Zondag 22/05/2022

Bijna 300 gewonden in Egypte na 'verzoenende' toespraak Morsi

null Beeld AFP
Beeld AFP

Indien Morsi met zijn toespraak vrede wilde stichten, is hij daar jammerlijk in mislukt. Zijn tegenstanders zijn vandaag meer dan ooit overtuigd zolang te protesteren, totdat Morsi zijn aftreden aankondigt. Maar dat valt niet te verwachten. Het islamistisch bestuur in Egypte wordt steeds zenuwachtiger met het oog op de dit weekeinde aangekodigde massale protesten.

Woensdagnacht probeerde president Mohammed Morsi tevergeefs zijn tegenstanders met een bijna drie uur durende toespraak de wind uit de zeilen te nemen. Hij omschreef zijn tegenstrevers als "vijanden van de revolutie", die door hun aanhoudend protest de economische groei in gevaar brengen.

Straatgevechten
Nog tijdens zijn toespraak voor zijn aanhangers in Kairo, die hem met luid applaus en gejuich overstemden, kwam het in drie noordelijke provincies tot straatgevechten tussen aanhangers en critici van de islamisten. Een persoon kwam om het leven. Het ministerie van Gezondheid telde 298 gewonden.

Protestgroepen en oppositie willen zondag - de eerste verjaardag van de eedaflegging van Morsi als president - tegen de islamisten demonstreren. Ze eisen het ontslag van Morsi en nieuwe verkiezingen. Door de redevoering van Morsi voelen ze zich in hun plannen gesterkt.

Zelfde discours als Moebarak
De islamitisch-burgerlijke partij 'Sterk Egypte' verklaarde dat Morsi in zijn toespraak precies dezelfde woordenschat gebruikt als gewezen president Hosni Moebarak. Net zoals zijn voorganger heeft ook Morsi "geen voeling met de werkelijkheid". De jeugdbeweging 6 April hekelde dat hij wel gewag maakte van de vele protesten van de voorbije maanden, "maar geen oplossingen voor de problemen van de mensen aanbiedt". Andere waarnemers laakten de enscenering van de toespraak, die steeds weer door "spontaan gejuich van eenvoudige burgers" werd onderbroken. Die stonden achteraan in de zaal, waarin bijna uitsluitend mannelijke leden van islamistische partijen zaten.

Gebouw Moslimbroeders in de fik
In de provincie El Sharkia ging een gebouw van de partij van de Moslimbroeders in de loop van de nacht in de vlammen op. Dat berichtten lokale media onder aanhaling van ooggetuigen. In de stad El Mansoura werd tijdens een betoging een journalist ontvoerd. Mohammed Haisa Basid werd volgens lokale media later bewusteloos teruggevonden. Volgens collega's werd hij met elektrische schokken gefolterd.

"Vereniging van saboteurs"
De veiligheidsdiensten houden voor de komende dagen rekening met nieuwe gewelddadige botsingen. Volgens veiligheidskringen heeft de Moslimbroederschap voor de verwachte mogelijke straatgevechten leden van de beweging in drie wijken van Kairo verzameld. De president weigerde in zijn toespraak duidelijk de vraag naar nieuwe verkiezingen. Hij beschreef de protestbeweging als een vereniging van saboteurs. Functionarissen van het regime van ex-president Hosni Moebarak beschuldigde hij ervan dat ze betaalde knokploegen inzetten om de politie aan te vallen en chaos te veroorzaken.

Morsi verkondigde dat ministers en gouverneurs in de komende dagen "alle ambtenaren zullen ontslaan, die verantwoordelijk zijn voor de crisis waaronder de burgers leiden". Waarnemers zien dat als een voorwendsel om nog meer Moslimbroeders op verantwoordelijke posities te plaatsen.

De beweging Rebellie ("Tamarud") heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen meer dan 20 miljoen handtekeningen van burgers verzameld, die nieuwe verkiezingen eisen. Verschillende oppositiepartijen hebben aangekondigd zolang te demonstreren totdat Morsi is gedwongen af te treden, net zoals Moebarak in februari 2011.

Werkloosheid en criminaliteit toegenomen
Vele Egyptenaren zijn ontevreden over de regering omdat de werkloosheid en de criminaliteit fors zijn toegenomen. Bovendien is er een gebrek aan brandstof, stijgen de prijzen van de levensmiddelen en is er een gebrekkige stroomvoorziening. Morsi wijst met een beschuldigende vinger naar het oude regime en pogingen van de oppositie om de zaken te verstoren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234