Dinsdag 31/01/2023

NieuwsKinderopvang

Bijna twee keer per maand zwaar incident in kinderopvang: ‘Meeste ‘gevaarcrèches’ zijn vandaag nog open’

Kindjes spelen in een opvangfaciliteit. ‘Dat een crèche op de lijst staat, wil niet altijd zeggen dat het incident ook echt daar heeft plaatsgevonden.’ Beeld Unsplash
Kindjes spelen in een opvangfaciliteit. ‘Dat een crèche op de lijst staat, wil niet altijd zeggen dat het incident ook echt daar heeft plaatsgevonden.’Beeld Unsplash

De onderzoekscommissie naar wantoestanden in de kinderopvang levert een eerste onthulling op. Parlementsleden kregen inzage in een lijst van crèches die al in aanraking kwamen met het gerecht. Veel ervan blijken nog open.

Jeroen Bossaert

Hoe veilig zijn kinderen in de opvang in Vlaanderen? Dat is wat een parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van Koen Daniëls (N-VA) sinds april probeert uit te zoeken. Er passeerden al heel wat getuigen de revue, maar het duurde tot maandag vooraleer er informatie naar boven kwam die meer inzicht geeft in de potentiële omvang van het probleem. Tijdens het verhoor van een delegatie van het College van Procureurs-Generaal kwam aan het licht hoeveel crèches en onthaalouders de voorbije jaren al in het vizier van het gerecht zaten.

Dat blijken er behoorlijk veel. Freya Saeys (Open Vld) en Celia Groothedde (Groen) verwezen naar een lijst van Kind en Gezin die de commissieleden konden inkijken. Daaruit blijkt dat er tussen 2017 en 2022 bij honderd voorzieningen een gerechtelijk onderzoek is opgestart. Dat zijn twintig crèches per jaar, of bijna twee per maand. Het gaat om onderzoeken naar zware incidenten, mishandeling, verwaarlozing of grensoverschrijdend gedrag. De kindjes liepen daarbij ernstige letsels op of lieten het leven.

Gevaarcrèches

“Verontrustende cijfers”, vindt Groothedde, die de lijst begin maart al opvroeg. “Het aantal ‘gevaarcrèches’ blijkt hoog te liggen. De kans bestaat dat het werkelijke cijfer nog hoger ligt, want dit gaat enkel om de gerechtelijke dossiers waarin Kind en Gezin zich benadeelde partij heeft gesteld. Dossiers waarin ze dat niet deden, zitten hier dus niet bij.”

De delegatie van de procureurs-generaal wees er wel op dat de lijst genuanceerd moet worden. “Het wil niet altijd zeggen dat het incident ook echt in de opvang heeft plaatsgevonden”, zei Dirk De Waele, advocaat-generaal bij het Hof van Beroep in Antwerpen. “Of soms kunnen we dat niet bewijzen. Denk aan situaties waar sprake is van familiaal geweld, maar waar de ouders het kind naar de opvang brengen en vervolgens een discussie starten over waar het kind de verwondingen opliep.”

Probleemloos open

Groen kwam tot nog een andere conclusie. “Van de honderd ‘gevaarcrèches’ zijn er vandaag nog altijd 54 open.” Een aantal daarvan liep nochtans een veroordeling op.

Van de 46 crèches die de voorbije jaren in het vizier kwamen van het gerecht en inmiddels de deuren sloten, deden er 37 dat op eigen houtje. Ze werden dus niet gedwongen door de overheid. In 9 gevallen trad Kind en Gezin op door een schorsing of sluiting.

“Ik stel mij nog maar eens vragen bij de doortastendheid waarmee Kind en Gezin de voorbije jaren te werk is gegaan”, zegt Groothedde. “Bij zulke ernstige incidenten vind ik het opvallend dat er zo weinig wordt geschorst. Steeds weer wordt ons in de commissie verzekerd dat crèches volgens het voorzorgsprincipe onmiddellijk geschorst worden als er gevaar blijkt. Maar de cijfers spreken dat steeds meer tegen.”

Geen commentaar

De procureurs-generaal deden zelf ook een onthulling. Zo vertelden ze dat Kind en Gezin de voorbije jaren geen enkele keer bij hen had aangeklopt voor extra informatie over bepaalde dossiers of crèches. “Is dat verontrustend? Ik weet het niet”, zei De Waele. “Feit is dat wij pas in maart 2022 - enkele weken geleden dus - voor het eerst een vraag kregen over lijsten van veroordeelde mensen die in de kinderopvang zouden werken.”

Die lijsten kunnen ze bij het parket niet leveren, omdat hun databank er niet toe in staat is. Kind en Gezin zelf wil geen commentaar geven op wat er tijdens de commissie naar boven komt. “Dat houden we voor onze eigen getuigenis.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234