Maandag 22/07/2019

Mobiliteit

Bijna 6 op 10 Belgen niet gekant tegen kilometerheffing

Beeld Photo News

Als een kilometerheffing voor personenwagens op ons wegennet realiteit wordt, zijn bijna zes op de tien landgenoten daar niet meteen tegen gekant. Dat blijkt uit een bevraging die de mobiliteitsorganisatie Touring opzette.

Zeven procent van de Belgen is voorstander zonder voorwaarden, de helft van de bevraagden vindt dat er bij de kilometerheffing voor personen- wagens andere belastingen moeten verdwijnen om het systeem budgetneutraal te houden. Het gaat daarbij om de eenmalige belasting voor inverkeerstelling en de verkeersbelasting, of een vermindering van de accijnzen op de brandstof.

Bij een kilometerheffing zouden automobilisten betalen per gereden kilometer, afhankelijk van de route en het tijdstip waarop ze rijden, zoals filegevoelige zones in de spits. Veertig procent van de bevraagden is daar ronduit tegen.

Zowel Vlaamse als Waalse automobilisten werden bevraagd, maar voorlopig ligt enkel in Vlaanderen een kilometerheffing voor personen- wagens op tafel. Touring pleit voor een federale uitrol. Het Waals Gewest ziet eerder heil in een forfaitair wegenvignet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden