Woensdag 22/03/2023

'Bijzondere stranden genoeg in Europa'

Een leuke job, stranden afreizen om er een boek over te maken, niet?

Liesbeth Baeten: "Vorige zomer heb ik twee weken aan de Belgische en Nederlandse kust doorgebracht, en in augustus ben ik van de Noord-Italiaanse naar de Noord-Franse kust gereden. Ik bezocht twee à vijf stranden per dag. Ik heb weinig geslapen, het was heel intensief maar ook heel tof. Bijzondere stranden genoeg in Europa."

Wanneer kwam een strand in aanmerking om in een boek met de 77 mooiste stranden te komen?

"De uitgeverij wilde een boek met stranden die op maximaal een dag rijden van Brussel liggen. Het is een boek voor gezinnen - jonge gezinnen, oudere gezinnen, maar ook gezinnen zonder kinderen - dus feeststranden staan er bijvoorbeeld niet in. In overleg met lokale experts had ik op voorhand een lijstje van topstranden aangelegd. Dat was een goed uitgangspunt. Sommige stukken kust had ik al eens gezien, maar ik ben zelf niet de grote strandenexpert. Ik ben vooral op ontdekking gegaan, en deel in dit boek wat ik gezien heb."

Welke ontdekkingen heb je gedaan?

"De Calanques langs de Franse Middellandse Zee bijvoorbeeld, rond La Ciotat. Het beeld dat ik had van de Middellandse Zee in Frankrijk bestond uit grote, dure, chique steden. Maar er is ook een veel wilder stuk. Langs de Calanques duiken de wilde rotsen recht in zee en vind je blue lagoon-achtige stukjes strand. Veel strandjes kun je alleen bereiken met de boot of na een uur wandelen over land. Als het te heet is, mag je er niet naartoe wegens brandgevaar. Het is daar echt heel indrukwekkend.

"Ook op de eilandjes Île de Ré en Île d'Oléron kreeg ik heel veel zin om terug te keren om er een week te gaan rondfietsen. Op Île d'Oléron draait alles om oestercultuur. Het eiland staat vol kleine kleurrijke huisjes van oesterkwekers. Tussen hen in wonen kunstenaars. Op het eiland heb je de auto helemaal niet nodig, je kunt er alles met de fiets doen.

"In Spaans Baskenland, ten slotte, was ik wel al eens geweest, maar dan in de winter. In de zomer hangt er een speciale sfeer, je ontmoet er bijna geen toeristen uit België. Het komt niet bij ons op om daar op vakantie te gaan. Het was een echte ontdekking. Hoge golven, een wilde zee, ook wel wat meer kans op regen, en een heel open en gastvrije sfeer. Ik hou van de Baskische mentaliteit: rauw, maar eerlijk en rechtdoorzee."

Welke charme heeft de Belgische kust voor jou als reisjournaliste, die pareltjes over heel de wereld ontdekt?

"De huizen in De Haan moet je gezien hebben voor je op basis van een stad als Blankenberge zegt dat je de Belgische kust niet tof vindt. Ook De Panne en de kust richting Frankrijk zijn zeker de moeite waard. Daar tref je een prachtig stuk natuur aan."

In het hoofdstuk over de Belgische kust schrijf je: 'De Belgische kust, wie heeft hier geen verhaal?' Wat is jouw verhaal?

"Ik heb er niet mijn eerste lief gekust. Al heb ik er ooit wel iemand gekust. (lacht) De eerste keer dat ik alleen met vrienden op vakantie ging, was aan de Belgische kust. Daarvoor was ik wel al eens op sportkamp geweest, maar nu trok ik er met de tent alleen op uit met een stel vrienden. Het was een supertoffe vakantie."

Je boek staat vol activiteitentips. Kun jij zelf een hele dag op het strand liggen, of moet er iets te doen zijn?

"Ik hou van weidse stranden en van de zon, ik kan goed tegen de warmte. Maar een hele dag liggen bakken op het strand, dat is dan ook weer niks voor mij. Voor mij mag het er best wat actiever aan toe gaan, ik wil ook sporten of de natuur intrekken.

