Belangrijk nieuwsOosterweel
Bijsturing bodemdecreet moet Oosterweel redden
Met een bijsturing van het bodemdecreet wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het arrest van de Raad van State over Oosterweel counteren. Dat schrijft De Tijd vandaag. De werken zouden zo kunnen doorgaan.
Het bodemdecreet werd volgens de Vlaamse regering, de bouwheer Lantis en de bevoegde administraties "onjuist" geïnterpreteerd door de Raad van State. Die partijen dokterden daarom een oplossing uit om de werf weer op gang te trekken. Die zou bestaan uit een bijsturing van het bodemdecreet, vernam De Tijd.
Dat decreet regelt hoe aannemers vervuilde grond moeten afgraven en verplaatsen op hun werf. Maar volgens de Raad kan dat niet, omdat de grond op de Oosterweelwerf - die zwaar vervuild is met PFOS door de naburige chemiefabriek 3M - "afvalgrond" is. De Raad schorste daarom de bodemverslagen, waardoor Lantis geen grondwerken meer kan uitvoeren.
Aanpassing bodemdecreet
Volgens Demir staat de interpretatie van de Raad "haaks op de bedoeling van het bodemdecreet. Dat is geschreven om ordentelijk en verantwoord met die gronden te kunnen omgaan. Vlaanderen is een regio met enorm veel historische vervuiling in de bodem en die kunnen we niet allemaal tegelijk saneren", zegt Demir.
De opties om de werf recht te trekken worden nog volop onderzocht, maar de meest plausibele loopt via een bijsluiter bij of een aanpassing van het bodemdecreet. Als dat lukt, kan Lantis de grondwerken hervatten en grote vertraging en hoge kosten afwenden. Beide sporen lopen via het Vlaams Parlement en het is de vraag hoe snel dat de teksten goedgekeurd krijgt.
Lees ook
Achtergrond. ‘We moeten denken aan een scenario zonder Oosterweel’: jarenlang ‘onbespreekbare’ vraag ligt nu toch op tafel
De gedachte. ‘PFOS’ gaat niet enkel over een ‘stout’ bedrijf. Dit gaat ook over een regering die de kantjes van de milieuwetten af wil lopen