Vrijdag 27/01/2023

Bijzondere eetbare planten

Tweede Natuur

De Nieuwe Tuin, de kwekerij van Peter Bauwens, is gespecialiseerd in ongewone eetbare planten. Dat gaat dan om pitloze druiven en bijzondere frambozen, bramen en vijgen, maar vooral om vaak oude, vergeten groentensoorten en -variëteiten zoals brave hendrik, zeekool, roomse kervel, zonnewortel, Chinees bieslook, aardkastanjes, Turkse raket, zeevenkel, enzovoort. De nieuwe catalogus kunt u aanvragen door vijf postzegels van 17 frank op te sturen naar het hieronder vermelde adres.

De kwekerij is open op zaterdag 29 april (voor braamhybriden, winterharde eenjarigen en vaste groenten), op zaterdag en zondag 6 en 7 mei (voor de eerste buitentomaten, eenjarigen en braamhybriden) en op 20 en 27 mei (voor eenjarigen, tomaten, pompoenen en basilicums). Peter Bauwens is ook aanwezig op de tuindagen van het arboretum Kalmthout (16 april) en Beervelde (12, 13 en 14 mei).

Info: De Nieuwe Tuin, Trompwegel 27, 9170 De Klinge, tel/fax 03/770.78.16

Tot 21 mei heeft Lia Schelkens in haar bostuin in Halle-Zoersel opnieuw een kunstenaar uitgenodigd voor haar jaarlijks evenement 'Tweede Natuur'. Het gaat ditmaal om de Nederlander Sjoerd Buisman, die recente werken in hout en brons toont. De veranderingsprocessen in de natuur en de groeiprincipes van planten en bomen hebben Buisman steeds geïnspireerd tot het maken van 'groeiprojecten' met levende planten en bomen. De laatste jaren werkt hij aan een integratie van zijn groeiwerken en sculpturen in andere materialen.

U kunt er ook nog enkele werken van andere kunstenaars bewonderen, zoals onder meer de Brit David Nash, uit vorige tentoonstellingen. De tentoonstelling is alleen in het weekend geopend, van 14 tot 18 uur. Vanuit het centrum van Halle staan wegwijzers naar 'Tweede Natuur'.

Info: Lia Schelkens, tel. 03/384.21.92.

Botanica

In de oude stallen van het Rood Klooster in Oudergem (Brussel) loopt tot 14 mei een tentoonstelling waarop enkele kunstenaars hun visie op de plantaardige wereld geven: Luis Delgado met zwart-wit foto's, Katrien Maenhout met gemengde technieken op papier en Laurent Vanbergie met pastels en collages van bladeren. Ook zijn er een aantal oude patchworks te zien rond het thema 'planten'. De tentoonstelling is te bezoeken op zondag van 14 tot 18 uur, op andere dagen alleen op afspraak. In het slotweekend van 13 en 14 mei wordt er een plantenmarkt georganiseerd in samenwerking met een aantal gespecialiseerde kwekers van onder meer iris, geranium, acer, cornus, Viburnum en seringen.

Info: Vzw Lumière, tel. 02/675.27.23

Voorjaarsbloei

In het weekend van 15 en 16 april is de collectietuin van Benoît Choteau in het Waalse Bray-Binche geopend naar aanleiding van de voorjaarsbloei van onder meer sierappelaars en -kerselaars. Ontdek ook de subtiele voorjaarskleuren van de acers. Op zondag zijn er geleide bezoeken waarvoor u wel vooraf dient in te schrijven.

Info: Benoît Choteau, Av. Léopold III, 7130 Binche, tel. 064/33.82.15 of 075/62.58.50.

Jardin Jean Massart

In de pedagogische Jardin Jean Massart van de Université Catholique de Louvain in Brussel worden van 16 tot 19 april dagelijks om 14.30 uur geleide wandelingen georganiseerd. Van mei tot oktober zijn er rondleidingen op donderdag en elke tweede zaterdag van de maand, telkens om 14.30 uur.

Info: Jardin Jean Massart, Laurence Belalia, Ch. De Wavre 1850, Brussel, tel. 02/673 84 06

Tuinendag

Op zondag 23 april organiseren de Vlaamse Toontuinen in Hoegaarden een Tuinendag in samenwerking met Radio 2. Er zijn heel de dag kwekers en kunstenaars aanwezig, en u krijgt er praktische adviezen. Radio 2 verzorgt rechtstreeks uitzendingen van 7 tot 10 uur en van 15 tot 17 uur.

Info: tel. 016/76 78 43

E-mail: toontuin@innet.be

Internet: http://innet.be/toontuin

of www.multimania.com/toontuin

Planten in Planckendael

De dierentuin van Planckendael in Muizen bij Mechelen organiseert elk voorjaar een plantendag met gespecialiseerde kwekers en bloemverkopers. Dit jaar is dat op zondag 23 april van 9 tot 17.30 uur.

Info: tel. 015/45.09.25.

E-mail: kris.struyf@pandora.be

Internet: http://www.planckendael.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234