Woensdag 27/01/2021

Bijna Pasen en nu al miljoenen eieren te kort

Koekjesfabrikanten en paasklokken hebben een nijpend probleem: er zijn te weinig eieren. Vlak voor Pasen, net wanneer de vraag het hoogst is, is de productie ingestort en zijn de prijzen omhoog geschoten. 'Alleen al in België zijn elke dag een miljoen eieren te weinig.'

De oorsprong van het gebrek aan eieren ligt in de nasleep van de dioxinecrisis. In 1999 bepaalde een Europese wet dat de legbatterijen aan nieuwe standaarden moeten voldoen. België nam die wet in 2005 over en gaf landbouwers tot januari 2012 de tijd om zich in regel te stellen. Dat deden ze massaal niet en dus kwam er uitstel. Tot 31 juli 2012. Plots lijkt de sector te zijn wakker geschoten, maar doordat nu heel veel bedrijven tegelijk overschakelen, zakt de productie in mekaar.

"Het had sneller gekund", moet Jan Vande Wiele van de Unie der Belgische Eiproductenindustrie toegeven. "Maar de sector had ook beter begeleid moeten worden. Nu zaten we in 2009 en 2010 met een grote prijsdaling in eieren. De producenten hebben zwarte sneeuw gezien en er was geen ruimte om te investeren." Nu kan het echter niet meer anders en dat kost tijd: de oude kippen moeten geslacht worden, alles moet verbouwd worden en er moeten nieuwe kippen komen."

In de supermarkt zal u nog wel eieren vinden, maar vooral de industrie komt in de problemen. Producenten krijgen immers de beste prijs voor eieren die gewoon zo doorverkocht worden en daar gaat dus de voorkeur naar uit. De eieren voor de industrie leveren minder op. "Voedingsbedrijven kopen hun eieren zonder schaal", legt Chris Moris van voedingsfederatie Fevia uit. "Voor een kilo gebroken eieren betalen ze nu al 2,4 euro. Eind vorig jaar was die prijs nog maar 0,8 euro."

"De prijs is nog nooit zo hoog geweest", legt Vande Wiele uit. "Het is de eiercommissie in Kruishoutem die elke dinsdag bepaalt hoeveel eieren moeten kosten. Die prijsnotering is gebaseerd op de Nederlandse prijs en zij spiegelen zich op hun beurt dan weer aan de Duitse prijs." En aangezien het probleem Europees is, stijgt de prijs overal. Frankrijk zou wekelijks 21 miljoen eieren te weinig hebben, Spanje is van oudsher een belangrijke exporteur van kippenlegsels, maar moet nu zélf eieren importeren. "In ons land zijn er een miljoen eieren per dag te weinig", weet Moris. "En dat net op het drukste moment van het jaar."

Helse strijd

Volgens de producenten zal het tot Pasen volgend jaar duren voor de hele keten weer in orde is. Hoe meer 31 juli nadert, hoe groter het probleem nog zal worden. "Op den duur kan het niet anders dan dat de consument meer zal moeten betalen", denkt Moris.

Bij koekjesfabrikant Jules Destrooper zal alvast niks doorgerekend worden naar de klant. "Nog niet zo lang geleden is de suiker duurder geworden", zegt Peter Destrooper. "Het is een helse strijd geweest om toen een prijsverhoging te krijgen. We kunnen dat niet nog eens doen." Een alternatief is er ook niet. "Wij werken ook met traditionele recepten waar we niks aan kunnen veranderen", klinkt het. "Bovendien vermelden wij dat we verse ingrediënten gebruiken en dus moeten we dat ook doen. Eierpoeder is geen optie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234