Dinsdag 26/10/2021

Coronavirus

Bijna 80 procent Vlamingen beweert zich (bijna) altijd aan alle maatregelen houden

Vooral het zich beperken tot essentiële verplaatsingen lukt goed, het wassen van handen wordt minder nageleefd.  Beeld Shutterstock
Vooral het zich beperken tot essentiële verplaatsingen lukt goed, het wassen van handen wordt minder nageleefd.Beeld Shutterstock

Bijna 80 procent Vlamingen beweert zich (bijna) altijd aan alle maatregelen te houden die zijn ingesteld om het nieuwe coronavirus te stoppen. Vooral het zich beperken tot essentiële verplaatsingen lukt goed, het wassen van handen wordt minder nageleefd. Maar over het algemeen zit het goed met de motivatie om de regels te respecteren. Dat blijkt uit een ondervraging van 4.000 personen door onderzoekers van de Universiteit Gent.

De onderzoekers peilden in eerste instantie naar de discipline die we aan de dag leggen bij het naleven van de regels. Slechts een vijfde van de deelnemers volgt niet alle maatregelen even secuur op. Maar ook onder die groep zijn er weinigen die de maatregelen helemaal niet opvolgen. Oudere deelnemers geven aan dat ze zich beter aan de maatregelen houden en doen vooral meer aan ‘social distancing’.

Coronavirus in België: kijk hier hoeveel bevestigde besmettingen er zijn in uw buurt.

Maar de instructie om je handen zo vaak mogelijk te wassen, wordt niet over de ganse lijn gevolgd. Dat kan ermee te maken hebben dat niet iedereen goed kan inschatten wat “zo vaak mogelijk” betekent. Want in absolute cijfers wordt het advies wel goed opgevolgd, vinden de onderzoekers. Vrouwen wassen hun handen bovendien iets meer dan mannen.

Sinds donderdag 19 maart werd het volgen van de maatregelen door 4.000 deelnemers dagelijks in kaart gebracht. Daaruit blijkt een schommelend patroon over de verschillende dagen, met een globaal licht positieve trend sinds het begin van de metingen. “We worden nog nauwgezetter in het volgen van de maatregelen. Dit is positief nieuws want met de verlenging van de maatregelen zullen we ze nog lang moeten volhouden”, klinkt het.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus via onze liveblog.

Toch heeft niet iedereen het gemakkelijk. Zo lijken vooral alleenstaanden het moeilijk te hebben met het inperken van sociaal contact. “Zij kunnen minder afwisselen met anderen (zoals een partner) om taken op te nemen (zoals inkopen doen), waardoor de maatregelen voor hen logischerwijze iets meer als een keurslijf aanvoelen”, klinkt het. “Het is echter belangrijk om aan te stippen dat ook alleenstaanden in absolute zin de maatregelen goed volgen en globaal vrijwillig ervoor gemotiveerd zijn.”

Motivatie

Deelnemers houden zich vrijwillig aan de maatregelen omdat ze overtuigd zijn van de noodzaak. “Ze beseffen dat ze anders het virus helpen verspreiden en risicogroepen in de problemen brengen”, zeggen de onderzoekers. Moetivatie - dat voortvloeit uit het gevoel dat iets moet - komt beduidend minder voor en vertoont zelfs een licht dalende trend naarmate de crisis langer duurt. “Dat is een gunstige evolutie, want - misschien in tegenstelling tot wat we vaak denken - externe druk is niet de beste motivator om burgers aan te zetten tot duurzame gedragsverandering.”

Als uit de dagelijkse motivatiemeting blijkt dat onze motivatie begint te slinken, kan de overheid via gerichte, motiverende communicatie bijsturen. Toch stellen de onderzoekers vast dat er een stevige motivatie leeft om de maatregelen op te volgen. “Het is uitstekend dat de bevolking sterk vrijwillig gemotiveerd is”, zegt onderzoeker Maarten Vansteenkiste. “Deze vrijwillige motivatie voorspelt dat we de maatregelen zullen blijven opvolgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234