Donderdag 28/10/2021

Bill Gates' finale nachtmerrie

Hij kraakte de website van het Witte Huis, zij zette Bill Gates voor schut door een virus te ontwerpen voor de nieuwe, 'onfeilbare' programmeertaal van Microsoft. Nu vormen Nostalg1c (hij, 20) en Gigabyte (zij, 18) een koppel. De Computer Crime Unit en de FBI zijn nog volop op zoek, Sue Somers vond hen.

Toen hij nog op de middelbare school zat, kraakte hij de website van De Morgen vanuit de les informatica. "Uit pure verveling, eigenlijk. Die lessen frustreerden me." Later moesten de webpagina's van Coca-Cola en de Federal Aviation Administration (FAA) in de Verenigde Staten eraan geloven. Het magnum opus van Nostalg1c kwam er in 1999, met de kraak van www.whitehouse.org, de officiële website van het Witte Huis. "Dat was echt belachelijk gemakkelijk. Een fout van 1995 die ze weer hadden opengezet. Eigenlijk waren we daar heel toevallig op uitgekomen."

Voor de FBI was het allemaal minder toevallig. Die hield Nostalg1c en zijn hackersvrienden van globalHell al een tijdje in de gaten. Enkele dagen na de virtuele inbraak in het Witte Huis werden de kopstukken van globalHell in de Verenigde Staten van hun bed gelicht. Voor Nostalg1c bleef een arrestatie uit. "Waarschijnlijk hebben ze eerst de Amerikanen willen aanpakken." Sindsdien houdt hij zich low profile. De hacks die Nostalg1c nu uitvoert, zijn allemaal "vrij legaal", zoals hij het omschrijft. "Gewoon hacken en kijken of er een jobje aan vasthangt."

Terwijl de Verenigde Staten de jacht op de hackers geopend had, zat in Mechelen een vijftienjarig meisje elke avond achter haar computer virussen te ontwerpen. Heel onschuldig allemaal, gewoon de fouten uit een programmeertaal halen en er een scrambling voor in de plaats zetten, zodat het programma onleesbaar werd. De virussen die ze ontwierp, stuurde ze nooit de cyberwereld in. Veel kans zouden die dingen daar toch niet gemaakt hebben.

Maar drie jaar later heeft ook Gigabyte een magnum opus klaar. Sharpei, het eerste virus voor de nieuwe programmeertaal C# (zeg C Sharp) van Microsoft, doet de dollartekens in de ogen van Bill Gates enigszins verwateren. Bij de lancering in maart van dit jaar prees Microsoft C# nog aan als onfeilbaar. Absoluut virusvrij. Niet te kraken. "Die extra security waar Microsoft het over heeft, is bullshit", vindt Gigabyte, intussen laatstejaars middelbaar onderwijs. "Ja, als je wat de aan de instellingen prutst, kun je wel het een en ander beveiligen, maar uiteindelijk heb je bij het nieuwe C# evenveel kraakmogelijkheden als bij het oude C++ (zeg C Plus Plus)."

Sharpei leverde het meisje uit Mechelen heel wat credibility op in cyberspace. Vooral bij mannelijke hackers, die sindsdien geïntrigeerd zijn door 'that virus chick', het virusmeisje. Jongens willen allemaal met haar e-mailen, zo blijkt uit het gastenboek op de website van Gigabyte. Of dat ze hun site bezoekt, want die is "really kewl". En waarom er geen foto vanaf kan? Omdat de talrijke verzoeken voor een afbeelding behoorlijk afgezaagd begonnen te worden, prijkt sinds kort op de website van Gigabyte een close-up van haar binnenoor. Haar aanbidders kunnen er slechts flauwtjes om lachen.

Geen zeikerds voor Bonnie. Alleen een Clyde zou voldoen. Een hacker pur sang, met een fatsoenlijk palmares. Een internaut die alle 'grote' websites via achterpoortjes betreedt, de gaten in de verdedingsmuren nog wat groter maakt en door de voordeur weer naar buiten gaat. Met een groot bord rond zijn nek: "This site has been hacked." Iemand zoals Nostalg1c.

Giga en Notie, zoals ze elkaar noemen, vormen sinds mei een koppel, maar eigenlijk kennen ze elkaar al veel langer. "Al jaren. We herinneren het ons niet meer zo goed. De eerste keer dat we elkaar ontmoetten, was op IRC, een chatprogramma." Wanneer we via een tussenpersoon te kennen geven dat we hen willen interviewen, worden ze achterdochtig. "Is dat nu ook al nieuws, misschien?" Via de telefoon blijkt moeilijk, want Giga heeft nog maar weinig belkrediet en telefoonnummers uitwisselen vinden ze gevaarlijk. "En via de chat?", stellen ze voor.