"Zelf vind ik het boek eerder een kustboek dan een strandboek. Ik ga nooit heel ver landinwaarts, maar geef wel ideeën over wat je er allemaal kunt doen. Zo breed mogelijk, van fiets- en wandelroutes tot erfgoedtochten."

Je hebt ook een systeem uitgedokterd om de zee te beschrijven: of de golven small, medium of large zijn, of de kleur van het water donker, blauw, azuur of amber is...

"Het boek gaat over stranden dichtbij, maar ik ging wel op zoek naar zo exotisch mogelijke locaties. Het exotische gehalte hangt voor mij af van de kleur van het water. Anderzijds vind ik het bruine water van onze kust ook heel tof. Ik heb het amber genoemd, ik wil meer namen aan de kleur van de zee geven, dat maakt het interessanter. Maar dan nog kan elk stukje zee er zo anders uitzien, afhankelijk van het weer. Een blauwe zee kan bij slecht weer opeens helemaal zwart worden."

Je geeft ook een heleboel strandtips. Uit ervaring?

"Veel dingen wel, ja. Als je voeten vol zand hangen, is het bijvoorbeeld veel handiger om het niet met water, maar met een borstel weg te vegen. Douchen als je in de zee bent gaan zwemmen is nog zo'n gouden tip, want zout is niet goed voor je huid. En veel mensen worden op de eerste dag van hun vakantie helemaal rood omdat ze denken dat je met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor niet bruint. Dat is niet zo, en als je verbrand bent, kun je de rest van je vakantie binnen doorbrengen. Je neemt beter je tijd om te bruinen."

Een strand in de zomer is voor sommige mensen ook een plek om gillend van weg te lopen, niet?

"Er zullen zeker plekken zijn waar sommige mensen van willen weglopen als ze niet houden van drukte, maar er zijn stranden genoeg waar het nooit echt overvol raakt. Dan moet je misschien niet naar de kleine strandjes langs de Italiaanse en Franse Middellandse Zee gaan, hoewel het probleem zich daar buiten het seizoen ook niet stelt. Er is altijd wel een ontsnappingsroute. Als je niet houdt van drukte, kun je bijvoorbeeld naar de weidse Nederlandse kust trekken. In het boek zie je in één oogopslag waar je nog terecht kunt door het 'rust'-stempeltje dat erbij staat."

Moet het altijd mooi weer zijn om van de 77 mooiste stranden te genieten?

"Ik denk het niet. Als er reclame gemaakt wordt voor de kust in de winter, dan heeft men het over uitwaaien. Dat kun je bij slechter weer heel goed doen aan het strand. Je kunt je er op kleden. Als je een windstopper aantrekt, krijg je alleen maar het toffe effect van de wind."

Je bent vast een zeemens in plaats van een bergmens.

"Goh, ik hou ook van de bergen, hoor. Ik vind het fantastisch als je ver kunt kijken, en dat heb je zowel aan zee als in de bergen. Ik hou van de wilde natuur. Hoe kleiner ik me voel ten opzichte van de elementen - of dat nu de zee of de bergen zijn - hoe meer ik me deel van de wereld voel."

Je hebt anderhalve maand langs de kust geleefd. Leven mensen daar anders dan in het binnenland?

"Ik heb wel eens gehoord dat bergmensen ingetogener zijn en kustmensen uitbundiger. Ik weet niet of dat opgaat voor de kusten die ik bezocht hebt. Ik kan niet echt spreken van één kustkarakter of -cultuur, ik vond de karakters heel erg verschillen van streek tot streek. De mensen aan de bloemenkust van Italië zijn heel anders dan die aan de Baskische kust. De Atlantische Oceaan is veel weidser en wilder, en dat merk je ook in het karakter van de mensen die daar wonen. Dat zou nog een interessant onderzoek zijn: in welke mate het karakter van de zee het karakter van de kustbewoners beïnvloedt."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234