Dinsdag 21/05/2019

Eetgedrag

Bijna helft van de Belgen eet minder vlees dan een jaar geleden

Veganistische hapjes zijn steeds populairder bij de Belgen. Beeld Thinkstock

Bijna de helft van de Belgen heeft zijn vleesconsumptie het voorbije jaar verminderd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en iVOX. 

Bijna de helft van de Belgen (44 procent) eet nu minder vlees dan een jaar geleden, zo wees een onlinebevraging bij duizend Belgen uit. Daarmee lijkt de dalende trend van de vleesconsumptie in België zich verder te zetten. Zeven procent van de Belgen eet nooit vlees. Samen met de 9 procent flexitariërs (die minstens drie keer per week vegetarisch eten) betekent dit dat 16 procent van de Belgen regelmatig vegetarisch eet.

Vooral in Wallonië neemt het aantal vegetariërs en veganisten spectaculair toe. De achterstand die er in 2016 nog was ten opzichte van Vlaanderen, is nu volledig weggewerkt. Negen procent van de Walen is vegetariër, 9 procent is flexitariër en 1 procent is veganist. In Vlaanderen is 3 procent vegetariër, 8 procent flexitariër en 1 procent veganist.

In de steden liggen de cijfers hoger. Brussel spant de kroon met 4 procent veganisten en 7 procent vegetariërs. 

Vooral Belgen jonger dan 34 zijn vegetariër, zo blijkt nog: 7 procent tegenover 3,5 procent bij de leeftijdscategorie 35-54 en 2 procent bij 55-plussers.

Try Vegan

"De belangrijkste reden voor vegetariërs en veganisten is dierenwelzijn. Op de tweede plaats komt milieu en op de derde gezondheid", klinkt het in een persbericht. "Maar opvallender is dat ook voor niet-vegetariërs en niet-veganisten dierenwelzijn hoger scoort dan twee jaar geleden. Gezondheid blijft de belangrijkste motivatie. Maar dierenwelzijn staat nu op de tweede plaats, terwijl het milieu gezakt is naar de derde plaats."

Om al die mensen aan te moedigen, lanceren EVA en BE Vegan morgen de nieuwe campagne 'Try Vegan'. Bijna vijfduizend mensen schreven zich al in. Onder hen ook enkele BV's, zoals Wannes Cappelle, An Lemmens, Ella-June Henrard en Clara Cleymans. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.