Dus loggen we alledrie in op IRC, waar de twee beloven te zullen wachten in het speciaal aangemaakte kanaal #demorgeninterview. De periode dat ik nachtenlang heb zitten chatten, ligt al een tijdje achter mij, dus ik vraag hen "ff geduld" te hebben, want "kheb al heel lang nie meer gechat". Vinden ze geen probleem. "Da went weer snel." Het wordt een grappig gesprek met veel emoticons, typische chat-afkortingen en om de andere zin een Engelstalige uitspraak.

De chat wordt soms bizar. Giga en Nostie willen vaak op hetzelfde moment dezelfde dingen zeggen. "Hey, IK WOU DA ZEGGE", tikt Nostalg1c wanneer Giga hem te snel af is. Wat ze behalve hun passie voor computers nog delen?

"Euh, speeksel?" En neen, als ze elkaar zien, kruipen ze niet alletwee achter de computer. "Soms gaan we wel samen on line om chatters op te jutten met wat klef liefdesgedoe, maar langer dan tien minuten duurt dat niet." Want misschien kijkt de federale Computer Crime Unit wel over hun schouders mee. De combinatie van de Giga's en Nostie's vaardigheden blijft tenslotte levensgevaarlijk.

Sinds haar zesde houdt Gigabyte zich bezig met computers. De eerste was een Commodore 64, waar ze af en toe wat opdrachtjes op uittestte. "Simpele stuff, zoals de computer de opdracht geven het woord 'hallo' te printen. Eigenlijk kon je op een Commodore moeilijk iets doen zonder half te zitten programmeren." Later ging ze ook echt programmeren en virussen schrijven. "Tja, waarom virussen? Waarom verzamelen mensen postzegels? Du-uh. Ik zie virussen ontwerpen als een vorm van kunst. Een virus is theoretisch in staat veel sneller te reizen dan de mens. En ik reis nu eenmaal graag ;). Bovendien leer je op die manier ook programmeren. Het is meestal proof of concept wat ik doe, veel kans maken die dingen niet in het wild."

Behalve het Sharpei-virus dan. Gigabyte wilde daarmee aantonen dat de programmeertaal van C# even onveilig is als alle andere. "Ik heb het niet gedaan omdat ik anti-Microsoft ben. De meeste virussen zijn nu eenmaal voor Windows omdat de meeste mensen dat besturingsprogramma gebruiken. Linux bijvoorbeeld is minder virus-friendly. Maar een Linux-gebruiker is doorgaans ook wat slimmer, natuurlijk."

Virusmeisje vindt hackersjongen, voorbestemd om bij elkaar te zijn? Zou je niet zeggen, want virussen ontwerpen is niet hetzelfde als hacken, benadrukt Gigabyte. "Waag het niet haar in de krant een hacker te noemen!", waarschuwt Nostalg1c. "Een virus infecteert bestanden op een computer", legt Giga geduldig uit. "Als je daar nog een worm aan vastplakt, kan het zich via e-mail of via een netwerk naar andere computers verspreiden. Hacken blijft altijd een vorm van inbreken, zelfs al heb je goede intenties en wil je door te kraken alleen maar waarschuwen en de zwakke punten van iemands beveiliging aantonen. Virussen kun je gewoon schrijven zonder ze te verspreiden. Dat vind ik veel interessanter, maar het betekent niet dat ik iets tegen hackers heb of zo." Nostalg1c komt tussen. "Het is te hopen!"

Naast zijn studies informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven heeft Nostalg1c ook een bedrijfje dat aan webhosting en aan webbeveiliging doet. Het brengt hem een aardige cent op. Giga heeft nog geen zin om te gaan werken. Eerst haar laatste examens op het middelbaar onderwijs afwerken, dan hoger onderwijs. "Geen universiteit, want daar geven ze veel wiskunde en dat ligt me niet zo." Dus wordt het toegepaste informatica aan de hogeschool.

Maar kunnen de docenten haar daar nog wel iets aanleren? "Dat valt te bezien, hé. De eerste twee jaar waarschijnlijk niet. Maar in het laatste jaar kun je drie maanden stage doen, daar kijk ik wel naar uit. Plus: je hebt een diploma in handen, en dat staat altijd goed."

Omdat Gigabyte en Nostalg1c met elkaar beginnen te praten over studeren, vraag ik aan Nostalg1c wat zijn eerstvolgende examen is. "Wiskundige logica :/", antwoordt hij. "Yuk", typ ik snel. "Haha, een beetje lachen met de studenten", reageert hij. Giga heeft binnenkort wiskunde. Daar moet ze echt dringend voor beginnen te studeren. Ik begrijp de hint. Nostalg1c belooft me nog de volledige tekst van de chatsessie door te sturen via e-mail, en dan is het scherm plots leeg. logged out, logged out.

Opgegaan in cyberspace.

'Tja, waarom virussen? Waarom verzamelen mensen postzegels? Ik zie virussen ontwerpen als een vorm van kunst. Een virus is theoretisch in staat veel sneller te reizen dan de mens. En ik reis nu eenmaal graag ;)'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234