Zaterdag 04/02/2023

Bijna 60.000 handtekeningen tegen splitsing België

BRUSSEL l Tien dagen na de lancering telt de petitie 'Red De Solidariteit - Sauvons La Solidarité' al haast 60.000 handtekeningen. Het initiatief, opgezet door kunstenaars, academici en vakbondslui, is een noodkreet om het behoud van de federale solidariteit (meer bepaald de sociale zekerheid) en werd al ondertekend door tal van bekende mensen, vooral Vlamingen.

De organisatie had gisteren het persbericht met het triomferende cijfer 57.000 nauwelijks verspreid, of er stonden al 1.000 handtekeningen meer op de lijst. Vervolgens kwam er elke paar minuten eentje bij.

De petitie werd op 27 september in het leven geroepen door syndicalisten van de christelijke en socialistische vakbond, meteen gesteund door mensen uit de universiteits-, artiesten-, en sportwereld. "Regionalisering staat gelijk met sociale achteruitgang", zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV. Dat is dan ook de invalshoek van het begeleidende tekstje bij de petitie. "We zijn Vlaming, Brusselaar of Waal, we zijn Belgen en wereldburgers. We willen niet dat er nieuwe muren worden opgetrokken tussen mensen, tussen regio's en tussen landen. We willen niet dat het solidariteitsbeginsel wordt vervangen door wedijver en egoïsme. Wie wordt er beter van als mensen tegen elkaar worden opgezet?", klinkt het.

"Bij de start waren er reeds 500 bekende Belgen die hun stem verleenden aan het initiatief", zegt woordvoerder Hendrik Vermeersch. "Op een bepaald moment hebben radicaal-separatistische kringen ondertekenaars onder druk gezet om hun steun terug te trekken. Zo werden verschillende haatmails gestuurd naar Red De Solidariteit en werd de weblog van Kim Gevaert onder vuur genomen. Niemand heeft zich laten intimideren. Meer nog, ondertussen zijn er opnieuw meer dan 1.000 bekende stemmen bijgekomen."

Zangeres Axelle Red verwoordde haar steun op de volgende manier: "Ik gaf onlangs een persconferentie met Unicef over Sierra Leone. De basisboodschap is dat we solidair moeten zijn met de derde wereld. En hier zouden we er zelfs niet meer in slagen om de solidariteit met Wallonië overeind te houden? Het is bijna gênant om Belg te zijn."

Maar liefst 80 procent van de ondertekenaars wil op de hoogte worden gehouden van verdere initiatieven van Red De Solidariteit. En die zijn er: de organisatie streeft naar het ronde, bijna symbolische getal van 100.000 handtekeningen en wil dan een "groot treffen organiseren op de Brusselse Grote Markt". Een symbolische plaats om te protesteren tegen de splitsing van federale bevoegdheden.

"Wij horen uit verschillende hoeken dat de splitsing van delen van de sociale zekerheid op de politieke agenda staat", klinkt het bij de organisatie. "De ondertekenaars vragen dat pensioenen, werkloosheid, arbeidsmarktbeleid, gezinsbijslag, ziekte- en invaliditeitsverzekering en gezondheidszorg binnen een sterk federaal kader van sociale zekerheid behouden blijven."

Bij de nieuwe namen horen muzikanten als Gabriel Rios, Eva De Roovere, Hooverphonic en Marc Moulin; acteurs Hubert Damen, Chris Lomme, Filip Peeters; de gebroeders Dardenne; atleet Cedric Van Branteghem; kunstenaar Jan Fabre; fotograaf; Benhelima Charif, Peter De Caluwe (directeur van de Muntschouwburg); Christophe Slagmuylder (directeur van het KunstenFestivaldesArts), en Benabid Ali, voorzitter van de Zinneke-parade.

Ook vakbondslui uit alle 'zuilen'; mediafiguren zoals Luc Alloo, Sven Speybrouck, Jan Stevens en Guy Poppe en professoren uit diverse universiteiten ondertekenden al de petitie. (MJ)

www.reddesolidariteit.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234