Vrijdag 20/05/2022

Bijna één op de zes heeft hoogstens één vriend

Vlaamse vrouwen, jongeren, hoger opgeleiden, leden van verenigingen en Vlamingen die niet in de stad wonen, hebben meer en diversere vriendschapsrelaties dan alle anderen. Dat blijkt uit een van de deelanalyses op het Vlaamse surveyonderzoek. Gemiddeld heeft de Vlaming zeven vrienden, maar een aanzienlijk deel van de bevolking heeft een 'gebrekkig aantal' vrienden.

Globaal genomen valt het wel mee met de 'individualisering' in Vlaanderen. Gemiddeld heeft de Vlaming zeven goede vrienden of vriendinnen. Toch vinden de onderzoekers het opvallend dat bijna een op de zes van de ondervraagden slechts hoogstens één vriend heeft. Zes procent zegt helemaal geen vrienden te hebben en zeven procent geeft aan slechts op een enkele vriend of vriendin te kunnen terugvallen . In de meeste gevallen gaat het om de partner. "Dat is toch echt een aanzienlijk deel van de mensen, zeker als je rekening houdt met de vele positieve aspecten en gevolgen van vriendschappen en de negatieve van isolatie", zegt onderzoeker Hans Waege (RUG).

Als het over echte vertrouwenspersonen gaat, de mensen met wie we over belangrijke persoonlijke zaken kunnen spreken, liggen de kaarten echter anders. In het algemeen heeft de Vlaming iets minder vertrouwenspersonen dan vrienden maar het aantal ligt nog steeds redelijk hoog. De meerderheid (75 procent) geeft aan tussen één en vijf personen in zijn leven te hebben die hij in vertrouwen kan nemen. Ongeveer een kwart van de Vlaamse bevolking heeft zelfs meer dan vijf personen bij wie hij zijn hart kan luchten. En hoewel de groep die geen of maar een vriend heeft, aanzienlijk is, is er bijna niemand die, als het er echt op aankomt, volledig in de kou staat. Slechts iets meer dan 1 procent van de Vlaamse bevolking kent niemand die hij als het nodig is in vertrouwen kan nemen. De Gentse onderzoekers gingen ook de kwaliteit van de sociale relaties na. "Zoiets persoonlijks als vriendschap lijkt los te staan van sociale factoren maar dat is duidelijk niet zo", zegt Waege. Zo blijkt dat vrouwen, jongeren en hoger opgeleiden meer vertrouwenspersonen hebben en zich met hen ook sterker verbonden voelen dan het gemiddelde. Een belangrijke bevinding is ook dat wie in de stad woont, minder kans maakt op intensere vriendschappen.

Waege: "Wat de vrouwen betreft, valt op dat zij zich intenser met meer mensen verbonden voelen. Op dat vlak stellen zij het dus beter dan mannen." Ook cruciaal volgens de onderzoekers is dat oudere mensen niet meer kans maken op vriendschappen. "We hebben zelfs vastgesteld dat wie zijn vriendschappen laat slabakken omdat hij jarenlang arbeid en een gezin combineert, dat later niet meer inhaalt", aldus Waege.

Dat lager opgeleiden misschien niet minder maar duidelijk minder intense en diverse vriendschappen hebben is volgens Waege eveneens "een teken aan de wand dat de overheid ter harte zou moeten nemen. Vriendschappen hangen nu veel meer af van keuzemogelijkheden en hoger opgeleiden hebben beduidend meer intellectueel en cultureel kapitaal om zich in die complexere samenleving een weg te banen, ook op het vlak van vriendschappen. Als je weet dat veel en diverse vriendschappen tot meer tolerantie en welbevinden leiden, zoals ook blijkt uit een tweede deel van het onderzoek, is dit gegeven iets waar de overheid haar ogen niet voor mag sluiten. Investeren in sociale netwerken en het verenigingsleven, vooral in de stad, zijn voor ons de prioriteiten", aldus Waege.

(BDB)

'Investeren in sociale netwerken en verenigingsleven prioritair'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234