn-profiel aan dat hij uit de raad van bestuur van Microsoft stapt. Gates wil voortaan al zijn tijd en energie steken in de Bill & Melinda Gates Foundation. Zijn geld – of toch een deel ervan – had hij al eerder in zijn liefdadigheidsstichting ondergebracht. Niet dat er niets overblijft: zijn fortuin groeide vorig jaar aan tot ruim 100 miljard dollar.

Erwin Verhoeven

De beslissing om ermee te kappen is de volgende stap in een traject dat eigenlijk al in 2000 begon. Toen ruimde Gates baan als CEO van Microsoft. Hij werd voorzitter van de raad van bestuur en bleef ook verantwoordelijk voor de ‘technologische visie’ van het bedrijf. In 2014 trad Gates af als voorzitter van de raad van bestuur. Nu geeft hij zijn zitje helemaal op, net als zijn bestuursfunctie bij Berkshire Hathaway, de holding van Warren Buffet.

Doorheen die jaren hield Gates zich al steeds meer bezig met filantropie, via de Bill & Melinda Gates Foundation. Voortaan wil hij alleen nog maar de wereld verbeteren. “Ik heb de beslissing genomen om ontslag te nemen uit de raad van bestuur van Microsoft en Berkshire Hathaway om meer tijd vrij te maken voor mijn filantropische prioriteiten: wereldgezondheid, ontwikkeling, onderwijs en mijn steeds grotere engagement in de strijd tegen klimaatverandering”, zo legt hij uit op LinkedIn.

Af en toe zal Gates huidig CEO Satya Nadella nog van ‘technologisch advies’ voorzien, zo staat er wel in kleine lettertjes. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. En door de aderen van Bill Gates stroomt Microsoft. Op zijn twintigste, in 1975, liet hij Harvard voor wat het was en stichtte het bedrijf samen met zijn jeugdvriend Paul Allen. Hun business groeide uit tot een softwaregigant met op zeker moment haast een monopoliepositie. Op zijn 31ste was hij miljardair.

Nog rijker

Volgens Forbes is hij vandaag de op een na rijkste man ter wereld, met een geschat fortuin van 103,6 miljard dollar (93,2 miljard euro). Indien Gates elke dag een miljoen euro zou uitgeven, heeft hij ongeveer 255 jaar nodig voor hij platzak is. Nochtans bezit de stichter van Microsoft vandaag nog amper aandelen van zijn bedrijf. In 2017 schonk hij 64 miljoen stuks (4,6 miljard dollar of 4,14 miljard euro) aan de Bill & Melinda Gates Foundation, waardoor hij nu nog slechts een dikke procent van Microsoft in handen heeft.

Toch wist hij sindsdien zijn vermogen op peil te houden. Sterker nog, het afgelopen jaar werd hij 16 procent rijker. Wat daarbij alvast een handje hielp, was dat Microsoft het niet slecht doet onder de leiding van de huidige CEO Satya Nadella. Het bedrijf verviervoudige sinds zijn aantreden in 2014 in waarde, waardoor dat ene procent van Gates 7 miljard dollar (6,3 miljard euro) waard is, zo berekende Newsweek onlangs.

Gates persoonlijke fortuin is ondergebracht in Cascade Investment. Via Cascade bezit hij onder meer de helft van de hotelketen Four Seasons en een deel van de Berkshire Hathaway-groep van Warren Buffett. Verder heeft hij ook aandelen in Canadian National Railway, Deere (landbouwmachines) en Ecolab (wereldwijde leverancier van water-, hygiëne- en energietechnologieën en -diensten). Zijn aandelen zijn goed voor ongeveer 60 procent van zijn rijkdom. Er is ook heel wat vastgoed. Naast zijn huis in Medina, is er een een ranch in Wellington (Florida), voor zijn paardrijdende dochter. In California bezit hij de Rancho Paseana en in Wyoming heeft hij nog zo’n landgoed.

Schuldgevoelens

De Microsoft-stichter zit alles bij elkaar op een fortuin dat overeenkomt met 0,63 procent van het bbp van de VS. “De kloof tussen rijk en arm groeit”, schreef hij op 30 december vorig jaar. “Het verschil tussen lage en hoge inkomens in de VS is veel groter dan vijftig jaar geleden. Enkelen eindigen met heel veel – ik ben buiten proportie vergoed voor het werk dat ik gedaan heb – terwijl vele anderen die hard werken nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Daarom ben ik voor een belastingsysteem dat de rijken meer doet betalen. Ook Melinda en mij.”

De belastingverhoging waar hij van droomt, is niet aan de orde van de dag in de VS. Dus doet Gates nu nog meer aan goede werken. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft meer dan 40 miljard dollar (36 miljard euro) aan aandelen in portefeuille, mee dankzij een zeer gulle Warren Buffet. Met dat geld steunt de stichting projecten over de hele wereld. Armoedebestrijding, onderwijs en gezondheidszorg zijn de prioriteiten. Momenteel ook het zoeken naar een antwoord op Covid-19. En steeds meer het klimaat. Werk genoeg dus voor een gepensioneerde.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234