Woensdag 22/03/2023

"Bijkomend onderzoek zou Meccano nog superieurder maken"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Oosterweeltracé verplaatst de luchtvervuiling van de Antwerpse Zuidrand naar onder meer Deurne-Noord en Merksem, terwijl het Meccanotracé voor 127.000 Antwerpenaren een verbetering van de luchtkwaliteit kan inhouden. Dat zegt actiegroep Ademloos naar aanleiding van de vrijgave van het plan-MER (milieueffectenrapport). Volgens Ademloos zou bijkomend onderzoek naar overkappingseffecten en naar de afstandsperimeters tussen bewoning en het snelwegennet in Antwerpen bovendien "de noodzaak tot het elimineren van het BAM-tracé nog duidelijker maken".

PE Author

Ademloos roept de Vlaamse regering op om "niet in zeven haasten" een tracé voor de Oosterweelverbinding te kiezen, aangezien er nog enkele kennislacunes bestaan die om politieke redenen tot nu toe niet zouden onderzocht zijn. "Men geeft de afstandsperimeters tot het snelwegennet in Antwerpen niet, noch qua bevolking noch qua vervuiling", klinkt het in een mededeling. "Uit medisch wetenschappelijk onderzoek blijk nochtans glashard dat dit bepalend is voor de medische effecten."

De actiegroep trekt ook de onafhankelijkheid van de MER-deskundigen in twijfel. "De bouwheer en opdrachtgever BAM is te sterk betrokken", vindt Ademloos. "Uit een recentelijk gelekte e-mail blijkt dat alle experts door BAM gerecruteerd zijn bij werknemers van TV SAM. Dat studiebureau is speciaal opgericht om het BAM-tracé technisch te begeleiden."

Ademloos berekende naar eigen zeggen zelf dat 67 procent van de Antwerpenaren momenteel binnen de "medisch negatieve invloedssfeer" van de binnenstedelijke snelwegen woont. "Maar het meest optimale BAM-tracé verbetert de gezondheidseffecten slechts voor maximaal 8 procent van alle Antwerpenaren", luidt het. "Bij het Meccanotracé zou dat al 25 procent kunnen zijn. Het Meccanotracé is dus zonder enige twijfel het beste."

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234