Donderdag 08/12/2022

Bijna even populair als 'on-linedating': de internetscheiding

Vlaamse echtparen die in onderling overleg willen scheiden, kunnen dat sinds het begin van dit jaar doen via hun computer. Een succes, want sinds de lancering kreeg de echtscheidingswebsite al een kwart miljoen bezoekers. Het advocatenkantoor uit Assenede dat als eerste de Nederlandstalige site (www.echtscheiding-online.be) opende, lanceert deze week ook een Franstalige versie. Zowel de Orde van Vlaamse Balies als haar Franstalige tegenhanger wijst op de gevaren van die werkwijze.

Wanneer beide partijen overeenkomen over de ouderschapsregeling en verdeling van de goederen, is de tussenkomst van een advocaat niet verplicht. "Maar mensen weten vaak niet hoe ze een scheiding moeten regelen. Daarom heb ik een uitgebreide vragenlijst opgesteld die alle mogelijke discussiepunten overloopt. Bovendien kun je een eerlijke verdeling van de bezittingen berekenen via een eenvoudig computerprogramma", verduidelijkt advocaat Arvid De Smet zijn initiatief. "De vragenlijst kun je in een half uur invullen, maar sommige koppels discussiëren wekenlang vooraleer ze het uiteindelijke document naar mij doorsturen. Op basis daarvan maak ik een juridisch sluitende tekst met een overzicht van alle benodigde documenten om naar de rechtbank te stappen."

Deontologisch is daar niets op tegen, toch is de Orde van Vlaamse Balies niet gelukkig met de werkwijze. "Een echtscheiding is een delicate materie en de cliënt heeft belang bij een persoonlijk contact met een advocaat. Zijn rol is niet beperkt tot het opstellen van de nodige papieren, hij geeft ook advies, probeert te bemiddelen en zal de positie van zijn cliënt verdedigen als dat nodig is."

Ook echtscheidingsbemiddelaars benadrukken het nut van persoonlijke begeleiding. "Als twee partners een gelijkwaardige positie innemen en nog altijd goed kunnen communiceren, dan kan een internetechtscheiding een oplossing bieden. Partners die rationeel met een scheiding omgaan, zijn echter uitzonderingen", vertelt gezinssociologe en echtscheidingsbemiddelaar Monique Van Eyken. "Problemen moeten uitgepraat worden, zeker als er kinderen in het spel zijn. Een bemiddelaar kan ervoor zorgen dat iedereen zich goed voelt bij de gemaakte afspraken."

De Ordes van Franstalige en Duitstalige Balies vinden het initiatief een "schrikwekkende banalisering van een belangrijke daad in het leven van een man of een vrouw". Volgens De Smet is dat argument naast de kwestie. "Het aantal echtscheidingen stijgt jaarlijks, mijn website verandert daar niets aan. Een rechter zal de uitgewerkte regeling grondig bekijken en kan een opmerking maken over de verdeling van de goederen of een betere ouderschapsregeling suggereren. Elk koppel moet de bedenkingstermijn van drie maanden respecteren vooraleer de rechtbank de definitieve scheiding uitspreekt", legt De Smet uit. "Ik bied alleen een nieuwe service voor wie op een relatief eenvoudige en goedkope manier wil scheiden, zonder de bestaande procedure te herzien."

Wie de internetscheiding tot een goed einde wil brengen, betaalt 595 euro voor een standaardregeling. "Erg duur", reageert Van Eyken. "Als ik een koppel begeleid, dan neem ik de tijd om alle mogelijke problemen en onduidelijkheden uit te spreken. Aan het einde van de sessies bezorg ik hun de nodige documenten. Maar dat kan ik doen voor de helft van het tarief dat deze advocaat aanrekent."

Liesbeth Vergauwen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234