Maandag 21/06/2021

bijgedachte

Het is 22 maart en aan de schoolpoort gaan de gesprekken, zoals elke dag, over wat jullie gaan doen om het verkeer in de wijk minder onveilig te maken. Hesjes uitdelen, vlaggetjes stikken, misschien wel de straat bezetten.

Het is 22 maart en het is goed, denk je, dat ook vandaag het leven zijn banale gang gaat. Het is goed dat je zoon straks met zijn klasgenootjes de metro op gaat naar het zwembad en dat niemand zegt: moet dat nu wel, de metro, vandaag? En je weet dat vele andere vaders en moeders aan Brusselse schoolpoorten nu stiekem hetzelfde denken en dus ook denken aan vorig jaar, toen het ook 22 maart was en toen alles anders was.

Het is 22 maart en in je krant staan de burgemeesters van de twee grootste steden van het land. De een een Franstalige socialist, de ander een Vlaams-nationalist. De een roept dat het zijn schuld niet is, de ander roept om een noodtoestand. En plots word je overvallen door een immens verdriet. Niet omwille van de herinnering, maar omwille van de bekrompenheid van hun visietjes. Twee politiek tegengestelde krachten, allebei even bijziend, met hun blik die niet verder reikt dan de volgende opiniepeiling. Zelfs vandaag niet, zelfs een jaar geleden niet.

Het is 22 maart en het besef is onontkoombaar dat dit land er niet te best aan toe is. Waar vereniging nodig was, is enkel polarisatie gekomen. Tegen alle wetenschap in, maar het klikt zo lekker weg op sociale media.

Het is 22 maart en als dit land soms faalt, dan is dat niet de schuld van een verbindingsofficier of een politieagent. Dit land faalt omdat het geen gemeenschappelijke grond mag zijn, zelfs niet voor herinnering of verdriet. Dit land faalt omdat het geen land mag zijn.

Het is 22 maart en zelfs vandaag is alles strijd. Alles moet verdeeld blijven. Brussel tegen Antwerpen, Vlamingen tegen Franstaligen. Hou toch eens op, zeg.

Het is 22 maart, en op het plein waar je een koffie zit te drinken, stellen twee rijen agenten en gemeenteambtenaren zich zo netjes mogelijk op voor een herdenkingsminuut. Twee burgers sluiten spontaan aan. Meer niet.

Het is 22 maart en je moet denken aan het fabuleuze schilderij De val van Icarus, naar Pieter Bruegel. Bijna buiten beeld valt Icarus uit de hemel, niet meer dan een plons in het water. Het oog wordt getrokken op de boer vooraan, die voortploegt.

Het is 22 maart en het leven gaat voort. Voor de boer op het schilderij. En ook in de stad. Ook op dit immense plein, waar jij je koffie zit te drinken, vlak bij de vroegere woonplek van een paar terreurverdachten. Acht agenten gaan in houding staan, de rest toetert en foetert langs hen heen. Er moet grond omgeploegd worden, ook na 22 maart.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234