Woensdag 13/11/2019

Bijna alle noodopvangcentra dicht: "Maar intussen blijven vluchtelingen verdrinken op zee"

Staatssecretaris Theo Francken. Beeld BELGA

Op één na alle opvangcentra van het Rode Kruis gaan dit najaar nog dicht. Samen zijn ze goed voor 2.664 plaatsen. Enkel Houthalen-Helchteren en Westakkers (Sint-Niklaas) blijven voorlopig open. Driehonderd tijdelijke werkkrachten verliezen hun job door de sluiting. Oppositiepartijen Groen en Ecolo zijn niet te spreken over dat nieuws. De vluchtelingencrisis is allesbehalve ten einde, hekelen ze. "Dit is slecht beleid."

"Er verdrinken nog steeds vluchtelingen in de Middellandse Zee. Er zijn nog 4,8 miljoen oorlogsvluchtelingen in de buurlanden van Syrië. En er zijn nog steeds erkende vluchtelingen in ons land die op straat wonen. Nu opvangplaatsen sluiten is een welvaartsstaat als België onwaardig, gezien de humanitaire crisis", oordelen Kamerleden Wouter De Vriendt en Benoit Hellings.

De groenen willen dat de regering de vrije plaatsen gebruikt voor hervestiging van vluchtelingen in de regio, in plaats van ze inderhaast te sluiten. "Dat is de manier om dodenroutes te vermijden", zegt De Vriendt. "Theo Francken is er in de afgelopen drie jaar niet in geslaagd om zijn beloftes na te komen. Voor elke drie beloofde hervestigingen kreeg maar één vluchteling effectief opvang in ons land. Van het humaan beleid dat werd beloofd, is maar weinig in huis gekomen."

"Lessen trekken uit verleden"
Ook eerdere regeringen maakten de fout om te snel centra te sluiten, waarschuwen de groenen nog. "Laten we lessen trekken uit het verleden en niet dezelfde fout maken. Anders moeten we opnieuw improviseren. Er is nood aan een buffercapaciteit van minstens 5.000 plaatsen."

Bovendien kunnen de plaatsen ook gebruikt worden voor de opvang van andere kwetsbare groepen. "Denk maar aan crisisopvang, transitwoningen of daklozenopvang. Het wordt tijd dat Theo Francken en Liesbeth Homans met elkaar gaan praten", besluit ook Vlaams parlementslid An Moerenhout.

Wouter De Vriendt. Beeld Photo News

"45 komen aan, 145 gaan weg"
"We hadden geanticipeerd en een spreidingsplan voorbereid om asielzoekers onderdak te bieden, maar door de huidige situatie moeten we ons aanpassen", verduidelijken de bevoegde staatssecretaris Theo Francken en minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR). "Dagelijks komen er gemiddeld zo'n 45 asielzoekers aan terwijl er 145 de opvang verlaten. De bevolking in de opvang is ondertussen teruggevallen van 33.020 naar 28.616. En deze aantallen blijven verder dalen."

In totaal zijn sinds begin december immers niet minder dan 1.745 extra plaatsen gecreëerd. OCMW's en gemeentebesturen die speciaal investeringen deden, huurcontracten afsloten of overheidsopdrachten uitschreven zullen "gehonoreerd" worden voor hun inspanningen. Concreet: als OCMW's op vrijwillige basis overeenkomsten met Fedasil willen beëindigen, zullen ze op soepelheid kunnen rekenen om de woningen sneller voor andere doeleinden te gebruiken.

De regering houdt het spreidingsplan wel achter de hand, voor het geval de instroom terug fors zou toenemen.

"Jojo-effect vermijden"
Het Rode Kruis toont begrip voor de afbouw, maar is ook ongerust. De hulporganisatie stelt zich vragen, zeker omdat de huidige centra nog vol zitten. Zo begrijpt het Rode Kruis de keuze van de centra niet goed en spreekt het van een slechte communautaire verdeling.

In hun optiek zou het ideaal geweest zijn als een aantal bufferplaatsen behouden zou blijven, kwestie van een mogelijke nieuwe piek gemakkelijk te kunnen opvangen. "We moeten ten alle prijze een jojo-effect vermijden", aldus woordvoerster An Luyten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234