Donderdag 08/12/2022

Update

Bijna hele Vlaamse fractie stapt uit Vl.Pro

Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke is één van de vijf parlementsleden die Vl.Pro de rug toekeren. Beeld UNKNOWN
Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke is één van de vijf parlementsleden die Vl.Pro de rug toekeren.Beeld UNKNOWN

De vier Vlaamse parlementsleden Bart Caron, Jan Roegiers, Joris Vandenbroucke en Jos Bex en Brussels parlementslid Marie-Paule Quix verlaten VlaamsProgressieven. Dat laat Vl.Pro-fractieleider Bart Caron in het Vlaams parlement weten. De vijf hebben hun ontslag overgemaakt aan Vl.Pro-voorzitter Nelly Maes. Ook gewezen Kamerlid en Senator en huidig Antwerps gemeenteraadslid Fauzaya Talhaoui verlaat de partij.

De vijf kunnen zich naar eigen zeggen niet verzoenen met de beslissing van de partijraad van 25 november om voortaan als een zelfstandige, links-liberale partij te functioneren. Senator Geert Lambert verdedigde die koers en kreeg daarvoor ook de steun van 68 procent van de leden van de partijraad. Bert Anciaux, die voor de voortzetting van het kartel met de sp.a pleitte, kreeg maar 30 procent van de stemmen achter zich.

Partijkopstukken achter Anciaux
De meeste van de partijkopstukken schaarden zich echter achter Anciaux. Terwijl het op de beslissing van Anciaux wachten is, verlaten zij nu al de partij. Afgelopen weekend deden de gewezen Kamerleden Stijn Bex en Koen T'Sijen en ondervoorzitter en Brussels parlementslid Fouad Ahidar al hetzelfde.

"Wij respecteren de beslissing die door de partijraad is genomen, maar menen dat dit geen goede optie is omdat dit haaks staat op ons streven naar progressieve samenwerking, een principe dat we al sinds 2003 in de praktijk brengen. We betwijfelen of Vl.Pro als aparte partij een relevante stempel op het beleid zal kunnen drukken en bovendien leidt een zelfstandige koers tot verdere versnippering van progressieve krachten. Er rest ons niets anders dan ontslag te nemen", stellen ze in een gezamenlijke mededeling.

Samen met sp.a
De vijf benadrukken nog dat progressieve samenwerking meer dan ooit nodig is om te bouwen aan een warme en verdraagzame samenleving en om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. "Samen met zoveel mogelijk medestanders en met de sp.a willen we meebouwen aan een positief Vlaams, sociaal en democratisch alternatief", luidt het nog.

De parlementsleden gaan naar eigen zeggen als onafhankelijken blijven samenwerken in één fractie. Er stelt zich volgens hen ook geen probleem voor de positie van Bert Anciaux in de Vlaamse regering. De hele fractie heeft zich vorige week immers uitdrukkelijk achter de Vlaamse minister geschaard, lieten ze in de wandelgangen van het Vlaams parlement weten.

Fauzaya Talhaoui

Ook Fauzaya Talhaoui, gewezen Kamerlid en Senator en huidig Antwerps gemeenteraadslid, verlaat de partij. Het dagelijks bestuur en de Vl.Pro-mandatarissen in Antwerpen scharen zich wel achter de nieuwe, onafhankelijke koers van de partij. Het bestuur in Mechelen neemt vanavond een beslissing.

In een mededeling laten Vl.Pro-mandatarissen en het Antwerps bestuur weten dat ze blijven geloven in een levensvatbare linksliberale partij. Ze sluiten zich dan ook aan bij de nieuwe koers die de partijraad vorige dinsdag vastlegde.

Antwerps gemeenteraadslid Fauzaya Talhaoui gelooft niet in die onafhankelijke koers en stapt net zoals een reeks andere collega's uit de partij. Talhaoui komt uit de groene stal en zetelde voor die partij van 1999 tot 2003 in de Kamer. Na de omvorming van Agalev tot Groen! stapte ze over naar Spirit. In 2004 coöpteerde sp.a-spirit haar in de Senaat.

Het Mechels bestuur beslist vanavond wat het gaat doen. VlaamsProgressieven beschikt in de Dijlestad - de stad van sp.a-voorzitster Caroline Gennez - over een schepen, namelijk Ali Salmi.

VlaamsProgressieven tevreden over duidelijkheid

Intussen zegt VlaamsProgressieven-woordvoerder Johan Van Roy tevreden te zijn dat velen de duidelijkheid verschaffen die de partij deze week heeft gevraagd. De partij brengt morgen een actie op gang om haar nieuw project kracht bij te zetten.

De Vlaamse linksliberalen zijn dus blij dat er al veel meer duidelijkheid bestaat over wie mee de koers wil varen die de partijraad vorige dinsdag heeft uitgestippeld. Zij wensen de vertrekkers veel geluk, maar benadrukken tegelijkertijd dat er ook veel mensen blijven.

Op de Vl.Pro-website prijkt een banner die de toon moet zetten voor een actie die de partij morgen uit de doeken doet en die het nieuwe project kracht moet bijzetten. "Wij gaan voor ons links-liberaal verhaal", luidt het. (belga/adv/mvdb)

Vl.Pro-fractieleider Bart Caron Beeld UNKNOWN
Vl.Pro-fractieleider Bart CaronBeeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234