Bijna 1.900 stadionverboden in drie jaar tijd: vaker straf na geweld buiten stadions
Corona zorgde voor lege stadions, maar de voorbije drie jaar kregen toch 1.892 fans een stadionverbod. Steeds vaker volgt zo’n straf na geweld buiten het stadion. Vorig jaar zelfs in bijna de helft van de gevallen, schrijft De Zondag op basis van cijfers die Vlaams parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
Binnenlandse Zaken legde in 2019 1.127 keer een stadionverbod op. In de coronajaren 2020 en 2021, waren dat er respectievelijk 596 en 169. De duurtijd van de opgelegde stadionverboden varieerde van minimaal 3 maanden tot maximaal 5 jaar.
“De voorbije drie jaar werd 865 keer een stadionverbod opgelegd voor het aanzetten tot slagen en verwondingen, haat of woede binnen de stadions”, analyseert Annick Lambrecht de cijfers. “Daarvan hadden 19 dossiers betrekking tot racisme.”
Agressie buiten stadion
Daarnaast worden steeds meer stadionverboden opgelegd omwille van agressie buiten de stadions. Het gaat dan onder meer over agressief gedrag op snelwegparkings of georganiseerde vechtpartijen tussen supportersgroepen voor of na een wedstrijd.
“In 2021 werden bijna 40 procent van alle stadionverboden opgelegd omwille van dergelijke incidenten. Voor agressie in en rond het stadion zelf werden in 2021 slechts 44 stadionverboden opgelegd. Dit komt omdat er veelal voor lege of halflege tribunes werd gevoetbald door de coronamaatregelen. Het geweld heeft zich vorig jaar dus verplaatst buiten de stadions”, constateert Lambrecht.
Binnenlandse Zaken, de KBVB, de Pro League en de clubs werken momenteel aan een actieplan dat het beleid rond voetbalveiligheid moet bijsturen, aldus nog de krant.