Vrijdag 19/08/2022

CoronavirusZorgsector

Bijna twintig procent van zorgverleners denkt aan stoppen

Zorgmedewerker aan het werk in een verzorgingshuis.  Beeld ANP
Zorgmedewerker aan het werk in een verzorgingshuis.Beeld ANP

Zorgverleners blijven gebukt gaan onder de moeilijke werkomstandigheden door Covid-19. Bijna één op de vijf geeft aan te ­willen stoppen met het beroep. ‘De druk moet nu omlaag.’

Femke Van Garderen en Jeroen Van Horenbeek

De coronapiek mag dan achter ons liggen, de impact van de pandemie blijft bij wie werkt in zorg en welzijn erg voelbaar. Ongeveer de helft is nog steeds gestresseerd en vermoeid. Eén op de vijf kampt met concentratiestoornissen. Eén op de tien voelt zich ongelukkig en neerslachtig.

Dat blijkt uit een bevraging bij meer dan achtduizend medewerkers in onder meer algemene ziekenhuizen, woon-zorgcentra en voorzieningen voor mensen met een handicap. ZorgSamen, een consortium dat koepel Zorgnet-Icuro oprichtte en verder groeide binnen de taskforce van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), brengt al sinds maart hun welzijn in kaart.

Professor Kris Vanhaecht van het Instituut voor Gezondheidszorgbeleid aan de KU Leuven, die de bevraging leidt, benadrukt dat er niet alleen maar verontrustend nieuws is. De derde bevraging toont ook een deels positieve evolutie. Zo stelt hij vast dat acute stressreacties, zoals angstig en hyperalert zijn, in juni minder hoog scoren dan in de voorgaande maanden. “Een teken van veerkracht. Zorg- en welzijnswerkers hebben het virus beter leren kennen en beginnen te wennen aan de nieuwe manier van werken.”

Al zitten we allesbehalve weer op de situatie voor corona. Vooral factoren die te maken hebben met langdurige stress baren zorgen. “De mate waarin zorgverleners zich vermoeid of neerslachtig voelen, is nagenoeg ongewijzigd gebleven.” Verder worden er meer lichamelijke klachten gemeld als hoofd- en spierpijn, een drukkend of benauwd gevoel en hyperventilatie. “We moeten dit goed blijven opvolgen”, zegt Vanhaecht. “De combinatie van psychische en fysieke klachten maakt het risico op uitval groter.”

Steun

Vast staat dat er al heel wat zorgverleners denken aan stoppen met het beroep. Dat aantal is lichtjes gestegen over de maanden heen, tot 20 procent. Het zijn vooral artsen en verpleegkundigen uit ziekenhuizen en woon-zorgcentra die aangeven te twijfelen over hun professionele toekomst.

De komende maanden zullen volgens Vanhaecht cruciaal zijn om mensen gemotiveerd te houden. “De druk moet nu omlaag. Mensen moeten in de zomervakantie echt reserves kunnen opbouwen. Zeker ook omdat we klaar moeten zijn voor een mogelijke tweede coronapiek in het najaar.”

Hij kijkt daarvoor in het bijzonder naar de leidinggevenden. Bevraagden geven aan dat ze hen als de belangrijkste steunbron zien de komende periode. “Leidinggevenden zullen erop moeten toezien dat iedereen de kans krijgt om te deconnecteren. Tegelijk moeten ze ook blijven inzetten op psychologische ondersteuning.”

Margot Cloet van koepel Zorgnet-Icuro merkt op dat verschillende ziekenhuizen en woon-zorgcentra steun voor personeel voorzien hebben, onder meer door psychologen en Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg in te schakelen. “Maar ze mogen dit nu niet loslaten. Extra aandacht zal minstens tot het einde van het jaar nodig zijn.” Al vindt ze dat werkgevers niet alleen verantwoordelijk zijn. “Er zullen ook vanuit overheid blijvend extra inspanningen geleverd moeten worden om uitval te voorkomen, zoals de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg dat vandaag doen.”

“Het zorgpersoneel heeft veel veerkracht getoond, en het is absoluut essentieel dat men opnieuw tot rust kan komen na heel hectische maanden”, zegt minister Beke. “Deze week start ook het overleg met de vakbonden en werkgevers uit de zorgsector. Onder andere de mogelijke antwoorden op de werkdruk zullen daarbij aan bod komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234