NieuwsReligies
Bijna een half miljard euro aan subsidiesteun naar religie
In tijden van stilaan leeglopende kerken gaan er nog altijd veel centen naar de erkende religies in dit land. In Vlaanderen alleen al gaat het om 468 miljoen euro in 2021, zo becijferde Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld).
Zowel de lokale besturen als de regionale en federale overheid subsidiëren voor een stukje de vijf verschillende geloofgemeenschappen. In totaal nam de overheidssteun toe van 417 miljoen euro (2015) naar 468 miljoen euro (2021). Die groei volgt ongeveer de stijgende levensduurte.
Zo zijn de lokale besturen verplicht om mee te betalen voor het renoveren van oude kerkgebouwen. Dat bedrag stijgt van 69,9 miljoen euro (2015) naar ongeveer 80 miljoen euro (2021). Verdwijnen er dan geen kerken? Het aartsbisdom nuanceert. “Er verdwijnen niet zoveel kerkgebouwen uit het patrimonium.” “We werken aan de introductie van een verplicht meerjarenplan voor de lokale kerkfabrieken, waardoor zij hun kosten en uitgaven op lange termijn meer zullen beheersen”, zegt bevoegd minister Bart Somers (Open Vld).
De federale overheid betaalt de lonen en de pensioenen van de priesters, imams, enzovoort. Het bedrag daarvoor bleef de afgelopen vijf jaar stabiel en schommelt rond 60 miljoen euro. “Het aantal priesters daalt, maar daarnaast is er wel meer ander kerkpersoneel in loondienst gekomen”, zegt Geert De Kerpel, woordvoerder van het aartsbisdom.
Vlaanderen betaalt ook de lonen van leerkrachten die godsdienstvakken geven in het Gemeenschapsonderwijs (GO!), dat rechtstreeks door de overheid wordt georganiseerd en bekostigd. In totaal werd in 2021 voor de verschillende erkende religies 295 miljoen euro aan lerarenlonen uitgekeerd, waarvan 180 miljoen voor katholieke geloofslessen en 36 miljoen voor islamlessen.