Vrijdag 07/08/2020

Coronavirus

Bijna helft van de besmettingen gebeurt nog voor er sprake is van symptomen

Beeld Getty Images

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames duikt voor het eerst sinds midden maart onder de grens van de 200 opnames. Een nieuwe studie duidt ook het belang van de contact tracing waarop België wil inzetten.

Op de dagelijkse persconferentie over de evolutie van het coronavirus werden voor de laatste 24 uur opnieuw 170 overlijdens gerapporteerd, waarvan 106 in Vlaanderen. In tegenstelling tot de voorbije dagen vond het merendeel van de overlijdens wel plaats in het ziekenhuis (89) en niet in de woon-zorgcentra (80). Binnen die laatste categorie was het aantal bevestigde gevallen, via een labtest, met 2,5 procent bovendien erg laag.

Wat betreft het aantal nieuwe patiënten in de ziekenhuizen was er goed nieuws, dat waren er namelijk ‘slechts’ 172. “Het is geleden van 18 maart dat we onder die grens van 200 opnames zitten”, zei Steven Van Gucht (Sciensano), die er ook op wees dat het aantal overlijdens “geleidelijk aan een lichte afname kent sinds 12 april”.

Het aantal ingenomen bedden in de ziekenhuizen lijkt eerder te stabiliseren, wat het schommelende beeld van de voorbije rapporteringen bevestigt. In totaal zijn in de ziekenhuizen nu 4.976 patiënten opgenomen, een lichte stijging van 56. Ook op intensieve zorgen zijn 8 extra bedden ingenomen in de voorbije 24 uur, wat het totaal op 1.079 brengt.

‘Contact tracing’

Van Gucht presenteerde eveneens een ‘belangrijke studie’, die vorige week gepubliceerd is in het wetenschappelijke vakblad Nature Medicine. Ondezoekers van onder meer de Chinese Guangzhou Medical University onderzochten hoe mensen elkaar besmetten in een situatie van lockdown. 44 procent van de besmettingen zou plaatsvinden in de eerste twee dagen voor het optreden van eerste symptomen en 56 procent wanneer men al ziek is. “Dat wil zeggen dat gemiddeld zowat de helft van de besmettingen plaatsvindt vooraleer we enig symptoom vertonen”, zegt Van Gucht.

Ook is aangetoond dat de besmettelijkheid van het virus piekt in het prille begin van de symptomen. We scheiden dan het meeste virus uit”, zegt Van Gucht. Volgens hem is de noodzaak aan een snelle isolatie bij ziekteverschijnselen dan ook hoog. “Denk dus niet: ‘Het zal wel overgaan.’ Beslis onmiddellijk, blijf thuis en contacteer uw huisarts.”

De timing van de communicatie over de studie lijkt niet geheel toevallig. Vandaag meldt De Tijd dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië 2.000 speurders zullen aanwerven om op zoek te gaan naar mensen die mogelijk besmet zijn geraakt. Die zogenaamde ‘contact tracers’ moeten vooral nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad.

Dat een aanzienlijk deel van die besmettingen nog voor de eerste symptomen plaatsvindt, ondersteunt die strategie. Mensen die in contact geweest zijn met een besmet persoon zouden zich dan preventief thuis kunnen isoleren, zodat zij op hun beurt geen anderen besmetten in die twee dagen voor het optreden van symptomen. Dat in afwachting van een test door de contact-tracers. “Door dit systematisch toe te passen gaan we in de toekomst dit virus in zijn kot kunnen houden”, besluit Van Gucht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234