Vrijdag 24/01/2020

Politiek

Bikkelen om wie nu Big in Japan is

Beeld ©THIERRY ROGE / BELGA

Gingen premier Charles Michel (MR) en vicepremier Kris Peeters (CD&V) hun boekje te buiten tijdens hun handelsmissie in Japan? Volgens Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) was Vlaanderen bevoegd. "Compleet van de pot gerukt", reageert de woordvoerder van de premier.

Het was een ingestudeerd een-tweetje tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement. N-VA'er Karim Van Overmeire gaf de voorzet met een vraag over de economische missie van de federale premier Charles Michel en minister Kris Peeters naar Japan. Zijn partijgenote Liesbeth Homans, die minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verving, trapte de bal keihard binnen.

Hun punt? De twee federale excellenties hadden weinig te zoeken in het land van de rijzende zon. "Die premier en minister zijn straffe kerels: in vier dagen tijd zijn ze erin geslaagd om 400 miljoen euro investeringen op zak te steken", zei Van Overmeire. Hij stelde dat Flanders Investment & Trade (FIT) al het werk heeft gedaan. Toch werden ze niet betrokken bij de zending, voerde hij aan. Het was de federale regering die de pluim op de hoed stak.

Schadelijk voor imago

"Er is nul komma nul overleg geweest met Vlaanderen", antwoordde Homans fel. "Er is hier sprake van een bevoegdheidsoverschrijding om u tegen te zeggen." Minister-president Geert Bourgeois heeft ook meteen een brief gestuurd naar de premier waarin hij de federale missie bestempelt als "schadelijk voor het imago van Vlaanderen en niet voor herhaling vatbaar".

"De kritiek is compleet van de pot gerukt", reageerde Barend Leyts, woordvoerder van premier Michel. De regionale handelsagentschappen zijn van bij de start van de voorbereiding van de missie op de hoogte gebracht en om hun input gevraagd, klinkt het binnen de federale regering. In Japan zelf waren ze aanwezig bij alle bedrijfsbezoeken en bij alle contacten. "Zij vertegenwoordigen Vlaanderen. Moeten we dan bij elke buitenlandse trip persoonlijk naar Geert Bourgeois bellen?"

Gevraagd naar een reactie verwees Tom Vermeulen, woordvoerder van Flanders Investment & Trade (FIT), door naar de woordvoerder van Bourgeois. "Als Vlaanderen vinden we dat we niet volwaardig betrokken zijn", stelde die. "Bovendien kan ik alleen herhalen dat internationale handelscontacten de bevoegdheid zijn van de deelstaten en van niemand anders."

Dat is meteen de kern van de discussie: de regio's zijn bevoegd voor buitenlandse handel, het federale niveau voor de diplomatie en economie. Het is een van de domeinen waar de bevoegdheden botsen. Waar stopt de federale diplomatie en begint het werk van de Vlaamse vertegenwoordigers? Maar vooral, wie heeft het meest te zeggen in het buitenland, al dan niet tijdens mediagenieke reizen?

Hier is de rolverdeling vrij duidelijk. Dit was tegelijk ook een diplomatische missie. Premier Michel ontmoette onder meer de Japanse premier Shinzo Abe en keizer Akihito. Bovendien was de missie al vastgelegd onder de regering-Di Rupo. Die plots annuleren zou een bijzonder slecht signaal zijn.

Bovendien is het een feit dat de Belgische - en dus federale - diplomatie beter uitgebouwd is. Ze hebben een langere traditie en uitgebreider netwerk, ook op zakelijk vlak. En België is een sterker merk dan bijvoorbeeld Vlaanderen of Wallonië. Een nationaal premier heeft internationaal nu eenmaal meer cachet dan een regionale minister-president.

Dat neemt niet weg dat er op het terrein al heel veel samenwerking is tussen het regionale en federale niveau. "In Japan hebben we de bevoegdheden strikt gerespecteerd", zegt Peeters. "Vanuit het federale niveau heb ik me dienstbaar opgesteld voor het Vlaamse niveau, dat we ook nauw betrokken hebben. Ach, ik bekijk het zen. Ik vraag me vooral af wat zulke discussies opleveren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234