Maandag 25/05/2020

Bijscholingscursus voor senioren onverwacht succes

Antwerpen.

Eigen berichtgeving

Senioren achter het stuur: het is een gat in de markt. Dat besefte men ook bij de Autorijschool in Merksem, waar enkele weken geleden de allereerste rijlessen voor oudere chauffeurs werden gegeven. Bedoeling van de lessenreeks is de rijtheorie bij te scholen. Het initiatief was voor de organisatoren een onverhoopt succes. "Nu al zijn de drie volgende cursussen zo goed als volgeboekt", weet initiatiefnemer Patrik Ferwerda te melden. "Oudere mensen zijn vooral beducht voor de toenemende verkeersdrukte."

De gloednieuwe cursus geniet veel belangstelling bij zowel oudere mannen als vrouwen, meestal mensen die destijds hun rijbewijs zonder rijschool hebben gekregen. "Vaak zijn het weduwen die weinig zelf hebben gereden omdat hun echtgenoot altijd achter het stuur zat", ondervond Ferwerda. "Tussen de cursisten zitten nogal wat op latere leeftijd gescheiden vrouwen. In veel gevallen hebben die al vele jaren niet meer gereden en vragen ze niets liever dan een stoomcursus verkeerstheorie. Maar het is niet zo dat er meer vrouwen tussen de cursisten zitten dan mannen." De verkeerscursus van de Merksemse Rijschool spitst zich toe op de praktische consequenties van wijzigingen in de wegcode. "Oudere mensen hebben soms moeite om zich in de steeds drukker wordende verkeersstroom in te passen. Andere chauffeurs worden bovendien ongeduldiger en hebben een agressievere rijstijl dan tien jaar geleden. In onze cursussen benadrukken we daarvoor enkele fundamentele regels. De voorrangsregeling op rotondes bijvoorbeeld, of de houding die men moet aannemen tegenover fietsers en voetgangers."

Eén van de toekomstige cursisten zegt geen last te hebben van angst in het verkeer. "Ik rijd veel en al lang. Ik volg geen opfriscursus omdat ik het verkeer niet meer aankan, maar omdat ik vind dat je bij moet blijven. Er is zoveel meer drukte op de weg en dat kan voor moeilijkheden zorgen. Maar ik wil toch ook eens benadrukken dat veel jonge mensen ook baat zouden hebben bij een opfrissingsbeurt van hun kennis van de wegcode. Soms zijn chauffeurs echte wegpiraten en er rijden nogal wat snelheidsmaniakken rond. Ik wil rustig toegeven dat er heel wat momenten zijn dat ik niet meer goed weet hoe het eigenlijk moet. De wegcode zegt zus, maar jonge chauffeurs doen zo. Maar schrik, neen."

"Wij proberen tijdens de lessenreeks de ouderen duidelijk te maken dat er meer gestresste chauffeurs rondrijden", verduidelijkt Ferwerda. "Dat de druk op de mensen stijgt en alles sneller moet gaan. Veel senioren kunnen moeilijk begrijpen dat het verkeer en het rijgedrag veranderd is en dat geeft soms problemen. Senioren die onze cursus achter de rug hebben, moeten zich zekerder voelen in het verkeer en vooral vlotter in de verkeersstroom meerijden. Dat betekent niet dat ze harder moeten gaan rijden." Voor de eerste lichting afgestudeerden in Merksem is de cursus vandaag afgelopen. Ze krijgen tijdens de laatste les het bezoek van Antwerps burgemeesteres Leona Detiège, die de oudjes hun kersverse diploma zal uitreiken.Frans Steenhoudt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234